User Info
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Kwiecień 09, 2025, 01:50:00
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
News Box
Key Stats
4001
wiadomości w
159
wątkach, wysłane przez
30
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
Tugemir
Strona główna
|
Pomoc
|
Szukaj
|
Kalendarz
|
Zaloguj się
|
Rejestracja
Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz
|
Odtwarzanie
|
Kuchnia
|
PodpÂłomyki
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
] |
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: PodpÂłomyki (Przeczytany 2822 razy)
Lestek
Thing
Offline
Płeć:
Wiadomości: 634
Zobacz profil
Email
PodpÂłomyki
«
:
Kwiecień 22, 2008, 09:29:39 »
ProszĂŞ o umieszczenie jakiÂś informacji na temat podpÂłomykĂłw i np. jak bĂŞdziemy je piec ... interesujÂą mnie fakty
Zapisane
Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
Offline
Płeć:
Wiadomości: 680
Zobacz profil
Email
Odp: PodpÂłomyki
«
Odpowiedz #1 :
Kwiecień 22, 2008, 18:17:10 »
Moja wiedza na temat podpÂłomykow przedstawia siĂŞ nastĂŞpujÂąco
1. Na czym:
-ma blaszy
-na popiele (byle czystym)
-patelnia
-kamieĂą (np. duÂży otoczak)
-okorowany kij dowolnej Âśrednicy
2. Co:
-najprostrzy przepis to: mÂąka, woda i trochĂŞ soli
-wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioÂła (kminek itp.), sÂłonecznik, orzechy, miĂłd
-zamiast wody moÂżna zastosowaĂŚ mleko
3. Jak:
-Ciato ugniata siĂŞ, tak by siĂŞ nie kleiÂło do rÂąk.
-rozwaÂłkowuje siĂŞ na cieniutko
-potem nastĂŞpuje pieczenie (na czym napisaÂłem wyÂżej) do momentu, jak zacznÂą robiĂŚ siĂŞ bÂąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone
SMACZNEGO!
Zapisane
Bodvar
Starszy
Offline
Płeć:
Wiadomości: 285
GÂłosiciel Praw
Zobacz profil
Email
Odp: PodpÂłomyki
«
Odpowiedz #2 :
Kwiecień 23, 2008, 09:42:08 »
i juÂż podpÂłomyk gotowy.
Zapisane
Bogowie chroùcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Aldias
Wolny
Offline
Płeć:
Wiadomości: 51
Zobacz profil
Email
Odp: PodpÂłomyki
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 20, 2008, 16:22:46 »
PodpÂłomyki:
1.SkÂładniki:
-Woda
-MÂąka
a)Dodatki
-MiĂłd
-Orzechy
-DÂżemor
-Ser
2.Rozrabianie ciasta:
No tutaj bĂŞdzie ciĂŞÂżej, sam rozrabiam na oko.
OgĂłlnie sÂą dwa sposoby, kruche* lub coÂś w stylu cieniutkiej kromki chleba**.
*Ciasto powinno byĂŚ bardziej klejÂące, czyli miĂłd odgrywa najwaÂżniejszÂą role przy tym sposobie.
**Ciasto powinno byĂŚ podobne jak na szarlotkĂŞ, czyli nie lepiÂące siĂŞ do rÂączek, dobrze ugniecione, z iloÂściÂą miodu takÂą abyÂśmy czuli tylko posmak.
3.Pieczenie
NajÂłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatkĂłw anty przypalaniu.Nie mogÂą one leÂżeĂŚ dÂługo na jednej stronie przy duÂżym ogniu, jeÂśli mamy owy duÂży ogieĂą czĂŞsto je przewracamy, maja zÂłapaĂŚ beÂżowo-czarny^ kolor.
.^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor Âłapie od mÂąki ktĂłra szybko siĂŞ przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejĂŞtnie przypalona mÂąka moÂże robiĂŚ za przyprawĂŞ ktĂłra w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak...
4.SpoÂżywanie
Posmarowane miodem/dÂżemem lub bez niczego.
Zapisane
Strony:
[
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Organizacja
-----------------------------
=> Prawa
=> Spotkania
=> OgÂłoszenia
=> Rekrutacja
-----------------------------
Kroniki
-----------------------------
=> Kroniki Prawne
=> Kroniki Historyczne
-----------------------------
Odtwarzanie
-----------------------------
=> Midgard
=> Krawiectwo
=> RzemiosÂło
=> Kuchnia
=> ÂŻycie codzienne
-----------------------------
Inicjatywy
-----------------------------
=> Wyprawy
=> Pokazy
=> Piknik w Ulowie
-----------------------------
Althing
-----------------------------
=> Allthingi minione
=> PrzyszÂły Allthing
-----------------------------
RozdroÂża
-----------------------------
=> Targowisko
=> Karczma
=> Drogowskazy
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
wolfsparadise
skandynawistyka
wataha-mgly
szkoladuchow
zmiany-2tia