Ostatnio rozmawiali¶my trochê o imionach, dok³adnie o imionach Jary³y/Jarowita. Co prawda podpiera³ siê on w tej dyskusji artyku³em ale sprawa nie dawa³a mi spokoju, poniewa¿ problem przyjmowania imion bogów przez ludzi nie zosta³ w nim do koñca wyja¶niony. Wys³a³em zatem maila do autora tej publikacji i oto jak nasza korespondencja wygl±da³a...
MÓJ MAIL
Witam
Przeczyta³em ostatnio na stronie viking.wsibif artyku³ o imionach
http://viking.wsbif.edu.pl/artykuly/imiona.pdf i zaciekawi³a mnie jedna kwestia. W spisie znalaz³em imiê Jarowit. Z tego co s³ysza³em jest to chyba imiê jednego z bogów. Czy na s³owiañszczy¼nie i ogólnie w pogañskiej Europie panowa³ zwyczaj u¿ywania imion bogów? I jakie by³y kryteria umieszczania w tym artykule poszczególnych imion? Kroniki? Podania? I gdzie spotkano siê z Jarowitem? Kwestia ta nurtuje mnie i moich towarzyszy z Dru¿yny i byliby¶my bardzo wdziêczny za odpowied¼.
Z pozdrowieniami
Maciej "Niemir" Adamczuk
ODPOWIEDZ OD AUTORA
Witam serdecznie.Artykul pisa³em jakie¶ 6 lat temu gdy mia³em lat 15 wiêc mia³bym pro¶bê ,aby¶ (wybacz formê "Ty" jeste¶ z ruchu widz±c po przybranym imieniu wiêc pewnie siê widujemy na turniejach

aby¶ nie zwraca³ uwagi na bibliografie hehe.
Domniemanie artykul dotyczy imion s³owiañskich u¿ywanych tak¿e i w dzisiejszych czasach. Oczywist± spraw±, ¿e w odleg³ych nam czasach pogañstwa czy te¿ czasach "dwojewierja" nikt nie nadawa³ swoim dzieci± imion "boskich" z szacunku i strachu przed bosk± kar±. Aczkolwiek w dobie dzisiejszych czasów spotka³em siê z cz³owiekiem noszacym to imiê. Zaskoczy³o mnie to aczkolwiek wed³ug USC je¶li imiê jest spoza "kanonu" imion a nie jest ono obra¼liwe ani abstrakcyjne oraz nie ma w nim "X" urz±d mo¿e zezwoliæ na nadanie takowego imienia je¶li zostanie ono potwierdzone jak±s sensown± literatur± oraz "g³owa" urzedu bêdzie w dobrym humorze

Kiedy¶ spotka³em siê z opisywan± przez jakiego¶ cz³owieka sytuacj±, gdzie chc±c nadaæ takowe imiê swojemu dziecku podpar³ siê, po d³ugiej walce, etymologicznym s³ownikiem jez. Polskiego autorstwa A. Brucknera.
Wiêc mówi±c w skrócie, imiê Jarowit dla dziecka w czasach przez nas rekonstruowanych - nie. Czasy obecne - jak najbardziej.
Podobnie ma siê sprawa z imieniem Jezus(Hesus). Tak samo powszechnie u¿ywane szczególnie w Portugali Czy Hiszpani.
Odpowiadaj±c na pytanie - nie podpiera³em siê kronikami ani ksi±zkami, tylko ¿yciem oraz osob±, któa legalnie nosi to imiê.
Pozdrawiam serdecznie
Mieszko Polak
Pisz±c o nadawaniu tego imienia dziecku Mieszko zapomnia³ chyba o takim obrzêdzie jak postrzy¿yny gdzie osoba otrzymuj±ca imiê nie by³a ju¿ takim znów ma³ym dzieckiem...ale to tylko ma³e przeoczenie. Zatem podsumowuj±c. Je¶li chcesz mieæ w dowodzie "Jarowit", bardzo proszê. Je¶li odtwarzana przez Ciebie postaæ mia³aby nosiæ takie imiê to ju¿ pewien problem. Pamiêtajmy, ¿e jeste¶my w ruchu rekonstrukcyjnym, a nie grupie LARP.