User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 10:59:53

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Althing  |  Allthingi minione  |  III Allthing « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] 2 3 4 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: III Allthing  (Przeczytany 14620 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Luty 19, 2009, 20:18:11 »

Do proponujê kilka terminów. Ka¿dy ma swoje minusy i plusy.
21 III
28 III
4 IV
11 IV
18 IV
Ka¿da z tych dat to sobota. 21 III to równonoc wiosenna lecz mo¿e byæ jeszcze wtedy za zimno i za mokro na jakikolwiek Allthing. Chyba najllepsze terminy to 4 i 11 IV (zesz³oroczny by³ dla porwnania 26 IV). 18 to ju¿ trochê pó¼no.
No i s± dwa miejsca w których móg³by byc zorganizowany Allthing. Maidheim i Czerwieñ. W pierwszym przypadku sprawa jasna - na piechotê, tak jak ostatnio. Natomiast z Czerwieniem mo¿e byæ problem jedenascie osob nie zmie¶ci siê ju¿ w drakkar jarla ;p
Przypominam, ¿e osoby chc±ce zmienic swój aktalny status w Dru¿ynie musz± wczesniej zg³osiæ to do G³osiciela Praw. tak samo Kandydaci jesli s± gotowi do przystapienia musz± to wcze¶niej zg³osiæ. Zastanawiajce siê ju¿ nad dyskusjami na wiec. Oto kilka moich propozycji
 -wyjazdy wakacyjne
 -bud¿et na sezon 2009
 -¿ycie na grodzie
 -sta³e spotkania ³ucznikow i rzemie¶lników
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2009, 23:10:06 »

Sory za podwójny post ale nikt nic nie pisze.
wiec pomy¶la³em sobie diz¶ o tym, ¿e je¶li skorzysta³oby siê z ostatniego terminu i je¶li pogoda by dopisaal to mozna by by³o zaryzykowaæ zrobiæ allthing dwudniowy. Powinien ju¿ doj¶æ drugi namiot, wiêc przynajmniej czê¶æ osób by siê zmie¶ci³a. ¯eby zaoszczêdziæ miejsce sprzêt mo¿na trzymaæ w lochu. Wodê do picia na dwa dni wziê³oby siê od pobliskich mieszkañców, a do mycia to s± w okolicy Maidheimu dwa ¼ród³a (nie chwal±c siê jedno moje ;p). Mo¿liwe, ¿e woda w tych ¼ród³ach w dalszym ci±gu jest pitna, a przynajmniej kiedy¶ wszyscy okoliczni ludzie z nich korzystali. Je¶li przypomnicie sobie zesz³oroczny allthing to powinn¶cie pomiêtaæ, ¿e by³o do¶æ gor±co i raczej letnio ni¿ wiosennie.
Co wy na to? W koñcu szykujemy siê na wyjazdy a jeszcze ani razu nawet nie spali¶my w tych namiotach. A na Wilczym Zwiadzie naje¼d¼cy raczej nie bêd± mieli wygodnie wiêc trzeba siê przyzwyczaiæ.
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2009, 12:08:44 »

tez jestem za dwudniowym Althingiem ... ale jak ju¿ to trzeba pomy¶lec o zabezpieczeniu na noc ze wspó³czensych sprzêtów, bo trudno oczekiwaæ i¶cie letnich nocy , chyba ¿e kto¶ ma futra to jest bezpieczny a co do terminu to napewno kwiecieñ... wcze¶niej nie ma sensu. najlepiej ten 4 kwietnia... a ¶wieta kiedy wypadaj±  ?? co do tematów to proponuje dodatkowo:
- budowa bramy i palisady w tym roku a nasz udzia³
- dyskusja na temat praw , nawiazuje do ostatniego treningu i tematu skarbnika

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2009, 18:09:31 »

Wpad³ mi taki temat na dyskusje/prelekcje.

Otó¿ jeste¶my Waregami, a oni tak jak ka¿dy w co¶ wierzyli (chyba naszym za³o¿eniem jest wiara w bogów nordyckich). A raczej ma³o o nich wiemy. Wiêc mo¿naby poopowiadaæ do ogniska mity, legendy, opowie¶ci o s³awnych wikingach itp.
A tak¿e przeprowadziæ swoist± lekcjê religii.

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2009, 20:49:21 »

No to je¶li allthing bêdzie dwudniowy to jednym z punktow programu bêdzie ognisko w nocy. A co do wiedzy o Weregach to nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby¶ sam te¿ co¶ poszuka³

Otó¿ jeste¶my Waregami,
Mów za siebie. Nieraz podkre¶la³em swoje s³owiañskie pochodzenie
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2009, 11:33:57 »

Dobra ty Reszta to raczej waregowie.

Owszem nic nie stoi na przeszkodzie ¿ebym ja te¿ przygotowa³, ale jak ka¿dy co¶ przygotuje to bêdzie du¿o do podzielenia siê.

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2009, 19:16:47 »

No jak najbardziej mi siê to widzi ... musimy co¶ sob± przedstawiaæ i czasami mo¿na i scenki religijne odstawic lub zupe³nie z innej dziedziny kultury ... no i jaki¶ bo¿ek tez by siê nam przyda³ ... bo runie Algiz to do jakiego boga najbli¿ej ??

Wpad³ mi taki temat na dyskusje/prelekcje.

Otó¿ jeste¶my Waregami, a oni tak jak ka¿dy w co¶ wierzyli (chyba naszym za³o¿eniem jest wiara w bogów nordyckich). A raczej ma³o o nich wiemy. Wiêc mo¿naby poopowiadaæ do ogniska mity, legendy, opowie¶ci o s³awnych wikingach itp.
A tak¿e przeprowadziæ swoist± lekcjê religii.

Bodvar
Starszy

Wiadomo¶ci: 285

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2009, 20:34:01 »

Co do Bogów posiadam 2 ¶wietne ksi±¿ki. Mitologie Germanów oraz Ilustrowany Leksykon wierzeñ wikingów. Wszystkie pe³ne s± mitów i sag nordyckich wiec z przedstawieniem bogów nie ma k³opotu  Za¶ Algiz nie jest jako¶ zwi±zana z ¿adnym Bogiem, choæ pasowa³ by Thor jako wojownik albo Hemidal - bóg stra¿nik

Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2009, 15:03:34 »

Jako ¿e Algiz znaczy miêdzy innymi w³ócznia to Hemidal wydaje mi siê bardziej charakterystyczny

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2009, 23:05:22 »

¯e taki offtop zrobie pozwolicie:

Bodvar je¶li (kiedy¶) pojawisz siê na treningu to jakby¶ móg³ mi po¿yczyæ, któr±¶ z tych ksi±¿ek (uprzedzaj±c pytanie- t± fajniejsz± wg ciebie )

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marzec 21, 2009, 01:02:15 »

tak sie zastanawiam ... co zrobimy jak nie bedzie dobrej pogody ... tzn. bedzie za zimno na ALthing 4 kwietnia ... ??

Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2009, 09:46:14 »

Mo¿e Allthing pod dachem jakim¶?

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2009, 10:29:13 »

Na czwarty na pewno bedzie za wcze¶nie co najmniej dwa tygodnie pó¼niej. A w ostateczno¶ci zrobi siê jednodniowy. A czy wszystkim odpowiada opcja na dwa dni. Mo¿e gdyby kto¶ nie móg³/nie chcia³. Móg³by na noc wróciæ do domu (droga ³atwa) i wróciæ na nastêpny dzieñ. Co prawda jest krótsza droga przez ³±ki ale dawno ni± chodzi³em i osoba która jej nie zna po ciemku pewnie skoñczy³aby w jakim¶ bagnie. A i tak nie wiadomo czy wszycy sie zmieszcz± w namioty nawet je¶li ca³y sprzêt przeneisie siê na noc do lochu. S±dzê te¿, ¿e trzeba bêdzie ustawiaæ warty na noc. W ten sposób przyzwyczaimy siê do ¿ycia w obozie wojennym i zwolni sie jedno miejsca na namiocie ;p. Je¶li bêdzie do¶æ ciep³o to ja bym siê dodatkowo kimn±³ w sza³asie Made In Niemir.
@Bodvar
Dachem czyli jak? w domu czyim¶?
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Marzec 21, 2009, 16:34:05 »

no raczej w domu, ale wtedy opcja jednodniowa. Choæ ja jestem za tym by zrobiæ Allthing po ¶wiêtach

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2009, 02:04:10 »

je¿eli dwu dniowy to pod namiotami ... je¿eli pod namiotami to musi byæ ciep³o ... a je¿eli ma byæ ciep³o to pewnie pod koniec kwietnia

Strony: [1] 2 3 4 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: