User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 10:58:53

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Odtwarzanie  |  ¯ycie codzienne  |  Imiona « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] 2 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Imiona  (Przeczytany 10978 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Marzec 02, 2008, 17:00:50 »

Sposób tworzenia imion s³owiañskich
http://pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_s³owiañskie
mêskie imiona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mêskie_imiona_s³owiañskie
i ¿eñskie
http://pl.wikipedia.org/wiki/¯eñskie_imiona_s³owiañskie
Przyk³adowe imiona wikiñskie
http://www.zielarze.pl/wikingowie_codzienne.htm#imie
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2008, 17:18:09 »

no ja to raczej nie muszê sobie wymy¶laæ

Leszek – staropolskie imiê mêskie. Pierwotnie Lstek, wtórnie Lestek. Pochodzi³o od s³owa lstiti – "podstêpnie podchodziæ, oszukiwaæ". Równie¿ w innych jêzykach s³owiañskich istnia³y imiona formowane przy u¿yciu tego cz³onu, np. czeski Lstimir.

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Aldias
Wolny
**

Wiadomo¶ci: 51

10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2008, 17:46:46 »

A nie lepiej staroskandynawskie
Bodvar
Starszy

Wiadomo¶ci: 285

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2008, 19:47:35 »

Co do imion to mog± byæ i staroskandynawskie i s³owiañskie. Byleby pasowa³y do postaci któr± chcecie odtwarzaæ, tzn. je¶li chcecie byc S³owianinem to imie s³owiañskie.

Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2008, 23:47:12 »

Fugi jest z ³aciny. Znaczy bodaj¿e uciekaæ, skazany na banicje. Imie mnie nie charakteryzuje ¿eby nie by³o.

BTW Aldias sk±d wzi±³e¶ swoje imie i co ono znaczy?

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Aldias
Wolny
**

Wiadomo¶ci: 51

10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2008, 23:55:33 »

Wzio³em je z pliku imion od Corvina a oznacza chyba cz³owieka radosnego oraz meznego.
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 01, 2008, 23:41:33 »

UWAGA!! do koñca kwietnia wszyscy maj± obowi±zek wybraæ dla siebie imiê zwi±zane z rekonstrukcj± ...

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 18, 2008, 16:53:38 »

D.O.M
ADAMS OBIIT M.M.VIII
DUODEVIVESIMUS APRILIS

HIC NATUS SET
NIEMIR
M.M.VIII
DUODEVIVESIMUS APRILIS

Bodvar
Starszy

Wiadomo¶ci: 285

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 22, 2008, 11:09:45 »

Widze ¿e macie problemy z imionami. Tutaj jest plik cos ko³o 230 stron imion z ich t³umaczeniem. Wersja angielska.

Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 22, 2008, 16:17:23 »

http://www.vikinganswerlady.com/ONMensNames.shtml#radr

To samo co poda³ Bodvar tylko w wersji bardziej czytelnej.

Mam pytanie: mo¿e byæ imie celtyckie?

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Khael
Wêdrowiec
*

Wiadomo¶ci: 11

2975722
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 24, 2008, 09:11:00 »

Me imiê od dzisiaj brzmi Odolan.

Tact
Is for creatures not clever enough to be sarcastic.
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 25, 2008, 21:42:47 »

Zwijcie mnie od dzi¶ Vestar.

Dok³adnego znaczenia imienia niestety nie znalaz³em. Wiem tyle ¿e koñcówka -arr, -ar znaczy tyle co lider, wojownik, genera³. To jest moje powo³anie

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2011, 17:44:45 »

Ostatnio rozmawiali¶my trochê o imionach, dok³adnie o imionach Jary³y/Jarowita. Co prawda podpiera³ siê on w tej dyskusji artyku³em ale sprawa nie dawa³a mi spokoju, poniewa¿ problem przyjmowania imion bogów przez ludzi nie zosta³ w nim do koñca wyja¶niony. Wys³a³em zatem maila do autora tej publikacji i oto jak nasza korespondencja wygl±da³a...

MÓJ MAIL

Witam
Przeczyta³em ostatnio na stronie viking.wsibif artyku³ o imionach http://viking.wsbif.edu.pl/artykuly/imiona.pdf i zaciekawi³a mnie jedna kwestia. W spisie znalaz³em imiê Jarowit. Z tego co s³ysza³em jest to chyba imiê jednego z bogów. Czy na s³owiañszczy¼nie i ogólnie w pogañskiej Europie panowa³ zwyczaj u¿ywania imion bogów? I jakie by³y kryteria umieszczania w tym artykule poszczególnych imion? Kroniki? Podania? I gdzie spotkano siê z Jarowitem? Kwestia ta nurtuje mnie i moich towarzyszy z Dru¿yny i byliby¶my bardzo wdziêczny za odpowied¼.
Z pozdrowieniami
Maciej "Niemir" Adamczuk

ODPOWIEDZ OD AUTORA

Witam serdecznie.Artykul pisa³em jakie¶ 6 lat temu gdy mia³em lat 15 wiêc mia³bym pro¶bê ,aby¶ (wybacz formê "Ty" jeste¶ z ruchu widz±c po przybranym imieniu wiêc pewnie siê widujemy na turniejach   aby¶ nie zwraca³ uwagi na bibliografie hehe.

Domniemanie artykul dotyczy imion s³owiañskich u¿ywanych tak¿e i w dzisiejszych czasach. Oczywist± spraw±, ¿e w odleg³ych nam czasach pogañstwa czy te¿ czasach "dwojewierja" nikt nie nadawa³ swoim dzieci± imion "boskich" z szacunku i strachu przed bosk± kar±. Aczkolwiek w dobie dzisiejszych czasów spotka³em siê z cz³owiekiem noszacym to imiê. Zaskoczy³o mnie to aczkolwiek wed³ug USC je¶li imiê jest spoza "kanonu" imion a nie jest ono obra¼liwe ani abstrakcyjne oraz nie ma w nim "X" urz±d mo¿e zezwoliæ na nadanie takowego imienia je¶li zostanie ono potwierdzone jak±s sensown± literatur± oraz "g³owa" urzedu bêdzie w dobrym humorze Chichot Kiedy¶ spotka³em siê z opisywan± przez jakiego¶ cz³owieka sytuacj±, gdzie chc±c nadaæ takowe imiê swojemu dziecku podpar³ siê, po d³ugiej walce, etymologicznym s³ownikiem jez. Polskiego autorstwa A. Brucknera.

Wiêc mówi±c w skrócie, imiê Jarowit dla dziecka w czasach przez nas rekonstruowanych - nie. Czasy obecne - jak najbardziej.
Podobnie ma siê sprawa z imieniem Jezus(Hesus). Tak samo powszechnie u¿ywane szczególnie w Portugali Czy Hiszpani.
Odpowiadaj±c na pytanie - nie podpiera³em siê kronikami ani ksi±zkami, tylko ¿yciem oraz osob±, któa legalnie nosi to imiê.

Pozdrawiam serdecznie
Mieszko Polak

Pisz±c o nadawaniu tego imienia dziecku Mieszko zapomnia³ chyba o takim obrzêdzie jak postrzy¿yny gdzie osoba otrzymuj±ca imiê nie by³a ju¿ takim znów ma³ym dzieckiem...ale to tylko ma³e przeoczenie. Zatem podsumowuj±c. Je¶li chcesz mieæ w dowodzie "Jarowit", bardzo proszê. Je¶li odtwarzana przez Ciebie postaæ mia³aby nosiæ takie imiê to ju¿ pewien problem. Pamiêtajmy, ¿e jeste¶my w ruchu rekonstrukcyjnym, a nie grupie LARP.
jary³o
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Marzec 24, 2011, 19:44:33 »

Dość  (rozumiem )=Jaromir– imię męskie pochodzenia słowiańskiego. Składa się z członów Jaro ("surowy, ostry") i mir ("pokój").
W staropolskich dokumentach występuje od 1287 roku; jest również popularne w wielu językach słowiańskich (zwłaszcza czeskim, słowackim, serbskim i chorwackim). Żeńskim odpowiednikiem tego imienia jest Jaromira.
Jaromir imieniny obchodzi: 11 kwietnia, 28 maja, 24 września.
Znane osoby noszące imię Jaromir to:
Jaromir - książę czeski (zm. 1035).

zatwierdzisz mi to imie ? i Mam prośbę, następnym razem przy podobnych  okolicznościach zwracaj ludziom uwagę od razu gdy wybierają sobie imie,  a nie rok po ich wstąpieniu do drużyny
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Marzec 24, 2011, 23:15:56 »

Jaromir jest git Co do pro¶by to przecie¿ na pocz±tku zwróci³em Ci na to uwagê, ze lepsze by³oby mniej boskie imiê, ale siê upar³e¶ przy Jaryle i jako¶ by³o w porz±dku.
Strony: [1] 2 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: