User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:02:18

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Althing  |  Allthingi minione  |  III Allthing « poprzedni nastêpny »
Strony: 1 2 [3] 4 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: III Allthing  (Przeczytany 14622 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #30 : Marzec 30, 2009, 19:04:05 »

Wyznaczeniem miejsca na obóz i wychodek mogê zaj±æ siê ja. Co do ognia to chcia³bym spróbowaæ wreszcie rozpaliæ go za pomoc±  Â³uku ogniowego. S±dzê te¿, ¿e ogieñ nie powinien p³on±æ ci±gle ale tylko gdy trzeba bêdzie co¶ ugotowaæ lub ogrzaæ siê w nocy. Inaczej ten las po kilku takich wyprawach zamieni siê w sceneri± jak po przej¶ciu Plagi/Legionów Chaosu. Jak juz wspomina³em to ¼ród³o w dos³onym tego s³owa znaczeniu jest ca³kiem niedaleko i za czasów mojej mamy brano z tamt± wodê do celów spo¿ywczych. Nie wiem jednak jak teraz to siê przedstawia. Ale pitn± mo¿na braæ ze wsi. Majblizsze gospodarstwo nie jest tragicznie daleko. W odzie¿y zapomnia³es dodaæ, ¿e mo¿na brac jeszcze tuniki i p³aszcze ;p co jest chyba jednak oczywiste. A surówców jest chyba na jeden duzy posi³ek, i to taki jak ostatnio. Skoro to dwa dni to mo¿na (trzeba) ugotowaæ wiêcej i bardziej ró¿norodnie
Edit
ZASADY
-zbieramy tylko chrust. ¯ywe drzewa ¶cinamy tylko jesli bedize trzeba i bêdzie to ostateczno¶æ.
-mo¿e nie jest to pokaz przed publiczno¶ci± ale starajmy siê nie u¿ywaæ zbyt czêsto telefonów. Nie ma sensu wprowadzaæ ca³kowitego zakazu, ale chyba lepie by robiæ to trochê dyskretniej. Mimo to radzê przed wyj¶ciem z domu dobrze na³adowaæ ¿eby nikomu nie pad³.
DO ZABRANIA
-ig³y, nici i dratwa (nigdy nie wiadomo kiedy co¶ siê zepsuje lub porwie)
-sznur. nie ma chyba sensu braæ ca³ego. Kilka metrów wystarczy
-mo¿e jeszcze lina
-gdyby jednak zabrako jedzenia w okolicy jest sklep, trzosik z³ota wiêc równie¿ siê mo¿e przydaæ
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Kwiecieñ 09, 2009, 00:58:05 »

sznur raczej ca³y ... nie wiadomo co przyjdzie do g³owy ... a ten sklep dobrze zaopatrzony ?? mo¿e mniej jedzenia ze sob± wzi±æ a w tym sklepie kupiæ ??

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Kwiecieñ 09, 2009, 09:43:32 »

hmm w tym roku jeszcze w nim nie by³em. Mija³em tylko dwa razy jak wraca³em z bia³ej góry. Na pewno jeszcze istnieje. Zaopatrzony powinen byæ, bo to jedyny sklep na kilka kilometrów. Nastêpne s± na krzy¿ówce w Sabaudii i gdzie¶ w Justynówce. Czynny nawet w niedzielê bo znajduje siê na parterze domu w³a¶cicieli i po naci¶nieciu magicznego guziczka zbiega z góry Pani W Fartuszku. Mieso, kasza i ró¿ne takie powinny byæ.
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Kwiecieñ 23, 2009, 18:36:59 »

No dobra, to o której siê zbieramy?

Czy jest pozwolenie na wziêci ¶piworów (bo nasza m³odsza braæ chcia³aby wzi±æ)?

Bêdzie to opowiadanie sag przy ognisku? Bo ja jestem gotowy, co¶ powiedzieæ.

I w ogóle trochê organizacji by siê przyda³o tu powiedzieæ bo nikogo z thingu nie by³o na treningu dzisiaj :/

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 23, 2009, 19:10:41 »

W poprzednich postach napisa³em liste rzeczy do zabrania i wymieni³em miêdzy innymi tam spiwór ... tak¿e mo¿na braæ ... mo¿e uda nam sie dostaæ trochê s³omy od pobliskich gospodarzy to bedzie wysciu³ka na noc g³eboko tez siê zastanawiam nad noclegiem ... ale myslê ¿e jednak nie bedzie tak ¼le a raczej tak zimno ... wyjscie proponuje o 8 z rana ... takze u Corvina proponuje byæ o 7 30 ... raczej bez spó¼nieñ ... jutro te¿ trzeba po reszte rzeczy i¶æ  do szko³óy za duzo mo¿e tam nie ma ale troche zosta³o ... no najwa¿niejszy namiot ... ja ko³o 14 bede pewnie tam z kluczem ... co do przebiegu Althingu z tego co mi wiadomo zajmuje siê tym Godi ... tak¿e wszelkie propozycje do Godiego ... no i najwa¿niejsza jest oczywi¶cie dyskusja ..

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Kwiecieñ 24, 2009, 18:45:05 »

hmm ... spotka³em dzisiaj Corvina i pomysla³em ¿e jednak tak wczesna pora jest nie na miejscu ... mysle ¿e zbiórka u Corvina bedzie o 8 30 ... po dzisiejszej nocy zadecydujemy o noclegu

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #36 : Kwiecieñ 24, 2009, 21:52:36 »

Drodzy Wojowie ... zanotowa³em 5 stopni na termometrze ... temperatura i¶cie niepokoj±ca ...

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Kwiecieñ 24, 2009, 21:57:18 »

dzi¶ mo¿e spa¶æ do zera. Ale ja i tak przy otwartym siê prze¶piê
Vestein
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 9

10017606
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Kwiecieñ 24, 2009, 22:03:08 »

ja siê przygotowa³em na 2-dniowy althing i z tego co wiem ma byæ tak ok. 4-5 stopni w nocy.Moze by wziasc wiecej ubrañ wspó³czesnych.

Zaprawdê powiadam wam, oto nadchodzi wiek miecza i topora, wiek wilczej zamieci. Nadchodzi Czas Bia³ego Zimna i Bia³ego ¶wiat³a, Czas Szaleñstwa i Czas Pogardy, Tedd Deireadh, Czas Koñca.
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Kwiecieñ 24, 2009, 22:13:40 »

Proponuje dla miêkkich ¶piwory  (w 0 stopni bez problemu mozna spac tylko w nos zimno ), a dla twardszych np. dwa koce pod spod i dwa na wierzch. Albo cos takiego.

I co do diaska z tymi opowie¶ciami??

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Kwiecieñ 24, 2009, 23:38:45 »

nikt Ci nie broni opowiadaæ ... a je¿eli chcesz dawaæ takie rady to mo¿e tez we¼miesz odpowiedzialno¶æ za ca³e zdrowie innych ?? i ciekawe jaki podzia³ zrobisz gdy temperatura spadnie poni¿ej zera ?? poza tym jak chcesz te¿ braæ 4 koce to ¿yczê powodzenia

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Kwiecieñ 25, 2009, 08:08:50 »

No ja biore. Dlatego da³em tak± radê, bo sam z niej skorzystam... Ka¿dy niech robi jak uwa¿a, jego zdrowie jego sprawa.

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #42 : Kwiecieñ 26, 2009, 23:08:44 »

Panowie mam nadzieje ¿e sobie zrobili¶cie inspekcje po wizycie w lesie ... ja znalaz³em u siebie dwa kleszcze ... tak¿e to sporo ... uwa¿ajcie!

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Kwiecieñ 27, 2009, 12:30:05 »

A wystarcza³o siê tylko ubieraæ tak jak ja . Kilka warstw ubrañ ochroni³y przed insektami.
Czy mog³by¶ Lestku jak najszybciej wrzuciæ te zdjêcia na jaki¶ portal (jesli dasz na taki do ¶ci±gania to proszê ka¿dy byle nie rapidshare)?
Valgard
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 9

10140594
« Odpowiedz #44 : Kwiecieñ 27, 2009, 14:27:50 »

Ja proponujê, aby¶ wrzuci³ na http://odsiebie.com/upload.html   .

Strony: 1 2 [3] 4 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: