User Info
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwiecień 14, 2025, 05:12:40

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomości w 159 wątkach, wysłane przez 30 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Tugemir
Strona główna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj się | Rejestracja
Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz  |  Althing  |  Allthingi minione  |  III Allthing « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 | Do dołu Drukuj
Autor Wątek: III Allthing  (Przeczytany 14715 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« : Luty 19, 2009, 20:18:11 »

Do proponujĂŞ kilka terminĂłw. KaÂżdy ma swoje minusy i plusy.
21 III
28 III
4 IV
11 IV
18 IV
Ka¿da z tych dat to sobota. 21 III to równonoc wiosenna lecz mo¿e byÌ jeszcze wtedy za zimno i za mokro na jakikolwiek Allthing. Chyba najllepsze terminy to 4 i 11 IV (zesz³oroczny by³ dla porwnania 26 IV). 18 to ju¿ trochê póŸno.
No i sÂą dwa miejsca w ktĂłrych mĂłgÂłby byc zorganizowany Allthing. Maidheim i CzerwieĂą. W pierwszym przypadku sprawa jasna - na piechotĂŞ, tak jak ostatnio. Natomiast z Czerwieniem moÂże byĂŚ problem jedenascie osob nie zmieÂści siĂŞ juÂż w drakkar jarla ;p
Przypominam, Âże osoby chcÂące zmienic swĂłj aktalny status w DruÂżynie muszÂą wczesniej zgÂłosiĂŚ to do GÂłosiciela Praw. tak samo Kandydaci jesli sÂą gotowi do przystapienia muszÂą to wczeÂśniej zgÂłosiĂŚ. Zastanawiajce siĂŞ juÂż nad dyskusjami na wiec. Oto kilka moich propozycji
 -wyjazdy wakacyjne
 -budÂżet na sezon 2009
 -Âżycie na grodzie
 -staÂłe spotkania Âłucznikow i rzemieÂślnikĂłw
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2009, 23:10:06 »

Sory za podwĂłjny post ale nikt nic nie pisze.
wiec pomyœla³em sobie dizœ o tym, ¿e jeœli skorzysta³oby siê z ostatniego terminu i jeœli pogoda by dopisaal to mozna by by³o zaryzykowaÌ zrobiÌ allthing dwudniowy. Powinien ju¿ dojœÌ drugi namiot, wiêc przynajmniej czêœÌ osób by siê zmieœci³a. ¯eby zaoszczêdziÌ miejsce sprzêt mo¿na trzymaÌ w lochu. Wodê do picia na dwa dni wziê³oby siê od pobliskich mieszkaùców, a do mycia to s¹ w okolicy Maidheimu dwa Ÿród³a (nie chwal¹c siê jedno moje ;p). Mo¿liwe, ¿e woda w tych Ÿród³ach w dalszym ci¹gu jest pitna, a przynajmniej kiedyœ wszyscy okoliczni ludzie z nich korzystali. Jeœli przypomnicie sobie zesz³oroczny allthing to powinnœcie pomiêtaÌ, ¿e by³o doœÌ gor¹co i raczej letnio ni¿ wiosennie.
Co wy na to? W koĂącu szykujemy siĂŞ na wyjazdy a jeszcze ani razu nawet nie spaliÂśmy w tych namiotach. A na Wilczym Zwiadzie najeÂźdÂźcy raczej nie bĂŞdÂą mieli wygodnie wiĂŞc trzeba siĂŞ przyzwyczaiĂŚ.
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2009, 12:08:44 »

tez jestem za dwudniowym Althingiem ... ale jak juÂż to trzeba pomyÂślec o zabezpieczeniu na noc ze wspó³czensych sprzĂŞtĂłw, bo trudno oczekiwaĂŚ iÂście letnich nocy , chyba Âże ktoÂś ma futra to jest bezpieczny a co do terminu to napewno kwiecieĂą... wczeÂśniej nie ma sensu. najlepiej ten 4 kwietnia... a Âświeta kiedy wypadajÂą  ?? co do tematĂłw to proponuje dodatkowo:
- budowa bramy i palisady w tym roku a nasz udziaÂł
- dyskusja na temat praw , nawiazuje do ostatniego treningu i tematu skarbnika

Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk druÂżyny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2009, 18:09:31 »

WpadÂł mi taki temat na dyskusje/prelekcje.

Otó¿ jesteœmy Waregami, a oni tak jak ka¿dy w coœ wierzyli (chyba naszym za³o¿eniem jest wiara w bogów nordyckich). A raczej ma³o o nich wiemy. Wiêc mo¿naby poopowiadaÌ do ogniska mity, legendy, opowieœci o s³awnych wikingach itp.
A takÂże przeprowadziĂŚ swoistÂą lekcjĂŞ religii.

Zanim napiszesz coÂś gÂłupiego i zbĂŞdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2009, 20:49:21 »

No to jeÂśli allthing bĂŞdzie dwudniowy to jednym z punktow programu bĂŞdzie ognisko w nocy. A co do wiedzy o Weregach to nic nie stoi na przeszkodzie ÂżebyÂś sam teÂż coÂś poszukaÂł

Otó¿ jesteœmy Waregami,
MĂłw za siebie. Nieraz podkreÂślaÂłem swoje sÂłowiaĂąskie pochodzenie
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk druÂżyny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2009, 11:33:57 »

Dobra ty Reszta to raczej waregowie.

Owszem nic nie stoi na przeszkodzie Âżebym ja teÂż przygotowaÂł, ale jak kaÂżdy coÂś przygotuje to bĂŞdzie duÂżo do podzielenia siĂŞ.

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2009, 19:16:47 »

No jak najbardziej mi siĂŞ to widzi ... musimy coÂś sobÂą przedstawiaĂŚ i czasami moÂżna i scenki religijne odstawic lub zupeÂłnie z innej dziedziny kultury ... no i jakiÂś boÂżek tez by siĂŞ nam przydaÂł ... bo runie Algiz to do jakiego boga najbliÂżej ??

WpadÂł mi taki temat na dyskusje/prelekcje.

Otó¿ jesteœmy Waregami, a oni tak jak ka¿dy w coœ wierzyli (chyba naszym za³o¿eniem jest wiara w bogów nordyckich). A raczej ma³o o nich wiemy. Wiêc mo¿naby poopowiadaÌ do ogniska mity, legendy, opowieœci o s³awnych wikingach itp.
A takÂże przeprowadziĂŚ swoistÂą lekcjĂŞ religii.

Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2009, 20:34:01 »

Co do BogĂłw posiadam 2 Âświetne ksi¹¿ki. Mitologie GermanĂłw oraz Ilustrowany Leksykon wierzeĂą wikingĂłw. Wszystkie peÂłne sÂą mitĂłw i sag nordyckich wiec z przedstawieniem bogĂłw nie ma kÂłopotu  ZaÂś Algiz nie jest jakoÂś zwiÂązana z Âżadnym Bogiem, choĂŚ pasowaÂł by Thor jako wojownik albo Hemidal - bĂłg straÂżnik

Bogowie chroùcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2009, 15:03:34 »

Jako ¿e Algiz znaczy miêdzy innymi w³ócznia to Hemidal wydaje mi siê bardziej charakterystyczny

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk druÂżyny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2009, 23:05:22 »

ÂŻe taki offtop zrobie pozwolicie:

Bodvar jeœli (kiedyœ) pojawisz siê na treningu to jakbyœ móg³ mi po¿yczyÌ, któr¹œ z tych ksi¹¿ek (uprzedzaj¹c pytanie- t¹ fajniejsz¹ wg ciebie )

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marzec 21, 2009, 01:02:15 »

tak sie zastanawiam ... co zrobimy jak nie bedzie dobrej pogody ... tzn. bedzie za zimno na ALthing 4 kwietnia ... ??

Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2009, 09:46:14 »

MoÂże Allthing pod dachem jakimÂś?

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2009, 10:29:13 »

Na czwarty na pewno bedzie za wczeœnie co najmniej dwa tygodnie póŸniej. A w ostatecznoœci zrobi siê jednodniowy. A czy wszystkim odpowiada opcja na dwa dni. Mo¿e gdyby ktoœ nie móg³/nie chcia³. Móg³by na noc wróciÌ do domu (droga ³atwa) i wróciÌ na nastêpny dzieù. Co prawda jest krótsza droga przez ³¹ki ale dawno ni¹ chodzi³em i osoba która jej nie zna po ciemku pewnie skoùczy³aby w jakimœ bagnie. A i tak nie wiadomo czy wszycy sie zmieszcz¹ w namioty nawet jeœli ca³y sprzêt przeneisie siê na noc do lochu. S¹dzê te¿, ¿e trzeba bêdzie ustawiaÌ warty na noc. W ten sposób przyzwyczaimy siê do ¿ycia w obozie wojennym i zwolni sie jedno miejsca na namiocie ;p. Jeœli bêdzie doœÌ ciep³o to ja bym siê dodatkowo kimn¹³ w sza³asie Made In Niemir.
@Bodvar
Dachem czyli jak? w domu czyimÂś?
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Marzec 21, 2009, 16:34:05 »

no raczej w domu, ale wtedy opcja jednodniowa. ChoĂŚ ja jestem za tym by zrobiĂŚ Allthing po ÂświĂŞtach

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2009, 02:04:10 »

jeÂżeli dwu dniowy to pod namiotami ... jeÂżeli pod namiotami to musi byĂŚ ciepÂło ... a jeÂżeli ma byĂŚ ciepÂło to pewnie pod koniec kwietnia

Strony: [1] 2 3 4 | Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: