User Info
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwiecień 09, 2025, 01:50:00

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomości w 159 wątkach, wysłane przez 30 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Tugemir
Strona główna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj się | Rejestracja
Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz  |  Odtwarzanie  |  Kuchnia  |  PodpÂłomyki « poprzedni następny »
Strony: [1] | Do dołu Drukuj
Autor Wątek: PodpÂłomyki  (Przeczytany 2822 razy)
Lestek
Thing
****
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 634


Zobacz profil Email
« : Kwiecień 22, 2008, 09:29:39 »

ProszĂŞ o umieszczenie jakiÂś informacji na temat podpÂłomykĂłw i np. jak bĂŞdziemy je piec ... interesujÂą mnie fakty
Zapisane

Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
*****
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 680


13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2008, 18:17:10 »

Moja wiedza na temat podpÂłomykow przedstawia siĂŞ nastĂŞpujÂąco
1. Na czym:
-ma blaszy
-na popiele (byle czystym)
-patelnia
-kamieĂą (np. duÂży otoczak)
-okorowany kij dowolnej Âśrednicy
2. Co:
-najprostrzy przepis to: mÂąka, woda i trochĂŞ soli
-wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioÂła (kminek itp.), sÂłonecznik, orzechy, miĂłd
-zamiast wody moÂżna zastosowaĂŚ mleko
3. Jak:
-Ciato ugniata siĂŞ, tak by siĂŞ nie kleiÂło do rÂąk.
-rozwaÂłkowuje siĂŞ na cieniutko
-potem nastĂŞpuje pieczenie (na czym napisaÂłem wyÂżej) do momentu, jak zacznÂą robiĂŚ siĂŞ bÂąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone
SMACZNEGO!
Zapisane
Bodvar
Starszy
***
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 285


GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2008, 09:42:08 »

i juÂż podpÂłomyk gotowy.
Zapisane

Bogowie chroùcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Aldias
Wolny
**
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 51


10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2008, 16:22:46 »

PodpÂłomyki:


1.SkÂładniki:
-Woda
-MÂąka
a)Dodatki
-MiĂłd
-Orzechy
-DÂżemor
-Ser

2.Rozrabianie ciasta:

No tutaj bĂŞdzie ciĂŞÂżej, sam rozrabiam na oko.
OgĂłlnie sÂą dwa sposoby, kruche* lub coÂś w stylu cieniutkiej kromki chleba**.

*Ciasto powinno byĂŚ bardziej klejÂące, czyli miĂłd odgrywa najwaÂżniejszÂą role przy tym sposobie.
**Ciasto powinno byĂŚ podobne jak na szarlotkĂŞ, czyli nie lepiÂące siĂŞ do rÂączek, dobrze ugniecione, z iloÂściÂą miodu takÂą abyÂśmy czuli tylko posmak.

3.Pieczenie

NajÂłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatkĂłw anty przypalaniu.Nie mogÂą one leÂżeĂŚ dÂługo na jednej stronie przy duÂżym ogniu, jeÂśli mamy owy duÂży ogieĂą czĂŞsto je przewracamy, maja zÂłapaĂŚ beÂżowo-czarny^ kolor.

.^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor Âłapie od mÂąki ktĂłra szybko siĂŞ przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejĂŞtnie przypalona mÂąka moÂże robiĂŚ za przyprawĂŞ ktĂłra w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak...

4.SpoÂżywanie

Posmarowane miodem/dÂżemem lub bez niczego.

Zapisane
Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
Arcane Magic based on BlackDay by nesianstyles, Created by TechnoDragon.net | Buttons by Andrea

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wolfsparadise skandynawistyka wataha-mgly szkoladuchow zmiany-2tia