User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 10:59:53

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Inicjatywy  |  Wyprawy  |  Ognisko « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] 2 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Ognisko  (Przeczytany 5619 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Styczeñ 15, 2009, 19:57:34 »

A wiêc postanowione zosta³o ostatnio, ¿e urz±dzamy ognisko na Siwej Dolinie. Osoby które by³y na treningu (przepraszam za swoj± nieobecno¶æ) niech napisz± dok³adnie co ustalono.
Ze swojej strony dodam co uwa¿am za s³uszne
 -strój dowolny. Je¶li kto¶ chce mo¿e przyj¶æ w historycznym, ale nic siê nie stanie je¶li przyjdziemy równie¿ w dresie lub D¿insach
 -Ka¿dy kto mo¿e niech we¼mie tyle drewna ile tylko zdo³a, mamy ju¿ do¶wiadczenie, ¿e drewno idzie pod kot³em szybko, a trzeba bêdzie zrobiæ wiêkszy ogieñ ¿eby siê ogrzaæ
 -dowiedzia³em siê od Corvina, ¿e ognisko odbêdzie siê w pierwsz± sobotê ferii ale nie sprecyzowa³ czy chodzi³o o sobotê 30 I czy mo¿e 7 II. Je¶li w pierwszym przypadku to w pi±tek trzeba wzi±æ ze szko³y potrzebny sprzêt, a je¶li drugi termin to zorientowaæ siê czy bêdzie czynna na feriach, a je¶li nie to sprawê ze sprzêtem za³atwiæ wcze¶niej
 -Przygotowaæ sk³adniki do potraw. Ciasto do podp³omyków mo¿na ugnie¶æ wcze¶niej w domu.
 -S±dzê, ¿e bêdzie mo¿na przeprowadziæ ma³e manewry w terenie. Zbrojni bêd± oblegaæ wa³ który stoi na miejscu i bêdzie broniony przez Mieszkañców. Je¶li nie bêdzie du¿ego ¶niegu £ucznicy mog± æwiczyæ strzelanie z ³uku. Mile widziany by³by ³uk Gormra.
 -Co do stroju proponuje zabraæ co¶ na zmianê, chocia¿by buty lub same skarpety.
 -znacie moje zdanie co do "rozgrzewaj±cych trunków". Nie wiem co zosta³o ustalone lecz proponowa³bym pokazaæ pewn± kulturê oraz to, ¿e umiemy bawiæ siê bez dopalaczy. Jednak nie bêdê nic mówi³ (a nawet podziêkujê takiej osobie) je¶li kto¶ we¼mie herbatê z rumem w termos. Oczywi¶cie je¶li to bêdzie herbata z rumem a nie rum z herbat±
 -no i w³asne termosy ze zwyk³± herbat± te¿ s± mile widziane.
 -nie bierzemy namiotu ale trzeba bêdzie wzi±æ jak±¶ p³achtê lub koc (np ten mój który jest chyba jeszcze u Corvina). I nie mówiê tu o tym ¿eby¶my my mieli na czym siedzieæ tylko ¿eby by³o na czym sk³adowaæ sprzêt. Je¶li kto¶ po³o¿y jak±¶ czê¶æ sprzêtu na ¶niegu marny jego los
I S£AWA JARLOWI W DNIU JEGO URODZIN!!!!
Harald
Administrator

Wiadomo¶ci: 10056

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 15, 2009, 20:02:48 »

Corvin powiedzia³, ¿e chodzi o pierwszy tydzieñ ferii, a nie pierwsz± sobotê.
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 16, 2009, 00:27:00 »

No i to mi siê podoba sprawnie i organizacyjnie ok tylko dok³adnie termin trzeba ustaliæ .... Dziêkuje Godi za pamiêæ dusza Twoja na zawsze zasi±dzie przy mnie w Wallhali gdy dzieñ Nasz nadejdzie, a w ¿yciu doczesnych ³ask moich nie zbraknie
 Chwa³a i S³awa

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Bodvar
Starszy

Wiadomo¶ci: 285

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 16, 2009, 00:34:31 »

Mnie pasuje wszystko co jest przed 3 lutego

Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 16, 2009, 12:42:45 »

Ok. Wy¿ej by³o trochê terori to teraz czas na co¶ konkretnego
1. Drewno.
 Piszcie kto we¼mie drewno, a ja zrobiê czyten± listê. Mo¿na sie równiez zg³aszaæ do mnie esemesami, przez gadu, mailem, lub go³êbiem pocztowym
2.¯ar³o
 Czy przy¿±dzamy co¶ nowego z tej listy która poda³em? Jak tak to trzeba obliczyæ ile porcji mniej wiêcej bêdzie i zrobiæ zakupy. Tutaj uk³ony g³ównie do Cze¶nika.
 Lista osób do drewna
   -Niemir
   -Bodvar
   -Lestek
   -Corvin
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 16, 2009, 17:15:33 »

Ja mogê wzi±æ trochê drewna od gospodarza.
Co do jedzenia to nalezy pamiêtaæ o kie³baskach 

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 18, 2009, 21:28:43 »

No to ja bym proponowa³ na 31 I.
No i Panowie konkrety, piszmy co¶ ustalajmy bo nic nie wyjdzie jak nic nie ustalimy.
S±dzê, ¿e kie³basê ka¿dy w swoim zakresie przynosi.
Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 18, 2009, 22:25:49 »

Ja równie¿ mogê zabraæ trochê drewna. Skupiamy siê na podpa³kowym, czy mamy zamiar paliæ nim przez ca³± wyprwe?
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 18, 2009, 22:44:39 »

No im wiêcej tym lepiej. Nie wiem jak chesz odró¿nia¿ podpa³kowe od normalnego. Dla mnie podpa³ka to ga³±zki do wstêpnej czê¶ci rozpalania. Ale bierz co masz i jak du¿o mo¿esz. Jak bêdzie tego du¿o to sanki wezmê (przy okazji sie pozje¿d¿a ;p)
Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 18, 2009, 22:48:57 »

Chodzi mi o to, czy rozpalamy naszym i pó¼niej podk³adamy znalezionym w lesie, czy palimy tylko przywiezionym. Ale w sumie NVM. ;d
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 18, 2009, 23:23:43 »

A teraz rozumiem. No s±dzê, ¿e ciê¿ko bêdzie tam znale¶æ co¶ do podk³adania bo nawet dzi¶ jak tam by³em p³onê³o ognisko. A drewna lepiej wzi±¶æ za du¿o ni¿ za ma³o
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 19, 2009, 11:38:24 »

Ja trochê drewna mogê wzi±æ nie ma sprawy. Teraz tak termin 31 I jest wed³ug  bardzo dobry bo akurat wszystkim chyba pasuje, pocz±tek ferii wiec nikt jeszcze nie wyjecha³ a sesja nie przyciska Chichot Czy bierzemy sprzêt jaki¶? my¶lê ze tylko rynsztunek do walki czyli przyszywki he³my tarcze i orê¿. Dziki temu poæwiczyli szyki i walkê, a zbroje spokojnie mo¿na za³o¿yæ na wspó³czesne ciuchy, bo sensu przebierania nie widzê, nie mo¿emy zapomnieæ o apteczce.
Jedzenie? Kie³basa ka¿dy swoja wiadomo jaki¶ chleb i trochê herbaty. trzeb by wzi±æ tacki na jedzenie i trochê przypraw (ketchup, musztarda). Nie zapomnieæ o narzêdziach typu nó¿ itp.
Go¶cie? A proszê bardzo mo¿ecie sobie przyprowadziæ osobê towarzysz±c± mo¿e siê skusi co do Bractwa, bo na ognisku chêtniej przyjdzie ni¿ na trening.
Transport? No to rozmowa z Lestkiem Chichot ja prawko mam wiêc jak za³atwicie mi samochód to pojadê Chichot (lans wiem ale co z tego )

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 19, 2009, 15:26:42 »

S±dzê, ¿e co do transportu to chyba nie trzeba bêdzie. To nie jest daleko, pod sam± Karczm±.
A ze sprzêty to s±dzê, ze nie ma potrzeba braæ mieczy. Mog³oby by¶ tylko niepotrzebne ryzyko z kompletnym zardzewieniem. Ale bokkeny jak najbardziej. Na najbli¿szym treningu trzeba siê spytaæ czy bedzie szko³a otwarta w pi±tek przed ogniskiem i sprzet zabraæ. Mo¿e byc te¿ szansa, ze bêdzie czynna w sobotê bo czêsto s± tam u¿±dzane zimowiska.
Kie³basa, jak kto woli, ale co z pieczywem i "przyprawami"? Zrzuta czy ze skarbca? No i czy robimy jak±¶ potrawê bardziej tre¶ciw±?
A co do drewna to mam ju¿ now± porcjê nasuszonej kory i chcia³bym spróbowaæ przeprowadzic ma³± rekonstrukcjê. Mianowicie rospalanie ognia bez uzycia zapa³ek. Ale to pewnie sam spróbujê we w³asnym zakresie.
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 20, 2009, 18:11:57 »

A czy termin 31 stycznia jest ju¿ ostateczny? A je¶li tak czy odpowiada wszystkim

Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Styczeñ 21, 2009, 21:44:11 »

Wrócimy przed 15? Je¶li tak, to mi pasuje.
Strony: [1] 2 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: