Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 680
Email
|
 |
« : Luty 19, 2009, 20:18:11 » |
|
Do proponujê kilka terminów. Ka¿dy ma swoje minusy i plusy. 21 III 28 III 4 IV 11 IV 18 IV Ka¿da z tych dat to sobota. 21 III to równonoc wiosenna lecz mo¿e byæ jeszcze wtedy za zimno i za mokro na jakikolwiek Allthing. Chyba najllepsze terminy to 4 i 11 IV (zesz³oroczny by³ dla porwnania 26 IV). 18 to ju¿ trochê pó¼no. No i s± dwa miejsca w których móg³by byc zorganizowany Allthing. Maidheim i Czerwieñ. W pierwszym przypadku sprawa jasna - na piechotê, tak jak ostatnio. Natomiast z Czerwieniem mo¿e byæ problem jedenascie osob nie zmie¶ci siê ju¿ w drakkar jarla ;p Przypominam, ¿e osoby chc±ce zmienic swój aktalny status w Dru¿ynie musz± wczesniej zg³osiæ to do G³osiciela Praw. tak samo Kandydaci jesli s± gotowi do przystapienia musz± to wcze¶niej zg³osiæ. Zastanawiajce siê ju¿ nad dyskusjami na wiec. Oto kilka moich propozycji -wyjazdy wakacyjne -bud¿et na sezon 2009 -¿ycie na grodzie -sta³e spotkania ³ucznikow i rzemie¶lników
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2009, 23:10:06 » |
|
Sory za podwójny post ale nikt nic nie pisze. wiec pomy¶la³em sobie diz¶ o tym, ¿e je¶li skorzysta³oby siê z ostatniego terminu i je¶li pogoda by dopisaal to mozna by by³o zaryzykowaæ zrobiæ allthing dwudniowy. Powinien ju¿ doj¶æ drugi namiot, wiêc przynajmniej czê¶æ osób by siê zmie¶ci³a. ¯eby zaoszczêdziæ miejsce sprzêt mo¿na trzymaæ w lochu. Wodê do picia na dwa dni wziê³oby siê od pobliskich mieszkañców, a do mycia to s± w okolicy Maidheimu dwa ¼ród³a (nie chwal±c siê jedno moje ;p). Mo¿liwe, ¿e woda w tych ¼ród³ach w dalszym ci±gu jest pitna, a przynajmniej kiedy¶ wszyscy okoliczni ludzie z nich korzystali. Je¶li przypomnicie sobie zesz³oroczny allthing to powinn¶cie pomiêtaæ, ¿e by³o do¶æ gor±co i raczej letnio ni¿ wiosennie. Co wy na to? W koñcu szykujemy siê na wyjazdy a jeszcze ani razu nawet nie spali¶my w tych namiotach. A na Wilczym Zwiadzie naje¼d¼cy raczej nie bêd± mieli wygodnie wiêc trzeba siê przyzwyczaiæ.
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 634
Email
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2009, 12:08:44 » |
|
tez jestem za dwudniowym Althingiem ... ale jak ju¿ to trzeba pomy¶lec o zabezpieczeniu na noc ze wspó³czensych sprzêtów, bo trudno oczekiwaæ i¶cie letnich nocy  , chyba ¿e kto¶ ma futra to jest bezpieczny  a co do terminu to napewno kwiecieñ... wcze¶niej nie ma sensu. najlepiej ten 4 kwietnia... a ¶wieta kiedy wypadaj± ?? co do tematów to proponuje dodatkowo: - budowa bramy i palisady w tym roku a nasz udzia³ - dyskusja na temat praw , nawiazuje do ostatniego treningu i tematu skarbnika
|
|
|
|
Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê 
|
|
|
Vestar
Starszy

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 513
Starszy sceptyk dru¿yny
Email
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2009, 18:09:31 » |
|
Wpad³ mi taki temat na dyskusje/prelekcje.
Otó¿ jeste¶my Waregami, a oni tak jak ka¿dy w co¶ wierzyli (chyba naszym za³o¿eniem jest wiara w bogów nordyckich). A raczej ma³o o nich wiemy. Wiêc mo¿naby poopowiadaæ do ogniska mity, legendy, opowie¶ci o s³awnych wikingach itp. A tak¿e przeprowadziæ swoist± lekcjê religii.
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2009, 20:49:21 » |
|
No to je¶li allthing bêdzie dwudniowy to jednym z punktow programu bêdzie ognisko w nocy. A co do wiedzy o Weregach to nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby¶ sam te¿ co¶ poszuka³ Otó¿ jeste¶my Waregami,
Mów za siebie. Nieraz podkre¶la³em swoje s³owiañskie pochodzenie
|
|
|
|
|
|
|
Vestar
Starszy

P³eæ: 
Starszy sceptyk dru¿yny
Email
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2009, 11:33:57 » |
|
Dobra ty  Reszta to raczej waregowie. Owszem nic nie stoi na przeszkodzie ¿ebym ja te¿ przygotowa³, ale jak ka¿dy co¶ przygotuje to bêdzie du¿o do podzielenia siê.
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2009, 19:16:47 » |
|
No jak najbardziej mi siê to widzi ... musimy co¶ sob± przedstawiaæ i czasami mo¿na i scenki religijne odstawic  lub zupe³nie z innej dziedziny kultury ... no i jaki¶ bo¿ek tez by siê nam przyda³ ... bo runie Algiz to do jakiego boga najbli¿ej ?? Wpad³ mi taki temat na dyskusje/prelekcje.
Otó¿ jeste¶my Waregami, a oni tak jak ka¿dy w co¶ wierzyli (chyba naszym za³o¿eniem jest wiara w bogów nordyckich). A raczej ma³o o nich wiemy. Wiêc mo¿naby poopowiadaæ do ogniska mity, legendy, opowie¶ci o s³awnych wikingach itp. A tak¿e przeprowadziæ swoist± lekcjê religii.
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 285
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2009, 20:34:01 » |
|
Co do Bogów posiadam 2 ¶wietne ksi±¿ki. Mitologie Germanów oraz Ilustrowany Leksykon wierzeñ wikingów. Wszystkie pe³ne s± mitów i sag nordyckich wiec z przedstawieniem bogów nie ma k³opotu  Za¶ Algiz nie jest jako¶ zwi±zana z ¿adnym Bogiem, choæ pasowa³ by Thor jako wojownik albo Hemidal - bóg stra¿nik
|
|
|
|
Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
|
|
|
Lestek
Thing

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2009, 15:03:34 » |
|
Jako ¿e Algiz znaczy miêdzy innymi w³ócznia to Hemidal wydaje mi siê bardziej charakterystyczny 
|
|
|
|
|
|
|
Vestar
Starszy

P³eæ: 
Starszy sceptyk dru¿yny
Email
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2009, 23:05:22 » |
|
¯e taki offtop zrobie pozwolicie: Bodvar je¶li (kiedy¶) pojawisz siê na treningu to jakby¶ móg³ mi po¿yczyæ, któr±¶ z tych ksi±¿ek (uprzedzaj±c pytanie- t± fajniejsz± wg ciebie  )
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 21, 2009, 01:02:15 » |
|
tak sie zastanawiam ... co zrobimy jak nie bedzie dobrej pogody ... tzn. bedzie za zimno na ALthing 4 kwietnia ... ??
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2009, 09:46:14 » |
|
Mo¿e Allthing pod dachem jakim¶?
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2009, 10:29:13 » |
|
Na czwarty na pewno bedzie za wcze¶nie co najmniej dwa tygodnie pó¼niej. A w ostateczno¶ci zrobi siê jednodniowy. A czy wszystkim odpowiada opcja na dwa dni. Mo¿e gdyby kto¶ nie móg³/nie chcia³. Móg³by na noc wróciæ do domu (droga ³atwa) i wróciæ na nastêpny dzieñ. Co prawda jest krótsza droga przez ³±ki ale dawno ni± chodzi³em i osoba która jej nie zna po ciemku pewnie skoñczy³aby w jakim¶ bagnie. A i tak nie wiadomo czy wszycy sie zmieszcz± w namioty nawet je¶li ca³y sprzêt przeneisie siê na noc do lochu. S±dzê te¿, ¿e trzeba bêdzie ustawiaæ warty na noc. W ten sposób przyzwyczaimy siê do ¿ycia w obozie wojennym i zwolni sie jedno miejsca na namiocie ;p. Je¶li bêdzie do¶æ ciep³o to ja bym siê dodatkowo kimn±³ w sza³asie Made In Niemir. @Bodvar Dachem czyli jak? w domu czyim¶?
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 21, 2009, 16:34:05 » |
|
no raczej w domu, ale wtedy opcja jednodniowa. Choæ ja jestem za tym by zrobiæ Allthing po ¶wiêtach
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2009, 02:04:10 » |
|
je¿eli dwu dniowy to pod namiotami ... je¿eli pod namiotami to musi byæ ciep³o ... a je¿eli ma byæ ciep³o to pewnie pod koniec kwietnia
|
|
|
|
|
|
|
|