User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 07, 2025, 01:34:36

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Inicjatywy  |  Piknik w Ulowie  |  Co na Ulowie « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] 2 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Co na Ulowie  (Przeczytany 6872 razy)
Lestek
Thing

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« : Kwiecieñ 01, 2008, 23:50:45 »

Uwaga ! mo¿ecie przedstawiaæ tutaj swoje pomys³y dotycz±ce Pikniku Archeologicznego w Ulowie co by sie mia³o tam znale¼æ... piknik bêdzie jednodniowy w pi±tek tj. 16 maja

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 03, 2008, 10:29:04 »

A co jest ju¿ zaplanowane? Jakie¶ ogólne zarysy, bo ja np. nie wiem o tym nic...

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 05, 2008, 23:40:49 »

To jest stworzony przeze mnie pocz±tkowy plan naszej imprezy w Ulowie:

Harmonogram Pikniku archeologicznego (ramowy)

Pi±tek 16 maja

9:00 otwarcie pikniku

na terenie szko³y znajdowaæ siê bêd± stanowiska (w postaci namiotu czy straganu) zwi±zane z ró¿nymi dziedzinami rekonstrukcji historycznej jak i archeologii. Ka¿dy kto wejdzie na teren Pikniku po uiszczeniu op³aty w postaci biletu bêdzie móg³ podej¶æ do stanowiska i zapoznaæ siê z ka¿d± atrakcj± lub z niej skorzystaæ

- stanowisko ³ucznicze (brak ³uków i strza³) ewentualnie rzut oszczepem –  kwestia odp³atno¶ci czy nie?
- stanowisko broni bia³ej – prezentacja rodzajów broni bia³ej oraz sposobu walki, oraz nauka podstawowych zasad zwi±zanych z walk±, na bokkenach.
- stanowisko broni obronnej – prezentacja broni obronnej (tarcze he³my karwasze)
- stanowisko kupców – sprzeda¿ wyrobów w³asnych Tomaszowskiej Dru¿yny Wojów ewentualnie innych uczestników (garncarz, prz±¶niczki)
- stanowisko obozowe – przedstawiaj±ce proste ¿ycie obozowe (trójnóg, gotowanie szycie, przêdzenie, prezentacja stroi, tkanie na bartu )
- stworzenie prowizorycznego stanowiska archeologicznego
- stworzenie platformy do cia³opalnego pochówku zmar³ych

sprowadzenie ewentualnych go¶ci:
- garncarz
- kowal
- inne wczesne bractwa rycerskie (Zamo¶æ, Rzeszów)
- zaproszenie zespo³u o typowym wczesnym charakterze muzyki np. ¯ywio³ak (elementy muzyki celtyckiej i rocka)
- fire-show – pokaz ¿onglerki ogniem
- stadnina koni

zorganizowanie zaplecza gastronomicznego:
- grill, ogródki piwne, kie³basa z ogniska, pieczone ziemniaki

zakoñczenie ??

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 06, 2008, 12:52:36 »

We wtorek najprawdopodobniej udam siê do lasu po drzewce do oszczepów. Czy kto¶ jeszcze ma wolny czas by pomóc mi to nosiæ bo zamiarzam ¶ci±æ co¶ ko³o dziesiêciu tak by by³o wystarczaj±co na osadzenie wszystkich oszczepów, oraz co¶ na zapas. Wyj¶cie o godzinie 16.30.
Je¶li zapraszamy Zamo¶æ to czy tylko to bardzo wczesne (czyli to do którego chodzi Fugi) czy równie¿ trzynastkê? Oraz czy bêdzie co¶ w rodzaju bitwy, albo chocia¿ ma³ej potyczki?
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 06, 2008, 23:13:39 »

no ma³a potyczka mo¿e byæ ... ale mo¿liwe ¿e jak sie uda to znajdzie sie na pikniku ko³o archeologiczne z Lublina które do¶æ dobrze zajmuje sie wczesn± rekonstrukcj± ... a je¿eli zamo¶c to mo¿liwe ¿e i to bractwo i to ... motywem przewodnim sa herulowie ale jest to piknik archeologiczny tak¿e nie zamykamy sie na inne okresy.

Aldias
Wolny
**

Wiadomo¶ci: 51

10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 07, 2008, 14:53:09 »

Ja mys³e ze za pewna op³ata mozna zrobic walke z cz³onkiem druzyny.Mianowice ubieramy klijeta w ca³y ubior ochronny i walczy.
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 07, 2008, 16:01:19 »

Trzeba siê przed Ulowem spotkaæ, i nauczyæ siê robiæ podp³omyki. po pierwsze przyda nam siê to na przyszlo¶æ, po drugie na takich imprezach podp³omyki id±, ¿e tak powiem jak ciep³e bu³eczki. Trzeba tylko ustaliæ u kogo.
@Aldias, a czy Ty by¶ chcia³ p³aciæ za to ¿eby kto¶ inny spó¶ci³ Ci ³omot. Je¶li tak to ja siê zg³aszam. Zarobek zarobkiem, ale pamiêtaj, ¿e przede wszystkim jest to impreza kulturalna, i nie bêdziemy ¶ci±gaæ kasy za wszystko co siê da.
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 07, 2008, 17:45:51 »

Primo: to jest to samo bractwo tylko ¿e dwa inne okresy . Co do kowala to Jezus chyba móg³by siê zgodziæ pomachaæ trochê m³otem (nie wiem czy za darmo czy za op³at±). Czy podp³omyki to s± te takie placki chlebo-podobne robione tylko z ciasta (bez dro¿d¿y) i pieczone? Bo jak tak to raczej problemem nie jest (nie znam "tylko" dok³adnego sk³adu ciasta, bo do¶wiadczenie z pieczenia tego ju¿ mam- chocia¿ to ¿aden problem jest upiec takie cu¶ )

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 07, 2008, 20:31:51 »

Wiem, ¿e to jest to samo bractwo, ale okresem przewodnim imprezy ma byc wczesne ¶rednioweicze (przynajmniej tak zrozumia³em). XIII wiek do wczesnego ¶redniowiecza raczej nie nale¿y. Ale osobi¶cie nie mam nic przeciwko zaproszeniu obu okresów, wczesnego i trzynastkê. Je¶li chodzi o podp³omyki to tak, sa to te "chlebo-podobne" placki. Znam sk³ad, ró¿ne sposoby przygotowania, i ró¿ne sposoby urozmaicenia smaku. Nie mia³em tylko okazji wypróbowac tego w praktyce.
P.S. Napisa³e¶ "primo", a gdzie jest "duo"
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 07, 2008, 22:31:15 »

Duo pewnie na drugiej stronie tematu no sprawa Ulowa przedstawia sie tak ... jak na razie jestem w stepnej fazie zapraszania ko³a archeologicznego UMCS (uczelnia je¿eli sie zgodzi bêdzie partnerem imprezy) oni zadecyduj± w g³ównej mierze co powinno siê znale¼æ na Ulowie , tym bardziej ze oni maja z ulowem wiêcej wspólnego ni¿ my ... impreza jest jak na razie nastawiona na wszystko do póki sie nie wypowie ko³o ... pamiêtajmy ¿e Ulów to przede wszystkim Herulowie czyli wêdrówki ludów.

Podp³omyki to wspania³y pomys³

Jezusa trzeba bêdzie zaprosiæ ... jak sie nie zgodzi to kogo innego sie te¿ znajdzie

Aldias
Wolny
**

Wiadomo¶ci: 51

10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 08, 2008, 08:53:52 »

Przyda³o by sie juz zaczac cos robic chodzi mi o trojnog itp
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 08, 2008, 16:06:46 »

Przyda³o by sie juz zaczac cos robic chodzi mi o trojnog itp

Bravo widzê postêpy ... co¶ jakby ambicja poszukajcie rycin i zdjêæ do trójnoga ... my¶lê ¿e mo¿na go zrobiæ z 3 drutów zbrojeniowych odpowidnio rozklepanych na koñcach...

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 08, 2008, 21:15:18 »

Duo mi umknê³o z pamiêci Chichot. to jak znasz to wzi±æ sk±d¶ blache, zrobiæ co¶ na kszta³t ogniska do pieczenia i piec, piec, piec

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 08, 2008, 22:55:19 »

Duo mi umknê³o z pamiêci Chichot. to jak znasz to wzi±æ sk±d¶ blache, zrobiæ co¶ na kszta³t ogniska do pieczenia i piec, piec, piec

te placki to siê piek³o na specjalnej patelni a nie na blaszce tak± patelnie my¶lê te¿ siê da ³atwo zrobiæ ... wystarczy drut zbrojeniowy i okr±g wyciêty z grubej blachy takiej 7-9 mm o ¶rednicy 25 cm jak na zdjêciu ... trójnóg te¿ jest super do zrobienia

[za³±cznik usuniêty przez administratora]

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 08, 2008, 23:31:07 »

Podp³omyki mo¿na robiæ nawet na rozgrzanym kamieniu, albo oblepiaj±c ciastem kij, ¿eby siê nauczyæ potrzebujemy tylko ogniska. I tu moje pytanie, czy ma kto¶ mo¿liwo¶ærozpoalenia niewielkiego ogniska?
Strony: [1] 2 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: