User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 03, 2025, 18:15:33

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Odtwarzanie  |  ¯ycie codzienne  |  Rozmy¶lania na temat ekwipunku « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Rozmy¶lania na temat ekwipunku  (Przeczytany 5034 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Kwiecieñ 27, 2009, 22:02:19 »

Coraz wiêcej chodzimy z naszym sprzêtem i mamy ju¿ coraz wiêksze do¶wiadczenie, w zwi±zku z tym pomy¶la³em o dyskusji/kompendium na temat ekwipunku. Przyda siê to zarowno starym wyjadaczom jak i nowicjuszom. A wiêc zaczynam

- na ostatnim allthingu prawie ca³y czas mia³em na sobie spodnie, koszulê, tunikê, p³aszcz i kaptur i jak napisa³em ju¿ w temacie o allthingu bardzo dobrze chroni³o to przed kleszczami. Czasem warto spociæ siê troszke bardziej, ale za to nie mieæ kleszczy i ukaszeñ po innych owadach.
 - je¶li chodzi o ilo¶æ ubrañ to na allthingu spyta³ siê mnie kto¶, czy nie jest mi w tym wszystkim goraco. Otó¿, chodz±c w tym wszystkim miêdzi 11-13 by³o mi ch³odniej ni¿ jak zdj±³em to na chwilê. Du¿a ilo¶æ ubrañ dobrze izolowa³a od s³oñca, mniej wiêcej tak jak p³aszcze które nosz±/nosili nomadowie na pustyni. Plusem by³a lniana koszula i tunika. Nie wiem jak by siê sytuacja przedstawia³a z we³nian±. Naci±gniêty na g³owê kaptur chroni³ od s³oñca lepiej ni¿ czapka która przylega szczelnie do skóry
 - je¶li na wyprawê bierze siê przeszywanicê to nie ma potrzeby zabierania koca s³u¿±cego za karimatê. Moja mog³a by siê wydawac zbyt krótka, ale jednak podczas spania w niczym to nie przeszkada³o (mia³em spodnie)
 - owijacze - w dzieñ je¶li jest zimno chroni± nogi przed utrat± ciep³a. Chroni± ³ydki przed pokrzywami, które przez zwyk³e spodnie czêsto parz±. Jesli ma siê szerokie spodnie to nogawki nie lataj±. A w nocy s± niezast±pione. Nawet je¶li w dzieñ siê ich nie u¿ywa radzê trzymaæje w torbie i owin±æ nimi ³ydki przed snem.
 - p³aszcz spinany pod szyj± wygl±da mo¿e i fajnie, ale praktycznie w ogóle nie grzeje. Je¶li jest d³ugi bêdzie sie niszczy³ przy kontakcie z ziemia. Za to spinanym na ramieniu mozna siê owi±æ, chroni ca³e rêce, od ramion do d³oni.
 - kaptur. Zalet mo¿na wymieniac du¿o. Nic nie wpada za ko³nierz, nawet wiatr. Jak naci±gnie siê g³êbiej to sloñce nie razi w oczy. Nie przylega tak do g³owy jak czapke czego niektóre osoby mog± nie lubieæ. Ale je¶li trzeba to mo¿na pod kaptur za³o¿yæ dodatkowo czapkê. Czê¶æ welny chroni ramiona zarówno od zimna jak i od np uciskania przez drêg lub szelkê plecaka. Je¶li nie ma potrzeby to mo¿na zdj±ægo z g³owy i nie martwiæ siê o to gdzie jest (w odró¿nieniu od czapki). A je¶li bêdzie na prawdê ciep³o to ¶ci±ga siê go z ramion i za³ozyæ za pasek,  czego z wiêkszo¶ci± czapek nie da siê zrobiæ. Do minusów mo¿na zaliczyæ np to, ¿e we³na ci±gnie w³osy ;p
 - torba na ramiê jest pojemna, ale nie bêdzie siê z ni± lataæ ca³y czas. Jaka¶ kaletka lub co¶ podobnego u pasa zawsze siê przydaje.
 - pusta sakiewka równie¿. Mia³em wczoraj przy pasku zawieszon± pust± sakiewkê
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 28, 2009, 08:00:16 »

- p³aszcz spinany pod szyj± wygl±da mo¿e i fajnie, ale praktycznie w ogóle nie grzeje. Je¶li jest d³ugi bêdzie sie niszczy³ przy kontakcie z ziemia. Za to spinanym na ramieniu mozna siê owi±æ, chroni ca³e rêce, od ramion do d³oni.

P³aszcz spinany pod szyj± (taki jak ja mam- w pó³okr±g) i fajnie wygl±da, a grzeje znakomicie co mogê potwierdzic z auotopsji podczas warty gdy siê nim owin±³em. Co prawda, je¶li jest za d³ugi to siê niszczy, ale mo¿na skrócic. Ma te¿ t± zaletê, ¿e siedz±c mo¿na przykryc nim drug± osobê (te¿ spraktykowane ) i spac pod nim jak najbardziej te¿ mo¿na.

Jego najwiêksz± wad± jest w³a¶nie to, ¿e jest zapinany pod szyj±- przy szybkim marszu lub biegu czêsto "¶ciaga"siê do ty³u i fibula bardzo nieprzyjemnie uwiera w szyjê, a nawet czasem poddusza. I nie wiem doprawdy jak ten problem rozwi±cac, bo na wyprawach p³aszcz jest niemal niezbedny (dlaczego to zsotalo napisane wyzej).
Za kazdym razem jak mnie zaczyna irytowac tym problemem w noszeniu, to po chlodnym wieczorze jestem mu wdzieczny ze mnie tak grzal

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 28, 2009, 10:19:25 »

Ja pisa³em o p³aszczu prostok±tnym.
Co prawda, je¶li jest za d³ugi to siê niszczy, ale mo¿na skrócic.
Je¶li siê czepiaæ to wtedy ju¿ nie bêdzie za d³ugi 

Dodatkowo:
 - d³ugi nó¿ jest przydatny w wielu przypadkach, czasem nawet mo¿na nim porabaæ drewno. Ale dobrze mieæ np w kaletce krótki no¿yk do nieco bardziej precyzyjnych czynno¶ci. Nie zawsze trzeba lataæ z tasakiem jak John Rambo
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 23, 2009, 20:04:45 »

Po ostatnim wyje¼dzie (Cieszanów) te¿ przysz³o mi kilka refleksji:
- zwyk³a we³niana koszula jest 100 razy lepsza ni¿ tunika z najlepszego lnu
- lniane pos³anie, przeszywa a na to p³aszcz jest niedostateczn± ochron± przed nocnym ch³odem i tward± ziemi±. Znowu uk³on w stronê we³ny z której mo¿na sobie tak uszyæ koszulê nocn± jak i np. zrobiæ ¶piwór
- niezbêdno¶æ krótkiego, ostrego no¿yka noszonego u pasa (do krojenia, obierania i innych rêcznych robót)

Na razie tyle, jak jeszcze co¶ mi wpadnie do g³owy to nie omieszkam dopisaæ

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Alvis
Go¶æ

Email
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 19, 2009, 18:39:17 »

Witam, tak go¶cinnie tylko - poczytajcie na Freha tematy "wyprawowe", w³a¶nie wnioski co do materia³ów na strój i ekwipunek - jest tam bardzo wiele, a nie ma sensu wywa¿aæ otwartych drzwi (i na w³asnym zapaleniu p³uc siê przekonywaæ ¿e to by³y nie te drzwi ;-) ) i dobrze siê na cudzych b³êdach (i dobrych wyborach) pouczyæ
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 19, 2009, 20:39:24 »

Tak, tak. Frehê znam do¶æ dobrze i sam czerpiê z niej i z Halli wieeeele dobrego. To u nas to tylko takie przemy¶lenia prywatne. Nie ka¿dy przegl±da, nie ka¿dy ma czas, chêci i samozaparcie ¿eby wygrzebaæ tam ró¿ne drobiazgi. Poza tym kto wie, mo¿e sami odkryjemy co¶ czym warto bêdzie siê podzieliæ na naprawdê przed wiêksz± i zacniejsz± grup± odtwórców na którym¶ z tych forów lub jakiej¶ imprezie. S³awa
P.S. W³a¶nie dzia³ wypraw to chyba mój ulubiony;p
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2012, 10:49:51 »

No to kilka kolejnych rad ode mnie.
Pierwsza i najwa¿niejsza w sprawie zamówionych przez nas butów (my¶la³em ¿eby to napisaæ w temacie o tych butach ale dam tutaj)
S± to buty przeznaczone g³ównie na biesiadê, spokojne obozowanie lub jak±¶ bitwê w polu ale wtedy gdy jest sucho. W ostatni weekend by³em w górach na przemarszu. Wszyscy wiedz± jaka by³a pogoda. ¦nieg miejscami po kolana, w nocy -20 i takie tam. Robi³em taki dystans jak reszta uczestników przemarszu, a pomimo tego moje buty prezentowa³y siê do¶æ... mizernie w drodze powrotnej. Dodam, ¿e by³y zaimpregnowane t³uszczem.
http://zapodaj.net/a7e6411aa74d.jpg.html
http://zapodaj.net/89a2fc68e96c.jpg.html
http://zapodaj.net/0e822a85ef78.jpg.html
Na tak± wyprawê buty wcale nie musz± byæ koniecznie z wysokimi cholewami. W niskich du¿o ³atwiej zacisn±æ rzemieñ tak by ¶nieg nie dosta³ siê do ¶rodka, natomiast w wy¿szych mo¿e byæ to trochê trudniejsze, chyba, ¿e owinie siê owijaczami z zewn±trz. Przy niskich dobrze za³o¿ony owijacz i umiejêtnie zawi±zany rzemieñ powinny pomóc. W najgorszym przypadku mo¿e powstaæ zmarzniêty pier¶cieñ lodu wokó³ cholewki.
Tutaj moje ma³e potkniêcie. Jedna para onuc/owijek to o wiele za ma³o. Dwie to niezbêdne minimum. A trzy to ju¿ przyjemny komfort. Oczywi¶cie tylko i wy³±cznie we³na.
Buk³ak nie powinien byæ trzymany na sznurku przez ramiê, przywi±zany do paska lub przytroczony do plecaka. Moim towarzyszom woda (nawet wzmacniana pr±dem) zamarza³a ju¿ po jednej-dwóch godzinach. Je¶li nie mo¿esz trzymaæ go pod pazuch± to wystarczyæ powinno trzymanie w torbie tak jak ja robi³em. Mimo, ¿e mia³em zwyk³± wodê z miodem (bez procentów) to najd³u¿ej pozosta³a p³ynna.
¯arcie.
Moje menu wygl±da³o nastêpuj±co. Suszone miêso, suchary, suszone gruszki, kie³basa ja³owcowa, dwa jab³ka. Przemy¶lenia? Wiêcej miêsa, mniej sucharów. Dobre jest t³uste. Nie zamarznie i dobrze rozgrzeje i nasyci. Pokusiæ mo¿na siê o wziêcie surowego miêsa (np ca³a kura lub królik) i zrobienie pieczystego nad ogniem. Do tego ró¿nego rodzaju wêdliny i sery. Suszone, wêdzone, lub zwyk³e. Wspania³ym wynalazkiem s± miski ¶l±skie http://halla.mjollnir.pl/files/misy-_l_sk.jpg . Lekkie, porêczne, i mo¿liwe, ¿e bardziej historyczne ni¿ kot³y i kocio³ki. I ¿are³ko na nich skwierczy ju¿ po kilku sekundach. Jako kolejne naczynie polecam gliniaki. Nie wiem jak to zrobili¶cie, ¿e waszych kubków ju¿ nie ma ale mój siê bardzo dobrze trzyma w dalszym ci±gu. Na pocz±tek roztapianie ¶niegu, a potem co¶ do picia. Kompot z suszonych owoców, napar z zabranych z domu, lub zebranych w terenie (nawet w zimie siê da) zió³.
Dzida (oczywi¶cie zwyk³a, a nie laserowa), jest niezast±piona przy marszu. O ile trzonek nie jest ¶liski. Ja dosta³em z przydzia³u (za co dziêkujê Kniaziowi) oszczep z drzewcem ze ¶liskiego, toczonego trzonka. Ratowaæ mog± skórzane rêkawice.
Je¶li przypomnê sobie co¶ jeszcze to dam znaæ. S³awa.
Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: