User Info
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwiecień 10, 2025, 20:54:59

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomości w 159 wątkach, wysłane przez 30 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Tugemir
Strona główna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj się | Rejestracja
Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz  |  Inicjatywy  |  Piknik w Ulowie  |  Co na Ulowie « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 | Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Co na Ulowie  (Przeczytany 6885 razy)
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« : Kwiecień 01, 2008, 23:50:45 »

Uwaga ! mo¿ecie przedstawiaÌ tutaj swoje pomys³y dotycz¹ce Pikniku Archeologicznego w Ulowie co by sie mia³o tam znaleŸÌ... piknik bêdzie jednodniowy w pi¹tek tj. 16 maja

Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk druÂżyny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2008, 10:29:04 »

A co jest juÂż zaplanowane? JakieÂś ogĂłlne zarysy, bo ja np. nie wiem o tym nic...

Zanim napiszesz coÂś gÂłupiego i zbĂŞdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2008, 23:40:49 »

To jest stworzony przeze mnie poczÂątkowy plan naszej imprezy w Ulowie:

Harmonogram Pikniku archeologicznego (ramowy)

PiÂątek 16 maja

9:00 otwarcie pikniku

na terenie szko³y znajdowaÌ siê bêd¹ stanowiska (w postaci namiotu czy straganu) zwi¹zane z ró¿nymi dziedzinami rekonstrukcji historycznej jak i archeologii. Ka¿dy kto wejdzie na teren Pikniku po uiszczeniu op³aty w postaci biletu bêdzie móg³ podejœÌ do stanowiska i zapoznaÌ siê z ka¿d¹ atrakcj¹ lub z niej skorzystaÌ

- stanowisko Âłucznicze (brak ÂłukĂłw i strzaÂł) ewentualnie rzut oszczepem –  kwestia odpÂłatnoÂści czy nie?
- stanowisko broni biaÂłej – prezentacja rodzajĂłw broni biaÂłej oraz sposobu walki, oraz nauka podstawowych zasad zwiÂązanych z walkÂą, na bokkenach.
- stanowisko broni obronnej – prezentacja broni obronnej (tarcze heÂłmy karwasze)
- stanowisko kupcĂłw – sprzedaÂż wyrobĂłw wÂłasnych Tomaszowskiej DruÂżyny WojĂłw ewentualnie innych uczestnikĂłw (garncarz, prz¹œniczki)
- stanowisko obozowe – przedstawiajÂące proste Âżycie obozowe (trĂłjnĂłg, gotowanie szycie, przĂŞdzenie, prezentacja stroi, tkanie na bartu )
- stworzenie prowizorycznego stanowiska archeologicznego
- stworzenie platformy do ciaÂłopalnego pochĂłwku zmarÂłych

sprowadzenie ewentualnych goÂści:
- garncarz
- kowal
- inne wczesne bractwa rycerskie (ZamoœÌ, Rzeszów)
- zaproszenie zespoÂłu o typowym wczesnym charakterze muzyki np. ÂŻywioÂłak (elementy muzyki celtyckiej i rocka)
- fire-show – pokaz Âżonglerki ogniem
- stadnina koni

zorganizowanie zaplecza gastronomicznego:
- grill, ogrĂłdki piwne, kieÂłbasa z ogniska, pieczone ziemniaki

zakoĂączenie ??

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 06, 2008, 12:52:36 »

We wtorek najprawdopodobniej udam siê do lasu po drzewce do oszczepów. Czy ktoœ jeszcze ma wolny czas by pomóc mi to nosiÌ bo zamiarzam œci¹Ì coœ ko³o dziesiêciu tak by by³o wystarczaj¹co na osadzenie wszystkich oszczepów, oraz coœ na zapas. Wyjœcie o godzinie 16.30.
Jeœli zapraszamy ZamoœÌ to czy tylko to bardzo wczesne (czyli to do którego chodzi Fugi) czy równie¿ trzynastkê? Oraz czy bêdzie coœ w rodzaju bitwy, albo chocia¿ ma³ej potyczki?
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2008, 23:13:39 »

no ma³a potyczka mo¿e byÌ ... ale mo¿liwe ¿e jak sie uda to znajdzie sie na pikniku ko³o archeologiczne z Lublina które doœÌ dobrze zajmuje sie wczesn¹ rekonstrukcj¹ ... a je¿eli zamoœc to mo¿liwe ¿e i to bractwo i to ... motywem przewodnim sa herulowie ale jest to piknik archeologiczny tak¿e nie zamykamy sie na inne okresy.

Aldias
Wolny
**

10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 07, 2008, 14:53:09 »

Ja mysÂłe ze za pewna opÂłata mozna zrobic walke z czÂłonkiem druzyny.Mianowice ubieramy klijeta w caÂły ubior ochronny i walczy.
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2008, 16:01:19 »

Trzeba siê przed Ulowem spotkaÌ, i nauczyÌ siê robiÌ podp³omyki. po pierwsze przyda nam siê to na przyszloœÌ, po drugie na takich imprezach podp³omyki id¹, ¿e tak powiem jak ciep³e bu³eczki. Trzeba tylko ustaliÌ u kogo.
@Aldias, a czy Ty byœ chcia³ p³aciÌ za to ¿eby ktoœ inny spóœci³ Ci ³omot. Jeœli tak to ja siê zg³aszam. Zarobek zarobkiem, ale pamiêtaj, ¿e przede wszystkim jest to impreza kulturalna, i nie bêdziemy œci¹gaÌ kasy za wszystko co siê da.
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk druÂżyny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2008, 17:45:51 »

Primo: to jest to samo bractwo tylko Âże dwa inne okresy . Co do kowala to Jezus chyba mĂłgÂłby siĂŞ zgodziĂŚ pomachaĂŚ trochĂŞ mÂłotem (nie wiem czy za darmo czy za opÂłatÂą). Czy podpÂłomyki to sÂą te takie placki chlebo-podobne robione tylko z ciasta (bez droÂżdÂży) i pieczone? Bo jak tak to raczej problemem nie jest (nie znam "tylko" dokÂładnego skÂładu ciasta, bo doÂświadczenie z pieczenia tego juÂż mam- chociaÂż to Âżaden problem jest upiec takie cuÂś )

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2008, 20:31:51 »

Wiem, ¿e to jest to samo bractwo, ale okresem przewodnim imprezy ma byc wczesne œrednioweicze (przynajmniej tak zrozumia³em). XIII wiek do wczesnego œredniowiecza raczej nie nale¿y. Ale osobiœcie nie mam nic przeciwko zaproszeniu obu okresów, wczesnego i trzynastkê. Jeœli chodzi o podp³omyki to tak, sa to te "chlebo-podobne" placki. Znam sk³ad, ró¿ne sposoby przygotowania, i ró¿ne sposoby urozmaicenia smaku. Nie mia³em tylko okazji wypróbowac tego w praktyce.
P.S. NapisaÂłeÂś "primo", a gdzie jest "duo"
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 07, 2008, 22:31:15 »

Duo pewnie na drugiej stronie tematu no sprawa Ulowa przedstawia sie tak ... jak na razie jestem w stepnej fazie zapraszania ko³a archeologicznego UMCS (uczelnia je¿eli sie zgodzi bêdzie partnerem imprezy) oni zadecyduj¹ w g³ównej mierze co powinno siê znaleŸÌ na Ulowie , tym bardziej ze oni maja z ulowem wiêcej wspólnego ni¿ my ... impreza jest jak na razie nastawiona na wszystko do póki sie nie wypowie ko³o ... pamiêtajmy ¿e Ulów to przede wszystkim Herulowie czyli wêdrówki ludów.

PodpÂłomyki to wspaniaÂły pomysÂł

Jezusa trzeba bĂŞdzie zaprosiĂŚ ... jak sie nie zgodzi to kogo innego sie teÂż znajdzie

Aldias
Wolny
**

10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 08, 2008, 08:53:52 »

PrzydaÂło by sie juz zaczac cos robic chodzi mi o trojnog itp
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 08, 2008, 16:06:46 »

PrzydaÂło by sie juz zaczac cos robic chodzi mi o trojnog itp

Bravo widzĂŞ postĂŞpy ... coÂś jakby ambicja poszukajcie rycin i zdjĂŞĂŚ do trĂłjnoga ... myÂślĂŞ Âże moÂżna go zrobiĂŚ z 3 drutĂłw zbrojeniowych odpowidnio rozklepanych na koĂącach...

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk druÂżyny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 08, 2008, 21:15:18 »

Duo mi umknê³o z pamiêci Chichot. to jak znasz to wzi¹Ì sk¹dœ blache, zrobiÌ coœ na kszta³t ogniska do pieczenia i piec, piec, piec

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 08, 2008, 22:55:19 »

Duo mi umknê³o z pamiêci Chichot. to jak znasz to wzi¹Ì sk¹dœ blache, zrobiÌ coœ na kszta³t ogniska do pieczenia i piec, piec, piec

te placki to siĂŞ piekÂło na specjalnej patelni a nie na blaszce takÂą patelnie myÂślĂŞ teÂż siĂŞ da Âłatwo zrobiĂŚ ... wystarczy drut zbrojeniowy i okrÂąg wyciĂŞty z grubej blachy takiej 7-9 mm o Âśrednicy 25 cm jak na zdjĂŞciu ... trĂłjnĂłg teÂż jest super do zrobienia

[za³¹cznik usuniêty przez administratora]

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 08, 2008, 23:31:07 »

Podp³omyki mo¿na robiÌ nawet na rozgrzanym kamieniu, albo oblepiaj¹c ciastem kij, ¿eby siê nauczyÌ potrzebujemy tylko ogniska. I tu moje pytanie, czy ma ktoœ mo¿liwoœÌrozpoalenia niewielkiego ogniska?
Strony: [1] 2 | Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: