User Info
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:08:39
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
News Box
Key Stats
4001
wiadomo¶ci w
159
w±tkach, wys³ane przez
30
u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik:
Tugemir
Strona g³ówna
|
Pomoc
|
Szukaj
|
Kalendarz
|
Zaloguj siê
|
|
Odtwarzanie
|
¯ycie codzienne
|
Przenoszenie sprzêtu
« poprzedni
nastêpny »
Strony:
[
1
] |
Do do³u
Drukuj
Autor
W±tek: Przenoszenie sprzêtu (Przeczytany 4485 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 680
Email
Przenoszenie sprzêtu
«
:
Grudzieñ 03, 2008, 15:40:41 »
Chyba ka¿dy zauwa¿y³, ¿e mamy problemy z przenoszeniem sprzêtu. Tobo³ki z koca których u¿ywamy to tylko prowizorka. Odl±daj±c galeriê grupy Ydalir Laget zobaczy³em ciekawy "wiklinowy plecak" Pokaza³em to zdjêcie mamie i spyta³em siê, czy umialaby co¶ takiego zrobiæ. Ona mi odpowiedzia³a, ¿e identyczne mo¿na kupiæ w Tomaszowie. Widzia³a takie co¶ w czwartki na Zielonym Rynku i w sklepie z wiklin± na lwowskiej. S±dzê, ¿e je¶li zostanie nam pieniêdzy z tarcz mo¿na siê pokusiæ o zakup tego. Ni¿ej podajê link do storny Ydalir Laget. Wspomniany plecak mo¿na znale¼æ w chyba ka¿dej galerii (przej¿a³em prawie ca³o¶æ), proponujê zerkn±æ do galerii ze Srebrnej Góry z tego roku.
http://ydalir-laget.pl/
Vestar
Starszy
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 513
Starszy sceptyk dru¿yny
Email
Odp: Przenoszenie sprzêtu
«
Odpowiedz #1 :
Grudzieñ 08, 2008, 14:35:15 »
My¶lê, ¿e mo¿na by z 2 takie kupic (o ile cena nie bêdzie za wysoka- nie znam siê na tym => nie znam warto¶ci [cholera ju¿ mnie te matematyczne znaki siê czepiaj± w normalnym pisaniu
])
Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
P³eæ:
Email
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 08, 2008, 15:50:02 »
tylko trezba bêdzie jeszcze w jakie¶ szelki zainwestowaæ na przyk³ad takie jak te pasy w tarczach
Gormr
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 58
«
Odpowiedz #3 :
Grudzieñ 08, 2008, 20:51:28 »
Ja mam 2 podobne koszyki i kosztowa³y oko³o 30 z³
Olof
Go¶æ
Email
«
Odpowiedz #4 :
Pa¼dziernik 31, 2009, 01:22:30 »
Witajcie, tu Olof z Ydalir!
Widzê, ¿e powo³ali¶cie siê na przyk³ad naszego wyposa¿enia - po jakim¶ czasie mogê stwierdziæ, ¿e takie kosze s± wygodne g³ównie na wyjazdy stacjonarne - by przywie¶æ rzeczy i mieæ w namiocie porz±dek (za to nie mieæ rzeczy wspó³czesnych) tudzie¿ na wyprawy gdzie przenosi siê du¿o rzeczy (np. jak u nas w galerii wyprawa "Na Kupieckim Szlaku", szli¶my wtedy z bardzo du¿ym obci±¿eniem). Wtedy, w Srebrnej, mi osobi¶cie kosz, praktycznie niewy³adowany (by³ w nim chyba tylko p³aszcz, dodatkowa tunika i jedzenie), przeszkadza³ - zak³óca³ równowagê, szczególnie na ostrych zej¶ciach czy tam, gdzie trzeba by³ siê wspinaæ.
Na wyprawy gdzie ogranicza siê ilo¶æ wyposa¿enia lepszy jest taki patent: picasaweb.google.com/Olofek/Wrozda#5394439272847114098 - wszystkie niepodrêczne drobiazgi opakowane w p³aszcz tak by nie wypad³y, pakunek obwi±zany lin±/krajk± i do tego za pomoc± patyka domontowane szelki z krajki czy, jak w naszym przypadku, z skórzanych szelek od du¿ych koszy-plecaków. Tutaj akurat ma³a wersja pakunku, mój by³ nieco wiêkszy (dwa p³aszcze, w ¶rodku zawiniête jedzenie i jakie¶ drobiazgi), za¶ podobny sklecili¶my jeszcze dla M¶cidruga - jego by³ najwiêkszy, zawiera³ zwiniête p³ótno "pa³atki" i jego rzeczy (jest gdzie¶ na kolejnych zdjêciach). Gdy idzie siê zbrojnie, na takim tobo³ku mo¿na jeszcze przewiesiæ tarczê.
Pozdrawiam!
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
P³eæ:
Email
«
Odpowiedz #5 :
Pa¼dziernik 31, 2009, 20:27:52 »
Witam Olof
Ja ostatnio my¶la³em o tym
http://picasaweb.google.com/Mscidog/GoscieGoscie#5353616886799065778
http://picasaweb.google.com/Mscidog/GoscieGoscie#5353617006366843746
Podobne (mo¿liwe, ¿e dok³adnie) do tego co opisa³a¶. Zastanawia mnie jeszcze historyczno¶æ tego plecaka-krzes³a które jest w tej galerii któr± poda³em wy¿ej.
Olof
Go¶æ
Email
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 04, 2009, 00:23:58 »
Je¶li chodzi o drewniane nosid³a - zerknij do tematu "Na kupieckim szlaku" na FREHA, tam chyba M¶cidrug pisa³, sk±d wziêli ich wzór - oraz wnioski na temat - miêdzy innymi takie, ¿e powinny byæ z pe³nym deskowaniem (tu zosta³o ograniczone by zmniejszyæ wagê) bo inaczej jest diabelnie niewygodne.
Je¶li chodzi o te tobo³ki - ró¿nica jest jedna - brak patyka, co daje w efekcie jednopunktowe mocowanie zamiast dwupunktowegp. Nie wiem, jakie by³y ch³opaków wnioski z testowania tego tobo³ku, ale na "Kupieckim szlaku" ostatecznie nikt takiej instalacji nie niós³ na plecach. Ja kiedy¶, w klimatach zupe³nie nierekonstrukcyjnych tak zrobiony tobo³ek mia³am okazjê u¿ywaæ, i dla mnie - acz to wcale nie jest miarodajne - by³ on niewygodny, w³a¶nie przez to, ¿e zaczepienie ciê¿aru w jednym punkcie powodowa³o, ¿e siê on ¼le rozk³ada³ na ramionach - no a w±skie a dosyæ sztywne szelki w¿yna³y siê w ramiona, co by³o irytuj±ce po pewnym czasie. Mocowanie z u¿yciem patyka daje dwa punkty zaczepienia ciê¿aru, czyli mniej wiêcej jak w plecaku. No i dochodzi do tego ³atwo¶æ zamocowania takiego ustrojstwa - szelki jako takie s± osobne od liny wi±¿±cej baga¿, czyli nie trzeba ich przy ka¿dym przepakowaniu czy zdjêciu baga¿u na nowo regulowaæ.
Czy jest to w jaki¶ sposób potwierdzone dla wczesno¶redniowiecznej Europy? Podejrzewam, ¿e raczej nie, w ka¿dym razie ciê¿ko by siê by³o doszukaæ takiego przyk³adu.
Pozdrawiam!
Strony:
[
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------