User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:00:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Odtwarzanie  |  ¯ycie codzienne  |  Nasz pierwszy gród « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] 2 3 ... 5 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Nasz pierwszy gród  (Przeczytany 18526 razy)
Lestek
Thing

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« : Luty 11, 2009, 00:18:38 »

Witajcie drodzy wojowie

Otó¿ ja z Niemirem odbyli¶my ¿elaznym drakarem podró¿ do krainy zwanej Tyszowce by rozmowy rozpocz±æ na temat budowy grodu bo lud i w³adza tamtejsza domaga siê aby¶my siê osiedlili w miejscu zwanym grodziskiem. Tereny ju¿ obej¿ane i dzia³ki wyznaczone które by mog³y siê nadawaæ pod takowy gród. Teraz praca przed Nami, gdy¿ nale¿y sporz±dziæ plan przysz³ego siedliska Naszego i dokonaæ rachunków i sprawunków gruntownych. Plan musi opiewaæ na ca³y gród, choæ na pocz±tek chcemy postawiæ ino bramê i czê¶æ ostroko³u, musimy my¶l± w dal wybiegaæ. Do mojego umys³u mysli niezmierzone trafiaj± i wed³ug nich maksymalnie 4 budynki w ¶rodku postawiæ nale¿y, palisada po elipsie w najszerszym miejscu ze 50 metrów a w najwê¿szym 25. Dwie bramy jedna g³ówna a druga mniejsza co by mo¿na by³o lud sp³ywaj±cy do grodu spokojnie przemieszczaæ, G³óna brama z jedn± kondygnacj±, zadaszona gontem, ewentualnie deskami. Budynki to na wzorze Jomsborg ma³y za kram s³u¿±cy, najwiêkszy i gówny co by mo¿na biesiadowaæ, ku¼nia i chata rzemie¶lniczo-zbrojownia. Oczywi¶cie to wszystko trzeba na papier przelac okiem wprawnego grafika, a czas nas goni bo do koñca chrze¶cijañskiego tygodnia

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2009, 13:52:50 »

Je¶li chodz io chaty to dobrze by by³o gdyby jedna chata byla bogatsza. Co¶ podobnego jak ma Szara Wataha http://meglivorn.pl/galeria/galeria_larp.php?art=chata2007
Druga mniejsza lecz ¶ciany robione równie¿ w podobny sposób na kram lub zbrojowniê.
Trzecia bardzo ma³a (mo¿e o wymiarach mojego pokoju) najbiedniejsza, ¶ciany plecione i zabezpieczone glin±. W niej zio³a, mo¿e narzêdzia rolnicze mo¿e prosta ciesielka.
Co do ku¼ni to wyj¶cie by³oby chyba najlepsze takie jak ma w³a¶nie wspomniany Jomsborg. Czyli co¶ w rodzaju wiaty, daszku bez ¶cian, znaczy siê za jedn± s³u¿y³aby palisada. A sprzêt by³by na noc oczywi¶cie wnoszony do ktorej¶ innej chaty.
Conajmniej dwie ³awy na zewn±trz do siedzenia pod sam± chat±
Wyznaczone sta³e miejsce na ognisko.
Wyznaczone stanowisko ³ucznocze.
Zbrojowniê mo¿na wed³ug mnie trzymaæ w g³ównej chacie.
Chodnik z desek prowadz±cy wzd³u¿ chat
Wyposa¿enie ka¿dej z chat równie¿ powinno siê mie¶ciæ w planach
Nie wiem jak to uj±æ ale chodzi mi o "taras" przy palisadzie. Taki chodnik umo¿liwiaj±cy walkê na umocnieniach
No zaraz przystêpujê do robienia szkicu, i mojoa pro¶ba o to co zawsze. Ludzie trochê inicjatywy. Je¶li macie jaki¶ pomys³ powiedzcie o nim. Mo¿e on bedzie najlepszym rozwi±zaniem

EDIT

Jak wiadome nalepsze propozycje przynosi samo ¿ycie. W³a¶nie by³em w ³azience (a tam przychodza zawsze ¶wietne pomys³y) i doszedle mdo wniosku, ¿e potrzeba jeszcze jaki¶ ustêp lub toi-toi. W grê wchodzi drewniana "komnata" do której w razie potrzeby wstawia³oby siê plastikowy Toi-Toi, lub prawdziwy ustêp. Je¶li co¶ bêdziemy robiæ w tej sprawie to ja bym by³ za t± druga opcj±. Je¶li chodzi o opró¿nianie go to mo¿na chyba zamówiæ odpowiednich rozmiarów pojemnik. ktory by sie tylko wyci±ga³o lub zamawia³o by siê szambiarê do opró¿niania jej (prpblem tylko jak by siê tam dosta³a). Do tej pory chyba nawet nie my¶la³em, jak to jest z tym na innych grodach i jak z historyczno¶cia tej "komnaty, gdzie jarl chodzi piechota"
Gormr
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 58

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2009, 20:50:34 »

Co do ku¼ni to czy my¶leli¶cie o historycznym miechu wiecie jakie jest to wielkie i ciê¿kie do zbudowania i do zdobycia.         
I jeszcze kupa sprzêtu kowalskiego którego nie zrobimy ani nie kupimy.                           
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 00:15:15 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ba5f9866798bf6e.html
Moja propozycja zrobiona od rêki. Plan zrobiony w skali 1cm=2m. Stara³em siê ogólnie zachowaæ skalê i widz±c, ¿e jakby co to zostanie siêmiejsca na przysz³o¶æ ¿eby co¶ dostawiæ.
Legenda
1.Brama pó³nocna. Dwóskrzyd³owe wrota. Szeroko¶æ 3m, d³ugo¶æ 1,5m
2.Brama po³ódniowa. Jednostrzyd³owe wrota. Szer 1,5m, d³ 1m
3.Chata "Starszego" D³ 15m, szer 5m
4.Chata "Wolnego" D³ 6m, szer 3m
5.Chata "Otroka" D³ 4m, szer 2m
6.Zadaszenie ku¼ni d³ 2, szer 2
7.Stanowisko ³ucznicze
8.Miejsce na ognisko
9.Magazyn drewna
10.Palisada. Znajoma policzy³a mi obwód elipsy o takich wymiarach i wysz³o jej ok121m. Jarl mówi³ co¶ o tym, ¿e s±gi bêda mia³y ok 0.25m ¶rednicy. Wiêc na sam± palisadê (bez bram) potrzeba ok (121 - (3+1,5))/0.25=466 s±gów drewna
11.Taras do wali na umocnianiach

Gormr. Co do sprzêtu to mo¿na skoczyæ do mojej babci i zerkn±æ jak wygl±da³a ku¼nia przed piêdziesiêcioma laty. Z tego co wiem to powinien staæ tam jeszcze piec. Miech mo¿emy sobie na racie chyba darowaæ. Je¶li by¶my co¶ robili w tej ku¼ni to nie by³aby to chyba produkcja masowa. a co do sprzêtu to sk±d przypuszczenia, ¿e jest on po pierwsze, trudny do wykoniania, po drugie ciê¿ki do zdobycia, po trzecie drogi?
Gormr
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 09:01:38 »

Po pierwsze wiem jak wygl±da³a ku¼nia przed piêædziesiêciu laty .Po drugie ku¼nia z X w to kosmicznie siê ró¿ni± od ku¼ni XIX w a po trzecie w przed piêædziesiêciu laty ku¼nie by³y ju¿ z elektrycznym nadmuchem . Atak wygl±da³y ku¼nie z oko³o 1400-1500r.   
http://szkola.interklasa.pl/f055/images/4skansen.jpg                                                                     
 a i wyobra¼ sobie ¿e ta ¶ciana ma 7m d³ugo¶ci a 2m wysoko¶ci bez dachu.
Gormr
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2009, 09:50:26 »

a i w ku¼ni 2 na 2 zmie¶ci³o by siê tylko palenisko z miechem i jedna ¶ciana musi byæ murowana ¿eby nie spaliæ ku¼ni musz± te¿ byæ ¶ciany ¿eby nie by³o przeci±gu.
I  wiem ¿e robota w ku¼ni przyci±ga ludzi bo jak robi³em he³m to klienci mojego taty
byli bardziej zainteresowani tym co ja robi³em ni¿ to co on robi³ im.   
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2009, 12:22:10 »

W moim wczesniejszym po¶cie nast±pi³a pomy³ka. Skala to 1cm=2m. Albo jak kto woli jedna kratka jeden metr w terenie.
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2009, 21:56:13 »

Moi drodzy Wojowie ... co do tego jak ma ku¼nia wygl±dac to jeszcze nam daleko ... z jakies 2 lata przynajmniej... skupiamy siê na g³ównym i najbli¿szym planie : Wrota i czê¶æ palisady

Niemir ... a czy nie lepiej by by³o rzuciæ ten Twój plan na zdjêcie satelitarne jednej z dzia³ek ... wówczas po³owa roboty mo¿na powiedzieæ jest wykonana bo wiesz ile masz miejsca i jak to mo¿na rozplanowaæ i ustawiæ wzglêdem terenu. Przynajmniej ¿eby by³o wiadomo w którym miejscu mia³y by byæ wrota, bo np. teren bedzie wymaga³ ich przesuniêcia, wzglêdem palisady.

O Grodzie musimy te¿ my¶leæ bardzo komercyjnie, nawet bardziej jako miejsce dla turystów ni¿ tylko Nasz gród, nale¿y przewidzieæ ¿e bêda siê am poruszaæ t³umy. Co do szczegó³owego wygl±du chat jeszcze jest na to czas ... najwa¿niejsze jest ich umiejscowienie i zaplanowanie przestrzenne, czyli miej wiêcej ile zajmuj± powierzchni dane budynki czyli wymiary , tak jak to zrobi³e¶ NIemirze . ( co do ku¼ni wed³ug mnie raczej powinna zamkniêta lub pó³ zamkniêta ). Pamietajmy ¿e do ca³ego grodu jeszcze nam daleko ale nalezy ju¿ myslec o nim jako o ca³o¶ci ...

Nie za bardzo rozumiem opis rozmiaru wrót ... co znaczy d³ugo¶c 1,5 m ??

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2009, 18:31:22 »

http://ezamosc.pl/newss/fullnews.php?id=4179 ju¿ jest o tym g³o¶no

EDIT

Musimy ustaliæ szczegó³y co do rozmiarów samych wrót i wierzy oraz wysoko¶æ palisady.

Palisada - oczywi¶cie nale¿y uwzglêdniæ zasadê z Midgardu ... czyli tak ¿eby by³a do zdobycia czyli nie za wysoka my¶lê ¿e oko³o 2,20 ( nie wiem jak jest w innych grodach) nad ziemi± wystarczy, ewentualnie 2m ¿eby nie by³o problemu z materia³em, bo nale¿y uwzglêdniæ jak g³êboko powinien byæ ka¿dy song osadzony w ziemi, a my¶lê ¿e na 0,5m przynajmniej. Ewentualnie palisada przy wrotach wy¿sza a pó¼niej w miejscach mniej wa¿nych mniejsza ( ale nie wiem czy to bêdzie historyczne)

Wrota czyli sam prze¶wit : wysoko¶æ taka jak palisada czyli 2 - 2,20 m, za¶ jedno skrzyd³o z tych dwu skrzyd³owych wrót to 1,5 m ( i chyba wiem co to jest ta d³ugo¶æ Niemir ,

Wie¿a oczywi¶cie nad wrotami, sama platforma to na takiej samej szeroko¶ci co wrota, mo¿e nawet szersza o jakie¶ 0,5 m z ka¿dej strony, lub nie zale¿y jak to sie bedzie prezentowa³o, a co do zadaszenia to powinno siê zaczynaæ na wysoko¶ci oczu wiêc do moich dopasowuj±c 1,80 m no i jakie¶ 1,5 m na zwieñczenie dachu czyli w sumie wie¿a bedzie mia³a wed³ug mojego planu 5,5 m. Dalej - platforma albo zaczynaj±ca sie na linii palisady lub wysuniêta o po³owê przed same wrota. Co do wymiarów platformy to 4x4 m. I pytanie czy wej¶cie na wie¿e bêdzie bezpo¶rednio z ziemi czy najpierw na balkon przy palisadzie wewn±trz grodu i pó¼niej na wie¿e.

Eh to taka moja koncepcja w g³owie ... je¿eli ktos mo¿e to niech to odpowiednio w skali przeleje na papier, w rzucie z przodu z ty³u i z góry.

S³awa

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Luty 16, 2009, 23:37:51 »

My¶la³em o czym¶ takim samym jak jest umieszczone w podanej przez Ciebei stronie. Co do tych 1.5 metra to chodzilo mi o hmm "d³ugo¶æ" wnêtrza wrót. Czyli korytarza pod platform±. No ale chyba na prawdê zbyt ma³e to da³em. Takie co¶ mo¿e byæ na te wrota po³udniowe. Co do Twojego planu samej bramy to nie mam ¿adnych przeciwskazañ. Sam dawa³em takie male bo nie chcia³em ¿eby mnie fantazja ponios³a.
Co do wystawania platformy przed wrota to s±dzê, ¿e mozemy to zrobiæ jedynie je¶li w pod³odze bêd± dziury do strzelania w atakujacych. Bo jak nie to sami stworzymy im bunkier w którym bêda bezpieczni przed naszymi strza³ami.
A schody to sadzê, ¿e najpierw na balkon a bezpo¶rednio kolo nich na sam± wie¿ê. Zreszt±. Znaj±æ wymiary podane przez Ciebie zrobiê w szkole szkic. W razie czego mo¿na daæ podane przeze mnie schody i solidn± drabinê bezpo¶rednio na wie¿ê
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2009, 00:28:55 »

Tak tylko ¿e to co jest na stronie podanej przeze mnie to jest to przerysowany na kartkê Jomsborg. czyli platformê zrobimy równo z palisad± i wy¿ej ni¿ jest na rysunku ze strony... co do wymiarów musimy uzyskaæ optymalne parametry ¿eby by³y odpowiednie do Midgardu i do przyjmowania turystów. Ok to czekam w miarê Twoich mo¿liwo¶ci na rysunek, chcia³bym go jak najszybciej przedstawiæ budowlañcowi ¿eby móg³ stworzyæ szkic, pod plany architektoniczne.

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Luty 17, 2009, 17:03:18 »

Dzi¶ w szkole ma³o mia³em czasu na szkice, ale postaram siê zrobiæ to jak najprêdzej. Ale powtarzam pro¶bê. Ludzie te¿ troszkê popracujce. Sporo nas jest a w tym temacie odezwa³y siê tylko trzy osoby. A to jest bardzo wa¿na sprawa.
Co do palisady to s±dzê, ¿e ¿eby powstrzymaæ chocia¿ trochê destrukcyjny wp³yw podmoklego gruntu to mozna doly na pale wy³o¿yæ kamieniami lub ¿wirem. Mo¿na by bylo te¿ posadziæ z jedn± brzozê. Wyk³adowca Sfistaka mowi³, ¿e ona ¶wietne pije wodê z gleby i mog³aby pomoc z t± gleba. JEst jednak ma³y problem bo nawet jedna brzoza mo¿e wyraæ siê z pod kontroli i opanowac kawa³ek obszaru. W koñcu brzozy s±czasem uwa¿ane za chwasty. Sam zna³em kiedy¶ l±kê która w przeci±gu trzech lat zamienila siê w las brzozowy do którego raczej siênie wejdzie tak tam gêsto.
A czy bêdizemy mieli czym chandlowaæ w tym kramie. Co prawda nie musz± byæ tam tylko dobra materialne ale równie¿ strawa.
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2009, 18:20:25 »

hmm ... dobry pomys³ z t± brzoz± ... co do osadzenia palisady to mo¿liwe ze nawet bêdziemy stawiaæ j± w historyczny sposób ... ustale to z archeologiem

Gormr
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2009, 19:07:30 »

Oile dobrze wiem to naj lepiej wode h³om± wierzbowate
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Luty 19, 2009, 20:28:59 »

Podczas treningu pomyli³em siê. Minimalna d³ugo¶æ palisady (bez wrót) wedlug praw Midgardu to 15 metrów. Minimalna szeroko¶æ wrot to 1,5 metra, czyli w tym przypadku mie¶cimy siê a¿ za bardzo (ale s±dzê, ¿e nie ma potrzeby zmniejszaæ)
EDIT
Pomy¶la³em, ¿e umieszczêw koñcu zdjêcia z wyprawy do Tyszowiec
http://adams40000.fotosik.pl/albumy/586951.html
Strony: [1] 2 3 ... 5 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: