Ostatnio rozmawialiÂśmy trochĂŞ o imionach, dokÂładnie o imionach JaryÂły/Jarowita. Co prawda podpieraÂł siĂŞ on w tej dyskusji artykuÂłem ale sprawa nie dawaÂła mi spokoju, poniewaÂż problem przyjmowania imion bogĂłw przez ludzi nie zostaÂł w nim do koĂąca wyjaÂśniony. WysÂłaÂłem zatem maila do autora tej publikacji i oto jak nasza korespondencja wyglÂądaÂła...
MĂJ MAIL
Witam
PrzeczytaÂłem ostatnio na stronie viking.wsibif artykuÂł o imionach
http://viking.wsbif.edu.pl/artykuly/imiona.pdf i zaciekawiÂła mnie jedna kwestia. W spisie znalazÂłem imiĂŞ Jarowit. Z tego co sÂłyszaÂłem jest to chyba imiĂŞ jednego z bogĂłw. Czy na sÂłowiaĂąszczyÂźnie i ogĂłlnie w pogaĂąskiej Europie panowaÂł zwyczaj uÂżywania imion bogĂłw? I jakie byÂły kryteria umieszczania w tym artykule poszczegĂłlnych imion? Kroniki? Podania? I gdzie spotkano siĂŞ z Jarowitem? Kwestia ta nurtuje mnie i moich towarzyszy z DruÂżyny i bylibyÂśmy bardzo wdziĂŞczny za odpowiedÂź.
Z pozdrowieniami
Maciej "Niemir" Adamczuk
ODPOWIEDZ OD AUTORA
Witam serdecznie.Artykul pisaÂłem jakieÂś 6 lat temu gdy miaÂłem lat 15 wiĂŞc miaÂłbym proÂśbĂŞ ,abyÂś (wybacz formĂŞ "Ty" jesteÂś z ruchu widzÂąc po przybranym imieniu wiĂŞc pewnie siĂŞ widujemy na turniejach

abyÂś nie zwracaÂł uwagi na bibliografie hehe.
Domniemanie artykul dotyczy imion sÂłowiaĂąskich uÂżywanych takÂże i w dzisiejszych czasach. OczywistÂą sprawÂą, Âże w odlegÂłych nam czasach pogaĂąstwa czy teÂż czasach "dwojewierja" nikt nie nadawaÂł swoim dzieciÂą imion "boskich" z szacunku i strachu przed boskÂą karÂą. Aczkolwiek w dobie dzisiejszych czasĂłw spotkaÂłem siĂŞ z czÂłowiekiem noszacym to imiĂŞ. ZaskoczyÂło mnie to aczkolwiek wedÂług USC jeÂśli imiĂŞ jest spoza "kanonu" imion a nie jest ono obraÂźliwe ani abstrakcyjne oraz nie ma w nim "X" urzÂąd moÂże zezwoliĂŚ na nadanie takowego imienia jeÂśli zostanie ono potwierdzone jakÂąs sensownÂą literaturÂą oraz "gÂłowa" urzedu bĂŞdzie w dobrym humorze

KiedyÂś spotkaÂłem siĂŞ z opisywanÂą przez jakiegoÂś czÂłowieka sytuacjÂą, gdzie chcÂąc nadaĂŚ takowe imiĂŞ swojemu dziecku podparÂł siĂŞ, po dÂługiej walce, etymologicznym sÂłownikiem jez. Polskiego autorstwa A. Brucknera.
WiĂŞc mĂłwiÂąc w skrĂłcie, imiĂŞ Jarowit dla dziecka w czasach przez nas rekonstruowanych - nie. Czasy obecne - jak najbardziej.
Podobnie ma siĂŞ sprawa z imieniem Jezus(Hesus). Tak samo powszechnie uÂżywane szczegĂłlnie w Portugali Czy Hiszpani.
OdpowiadajÂąc na pytanie - nie podpieraÂłem siĂŞ kronikami ani ksiÂązkami, tylko Âżyciem oraz osobÂą, ktĂła legalnie nosi to imiĂŞ.
Pozdrawiam serdecznie
Mieszko Polak
PiszÂąc o nadawaniu tego imienia dziecku Mieszko zapomniaÂł chyba o takim obrzĂŞdzie jak postrzyÂżyny gdzie osoba otrzymujÂąca imiĂŞ nie byÂła juÂż takim znĂłw maÂłym dzieckiem...ale to tylko maÂłe przeoczenie. Zatem podsumowujÂąc. JeÂśli chcesz mieĂŚ w dowodzie "Jarowit", bardzo proszĂŞ. JeÂśli odtwarzana przez Ciebie postaĂŚ miaÂłaby nosiĂŚ takie imiĂŞ to juÂż pewien problem. PamiĂŞtajmy, Âże jesteÂśmy w ruchu rekonstrukcyjnym, a nie grupie LARP.