User Info
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Kwiecień 14, 2025, 17:01:18
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
News Box
Key Stats
4001
wiadomości w
159
wątkach, wysłane przez
30
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
Tugemir
Strona główna
|
Pomoc
|
Szukaj
|
Kalendarz
|
Zaloguj się
|
|
Odtwarzanie
|
ÂŻycie codzienne
|
Nasz pierwszy grĂłd
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
2
3
...
5
|
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Nasz pierwszy grĂłd (Przeczytany 18643 razy)
Lestek
Thing
Email
Nasz pierwszy grĂłd
«
:
Luty 11, 2009, 00:18:38 »
Witajcie drodzy wojowie
Otó¿ ja z Niemirem odbyliœmy ¿elaznym drakarem podró¿ do krainy zwanej Tyszowce by rozmowy rozpocz¹Ì na temat budowy grodu bo lud i w³adza tamtejsza domaga siê abyœmy siê osiedlili w miejscu zwanym grodziskiem. Tereny ju¿ obej¿ane i dzia³ki wyznaczone które by mog³y siê nadawaÌ pod takowy gród. Teraz praca przed Nami, gdy¿ nale¿y sporz¹dziÌ plan przysz³ego siedliska Naszego i dokonaÌ rachunków i sprawunków gruntownych. Plan musi opiewaÌ na ca³y gród, choÌ na pocz¹tek chcemy postawiÌ ino bramê i czêœÌ ostroko³u, musimy myœl¹ w dal wybiegaÌ. Do mojego umys³u mysli niezmierzone trafiaj¹ i wed³ug nich maksymalnie 4 budynki w œrodku postawiÌ nale¿y, palisada po elipsie w najszerszym miejscu ze 50 metrów a w najwê¿szym 25. Dwie bramy jedna g³ówna a druga mniejsza co by mo¿na by³o lud sp³ywaj¹cy do grodu spokojnie przemieszczaÌ, G³óna brama z jedn¹ kondygnacj¹, zadaszona gontem, ewentualnie deskami. Budynki to na wzorze Jomsborg ma³y za kram s³u¿¹cy, najwiêkszy i gówny co by mo¿na biesiadowaÌ, kuŸnia i chata rzemieœlniczo-zbrojownia. Oczywiœcie to wszystko trzeba na papier przelac okiem wprawnego grafika, a czas nas goni bo do koùca chrzeœcijaùskiego tygodnia
Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
Email
Odp: Czermno - czyli Nasz pierwszy grĂłd
«
Odpowiedz #1 :
Luty 11, 2009, 13:52:50 »
JeÂśli chodz io chaty to dobrze by byÂło gdyby jedna chata byla bogatsza. CoÂś podobnego jak ma Szara Wataha
http://meglivorn.pl/galeria/galeria_larp.php?art=chata2007
Druga mniejsza lecz Âściany robione rĂłwnieÂż w podobny sposĂłb na kram lub zbrojowniĂŞ.
Trzecia bardzo maÂła (moÂże o wymiarach mojego pokoju) najbiedniejsza, Âściany plecione i zabezpieczone glinÂą. W niej zioÂła, moÂże narzĂŞdzia rolnicze moÂże prosta ciesielka.
Co do kuÂźni to wyjÂście byÂłoby chyba najlepsze takie jak ma wÂłaÂśnie wspomniany Jomsborg. Czyli coÂś w rodzaju wiaty, daszku bez Âścian, znaczy siĂŞ za jednÂą sÂłuÂżyÂłaby palisada. A sprzĂŞt byÂłby na noc oczywiÂście wnoszony do ktorejÂś innej chaty.
Conajmniej dwie Âławy na zewnÂątrz do siedzenia pod samÂą chatÂą
Wyznaczone staÂłe miejsce na ognisko.
Wyznaczone stanowisko Âłucznocze.
Zbrojowniê mo¿na wed³ug mnie trzymaÌ w g³ównej chacie.
Chodnik z desek prowadzÂący wzdÂłuÂż chat
WyposaÂżenie kaÂżdej z chat rĂłwnieÂż powinno siĂŞ mieÂściĂŚ w planach
Nie wiem jak to uj¹Ì ale chodzi mi o "taras" przy palisadzie. Taki chodnik umo¿liwiaj¹cy walkê na umocnieniach
No zaraz przystĂŞpujĂŞ do robienia szkicu, i mojoa proÂśba o to co zawsze. Ludzie trochĂŞ inicjatywy. JeÂśli macie jakiÂś pomysÂł powiedzcie o nim. MoÂże on bedzie najlepszym rozwiÂązaniem
EDIT
Jak wiadome nalepsze propozycje przynosi samo ¿ycie. W³aœnie by³em w ³azience (a tam przychodza zawsze œwietne pomys³y) i doszedle mdo wniosku, ¿e potrzeba jeszcze jakiœ ustêp lub toi-toi. W grê wchodzi drewniana "komnata" do której w razie potrzeby wstawia³oby siê plastikowy Toi-Toi, lub prawdziwy ustêp. Jeœli coœ bêdziemy robiÌ w tej sprawie to ja bym by³ za t¹ druga opcj¹. Jeœli chodzi o opró¿nianie go to mo¿na chyba zamówiÌ odpowiednich rozmiarów pojemnik. ktory by sie tylko wyci¹ga³o lub zamawia³o by siê szambiarê do opró¿niania jej (prpblem tylko jak by siê tam dosta³a). Do tej pory chyba nawet nie myœla³em, jak to jest z tym na innych grodach i jak z historycznoœcia tej "komnaty, gdzie jarl chodzi piechota"
Gormr
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Luty 11, 2009, 20:50:34 »
Co do kuÂźni to czy myÂśleliÂście o historycznym miechu wiecie jakie jest to wielkie i ciĂŞÂżkie do zbudowania i do zdobycia.
I jeszcze kupa sprzĂŞtu kowalskiego ktĂłrego nie zrobimy ani nie kupimy.
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
Email
«
Odpowiedz #3 :
Luty 12, 2009, 00:15:15 »
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ba5f9866798bf6e.html
Moja propozycja zrobiona od rêki. Plan zrobiony w skali 1cm=2m. Stara³em siê ogólnie zachowaÌ skalê i widz¹c, ¿e jakby co to zostanie siêmiejsca na przysz³oœÌ ¿eby coœ dostawiÌ.
Legenda
1.Brama pó³nocna. Dwóskrzyd³owe wrota. SzerokoœÌ 3m, d³ugoœÌ 1,5m
2.Brama po³ódniowa. Jednostrzyd³owe wrota. Szer 1,5m, d³ 1m
3.Chata "Starszego" DÂł 15m, szer 5m
4.Chata "Wolnego" DÂł 6m, szer 3m
5.Chata "Otroka" DÂł 4m, szer 2m
6.Zadaszenie kuÂźni dÂł 2, szer 2
7.Stanowisko Âłucznicze
8.Miejsce na ognisko
9.Magazyn drewna
10.Palisada. Znajoma policzyÂła mi obwĂłd elipsy o takich wymiarach i wyszÂło jej ok121m. Jarl mĂłwiÂł coÂś o tym, Âże sÂągi bĂŞda miaÂły ok 0.25m Âśrednicy. WiĂŞc na samÂą palisadĂŞ (bez bram) potrzeba ok (121 - (3+1,5))/0.25=466 sÂągĂłw drewna
11.Taras do wali na umocnianiach
Gormr. Co do sprzêtu to mo¿na skoczyÌ do mojej babci i zerkn¹Ì jak wygl¹da³a kuŸnia przed piêdziesiêcioma laty. Z tego co wiem to powinien staÌ tam jeszcze piec. Miech mo¿emy sobie na racie chyba darowaÌ. Jeœli byœmy coœ robili w tej kuŸni to nie by³aby to chyba produkcja masowa. a co do sprzêtu to sk¹d przypuszczenia, ¿e jest on po pierwsze, trudny do wykoniania, po drugie ciê¿ki do zdobycia, po trzecie drogi?
Gormr
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Luty 12, 2009, 09:01:38 »
Po pierwsze wiem jak wygl¹da³a kuŸnia przed piêÌdziesiêciu laty .Po drugie kuŸnia z X w to kosmicznie siê ró¿ni¹ od kuŸni XIX w a po trzecie w przed piêÌdziesiêciu laty kuŸnie by³y ju¿ z elektrycznym nadmuchem . Atak wygl¹da³y kuŸnie z oko³o 1400-1500r.
http://szkola.interklasa.pl/f055/images/4skansen.jpg
a i wyobraÂź sobie Âże ta Âściana ma 7m dÂługoÂści a 2m wysokoÂści bez dachu.
Gormr
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Luty 12, 2009, 09:50:26 »
a i w kuÂźni 2 na 2 zmieÂściÂło by siĂŞ tylko palenisko z miechem i jedna Âściana musi byĂŚ murowana Âżeby nie spaliĂŚ kuÂźni muszÂą teÂż byĂŚ Âściany Âżeby nie byÂło przeciÂągu.
I wiem Âże robota w kuÂźni przyciÂąga ludzi bo jak robiÂłem heÂłm to klienci mojego taty
byli bardziej zainteresowani tym co ja robiÂłem niÂż to co on robiÂł im.
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
Email
«
Odpowiedz #6 :
Luty 12, 2009, 12:22:10 »
W moim wczesniejszym poÂście nastÂąpiÂła pomyÂłka. Skala to 1cm=2m. Albo jak kto woli jedna kratka jeden metr w terenie.
Lestek
Thing
Email
«
Odpowiedz #7 :
Luty 15, 2009, 21:56:13 »
Moi drodzy Wojowie ... co do tego jak ma kuŸnia wygl¹dac to jeszcze nam daleko ... z jakies 2 lata przynajmniej... skupiamy siê na g³ównym i najbli¿szym planie : Wrota i czêœÌ palisady
Niemir ... a czy nie lepiej by byÂło rzuciĂŚ ten TwĂłj plan na zdjĂŞcie satelitarne jednej z dziaÂłek ... wĂłwczas poÂłowa roboty moÂżna powiedzieĂŚ jest wykonana bo wiesz ile masz miejsca i jak to moÂżna rozplanowaĂŚ i ustawiĂŚ wzglĂŞdem terenu. Przynajmniej Âżeby byÂło wiadomo w ktĂłrym miejscu miaÂły by byĂŚ wrota, bo np. teren bedzie wymagaÂł ich przesuniĂŞcia, wzglĂŞdem palisady.
O Grodzie musimy te¿ myœleÌ bardzo komercyjnie, nawet bardziej jako miejsce dla turystów ni¿ tylko Nasz gród, nale¿y przewidzieÌ ¿e bêda siê am poruszaÌ t³umy. Co do szczegó³owego wygl¹du chat jeszcze jest na to czas ... najwa¿niejsze jest ich umiejscowienie i zaplanowanie przestrzenne, czyli miej wiêcej ile zajmuj¹ powierzchni dane budynki czyli wymiary , tak jak to zrobi³eœ NIemirze . ( co do kuŸni wed³ug mnie raczej powinna zamkniêta lub pó³ zamkniêta ). Pamietajmy ¿e do ca³ego grodu jeszcze nam daleko ale nalezy ju¿ myslec o nim jako o ca³oœci ...
Nie za bardzo rozumiem opis rozmiaru wrĂłt ... co znaczy dÂługoÂśc 1,5 m ??
Lestek
Thing
Email
«
Odpowiedz #8 :
Luty 16, 2009, 18:31:22 »
http://ezamosc.pl/newss/fullnews.php?id=4179
juÂż jest o tym gÂłoÂśno
EDIT
Musimy ustaliÌ szczegó³y co do rozmiarów samych wrót i wierzy oraz wysokoœÌ palisady.
Palisada - oczywiœcie nale¿y uwzglêdniÌ zasadê z Midgardu ... czyli tak ¿eby by³a do zdobycia czyli nie za wysoka myœlê ¿e oko³o 2,20 ( nie wiem jak jest w innych grodach) nad ziemi¹ wystarczy, ewentualnie 2m ¿eby nie by³o problemu z materia³em, bo nale¿y uwzglêdniÌ jak g³êboko powinien byÌ ka¿dy song osadzony w ziemi, a myœlê ¿e na 0,5m przynajmniej. Ewentualnie palisada przy wrotach wy¿sza a póŸniej w miejscach mniej wa¿nych mniejsza ( ale nie wiem czy to bêdzie historyczne)
Wrota czyli sam przeœwit : wysokoœÌ taka jak palisada czyli 2 - 2,20 m, zaœ jedno skrzyd³o z tych dwu skrzyd³owych wrót to 1,5 m ( i chyba wiem co to jest ta d³ugoœÌ Niemir
,
Wie¿a oczywiœcie nad wrotami, sama platforma to na takiej samej szerokoœci co wrota, mo¿e nawet szersza o jakieœ 0,5 m z ka¿dej strony, lub nie zale¿y jak to sie bedzie prezentowa³o, a co do zadaszenia to powinno siê zaczynaÌ na wysokoœci oczu wiêc do moich dopasowuj¹c 1,80 m no i jakieœ 1,5 m na zwieùczenie dachu czyli w sumie wie¿a bedzie mia³a wed³ug mojego planu 5,5 m. Dalej - platforma albo zaczynaj¹ca sie na linii palisady lub wysuniêta o po³owê przed same wrota. Co do wymiarów platformy to 4x4 m. I pytanie czy wejœcie na wie¿e bêdzie bezpoœrednio z ziemi czy najpierw na balkon przy palisadzie wewn¹trz grodu i póŸniej na wie¿e.
Eh to taka moja koncepcja w gÂłowie ... jeÂżeli ktos moÂże to niech to odpowiednio w skali przeleje na papier, w rzucie z przodu z tyÂłu i z gĂłry.
SÂława
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
Email
«
Odpowiedz #9 :
Luty 16, 2009, 23:37:51 »
Myœla³em o czymœ takim samym jak jest umieszczone w podanej przez Ciebei stronie. Co do tych 1.5 metra to chodzilo mi o hmm "d³ugoœÌ" wnêtrza wrót. Czyli korytarza pod platform¹. No ale chyba na prawdê zbyt ma³e to da³em. Takie coœ mo¿e byÌ na te wrota po³udniowe. Co do Twojego planu samej bramy to nie mam ¿adnych przeciwskazaù. Sam dawa³em takie male bo nie chcia³em ¿eby mnie fantazja ponios³a.
Co do wystawania platformy przed wrota to sÂądzĂŞ, Âże mozemy to zrobiĂŚ jedynie jeÂśli w podÂłodze bĂŞdÂą dziury do strzelania w atakujacych. Bo jak nie to sami stworzymy im bunkier w ktĂłrym bĂŞda bezpieczni przed naszymi strzaÂłami.
A schody to sadzê, ¿e najpierw na balkon a bezpoœrednio kolo nich na sam¹ wie¿ê. Zreszt¹. Znaj¹Ì wymiary podane przez Ciebie zrobiê w szkole szkic. W razie czego mo¿na daÌ podane przeze mnie schody i solidn¹ drabinê bezpoœrednio na wie¿ê
Lestek
Thing
Email
«
Odpowiedz #10 :
Luty 17, 2009, 00:28:55 »
Tak tylko Âże to co jest na stronie podanej przeze mnie to jest to przerysowany na kartkĂŞ Jomsborg. czyli platformĂŞ zrobimy rĂłwno z palisadÂą i wyÂżej niÂż jest na rysunku ze strony... co do wymiarĂłw musimy uzyskaĂŚ optymalne parametry Âżeby byÂły odpowiednie do Midgardu i do przyjmowania turystĂłw. Ok to czekam w miarĂŞ Twoich moÂżliwoÂści na rysunek, chciaÂłbym go jak najszybciej przedstawiĂŚ budowlaĂącowi Âżeby mĂłgÂł stworzyĂŚ szkic, pod plany architektoniczne.
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
Email
«
Odpowiedz #11 :
Luty 17, 2009, 17:03:18 »
DziÂś w szkole maÂło miaÂłem czasu na szkice, ale postaram siĂŞ zrobiĂŚ to jak najprĂŞdzej. Ale powtarzam proÂśbĂŞ. Ludzie teÂż troszkĂŞ popracujce. Sporo nas jest a w tym temacie odezwaÂły siĂŞ tylko trzy osoby. A to jest bardzo waÂżna sprawa.
Co do palisady to sÂądzĂŞ, Âże Âżeby powstrzymaĂŚ chociaÂż trochĂŞ destrukcyjny wpÂływ podmoklego gruntu to mozna doly na pale wyÂłoÂżyĂŚ kamieniami lub Âżwirem. MoÂżna by bylo teÂż posadziĂŚ z jednÂą brzozĂŞ. WykÂładowca Sfistaka mowiÂł, Âże ona Âświetne pije wodĂŞ z gleby i mogÂłaby pomoc z tÂą gleba. JEst jednak maÂły problem bo nawet jedna brzoza moÂże wyraĂŚ siĂŞ z pod kontroli i opanowac kawaÂłek obszaru. W koĂącu brzozy sÂączasem uwaÂżane za chwasty. Sam znaÂłem kiedyÂś lÂąkĂŞ ktĂłra w przeciÂągu trzech lat zamienila siĂŞ w las brzozowy do ktĂłrego raczej siĂŞnie wejdzie tak tam gĂŞsto.
A czy bĂŞdizemy mieli czym chandlowaĂŚ w tym kramie. Co prawda nie muszÂą byĂŚ tam tylko dobra materialne ale rĂłwnieÂż strawa.
Lestek
Thing
Email
«
Odpowiedz #12 :
Luty 17, 2009, 18:20:25 »
hmm ... dobry pomysÂł z tÂą brzozÂą ... co do osadzenia palisady to moÂżliwe ze nawet bĂŞdziemy stawiaĂŚ jÂą w historyczny sposĂłb ... ustale to z archeologiem
Gormr
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #13 :
Luty 17, 2009, 19:07:30 »
Oile dobrze wiem to naj lepiej wode hÂłomÂą wierzbowate
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
Email
«
Odpowiedz #14 :
Luty 19, 2009, 20:28:59 »
Podczas treningu pomyli³em siê. Minimalna d³ugoœÌ palisady (bez wrót) wedlug praw Midgardu to 15 metrów. Minimalna szerokoœÌ wrot to 1,5 metra, czyli w tym przypadku mieœcimy siê a¿ za bardzo (ale s¹dzê, ¿e nie ma potrzeby zmniejszaÌ)
EDIT
PomyÂślaÂłem, Âże umieszczĂŞw koĂącu zdjĂŞcia z wyprawy do Tyszowiec
http://adams40000.fotosik.pl/albumy/586951.html
Strony:
[
1
]
2
3
...
5
|