User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 07, 2025, 23:22:21

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Organizacja  |  Prawa  |  Dyskusje o Prawie « poprzedni nastêpny »
Strony: 1 [2] 3 4 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Dyskusje o Prawie  (Przeczytany 24707 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Listopad 15, 2008, 16:39:39 »

chodzi³o mi o "mêskim"
Bodvar
Starszy

Wiadomo¶ci: 285

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Listopad 22, 2008, 12:42:46 »

Zamieszczam projekt kodeksu Dyscyplinarnego

[za³±cznik usuniêty przez administratora]

Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Harald
Administrator

Wiadomo¶ci: 10056

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Listopad 22, 2008, 20:25:54 »

Art. 13 u. 2 Literówka. Zjad³e¶ w s³owie 'kara' jedno a.
Art. 31 u. 2 Zgubi³e¶ ca³y wyraz.

Co do tre¶ci na razie nie bêdê siê wypowiada³, bo jeszcze nie przeanalizowa³em tego nale¿ycie. ;p
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Listopad 23, 2008, 11:30:24 »

Jak na razie wstêpnie analizuje ten projekt... przyznam ¿e wprowadzi on pewien formalizm do bractwa ... byæ mo¿e zbêdny ... pytanie jest nastêpuj±ce czy jest nam potrzebny a¿ taki system prawny podobny do wspó³czesnego ... czy nie lepiej og³osiæ to w paru paragrafach ... najwa¿niejsze sprawy ... dojdzie do sytuacji podobnej w naszym rzeczywistym poslikm s±downictwie ... w NAszym g³ównym prawie napisane jest i¿ G³osiciel praw os±dza drobne przewinienia, i jest to jak najbardziej wystarczaj±ce, co do bardziej srogich przewinieñ obraduje Thing za¶ decyzje wydaje Jarl ... jakby nie patrzeæ nasze prawo jest ustaw± zasadnicz± ... z tego co pamiêtam na Althingu mia³ byæ jedynie utworzony katalog kar , a dochodzi tutaj do moim zdaniem niepotrzebnego rozszerzenia ... je¿eli dobrze rozumiem najwy¿sz± w³adza jest Jarl a co za tym idzie jest jedynym ¼ród³em prawa ... pytanie kolejne czy przez Bodvara jest proponowany system prawny który jest historyczny ?? bardziej rzek³ bym ¿e jest on wspó³czesny ... proponuje ograniczyæ ca³y projekt jedynie do katalogu kar, a je¿eli mamy mówiæ o ¼ród³ach prawa to jest ju¿ kwestia zmiany Naszego statutu, i w nim zawrzeæ co jest jeszcze zród³em prawa oprócz Jarla, ale to ju¿ kwestia na nastêpny ALthing .... taki szeroki system prawny potrzebny jest przy du¿ej ilo¶ci cz³onków ... przynajmniej 50 osób .... nie neguje ca³ego projektu ale, dochodzi w nim do wielu sprzeczno¶ci ze statutem/ustaw± zasadnicz±/prawem Dru¿yny.

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Listopad 27, 2008, 20:12:12 »

Poprawiona i zmodyfikowana wersja kodeksu.
Proszê ZAPOZNANIE siê z kodeksem i  zg³aszanie zmian, modyfikacji etc.

Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Listopad 28, 2008, 15:26:45 »

Dodatkowy zapis:

" kto uwa¿a i¿ kara jego jest zbyt surowa lub nie zgadza siê z kar± w inny sposób, mo¿e odwo³aæ siê do cz³onka dru¿yny wy¿szego stopniem od wydaj±cego karê"
" ka¿da kara ma byæ wymierzana z rozwag± i sprawiedliwie odpowiednio do warunków fizycznych osoby s±dzonej, nie mo¿e ona sprowadzaæ na karanego nara¿enie na utratê ¿ycia lub zdrowia"

to s± moja propozycje, katalog kar w momencie przedyskutowania i uzyskania ostatecznej wersji mo¿e byæ stosowany tylko za zgod± co najmniej dwóch cz³onków Thingu

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Listopad 28, 2008, 17:11:23 »

P1
 Wszyscy bêd± uwa¿aæ ze ich kara jest za surowa albo nie bêd± siê z ni± zgadzaæ co wprowadzi nie³ad, ba³agan i rozlu¼nienie. Równierz same sprawy zamiast ich natychmiastowego rozwi±zania bêd± siê przed³u¿aæ. Istot± kary ma byæ jej skuteczni¶æ i szybko¶æ egzekucji, ¿eby:
a) od razu ukaraæ sprawce i przywo³aæ go do porz±dku,
b) trzymaæ DYSCYPLINÊ w Dru¿ynie, która zawsze jest za niska, co wychodzi na pokazach,
c) podczas wykonywania kary mia³ czas nieco och³on±æ, nabraæ dystansu, wy³adowaæ siê w sposób fizyczny bezpieczny dla otoczenia.
 A co zrobisz jak nie bêdzie np. Ciebie na treningu/zebraniu itp. a ja zadam kare, do kogo siê wtedy odwo³a oskar¿ony? Bêdzie czeka³ ca³y tydzieñ? Przecie¿ to ¶mieszne i niebezpieczne bo rodzi podejrzenie bezkarno¶ci. Zreszt± i tak kary zwykle wymierza Jarl, G³osiciel Praw, Godi i Stra¿nik Praw (vide Status), a apeluje siê do Jarla lub do innych cz³onków Thingu i tak by³o zawsze.
Ma to tym wiêkszy sens i¿ kodeks dyscyplinarny zawiera kary o charakterze godz±cym raczej w ogólne prawa dru¿yny i ich cz³onków. Ani s³owa nie ma tam o wa¶niach i sporach miedzy cz³onkami Dru¿yny (poza art12 i 13), które wola³bym by by³y rozstrzygane na zasadzie precedensu przez odpowiednie w³adze (znów vide Status)
Dla ¶cis³o¶ci mogê to zapisaæ, by wszystkim by³o wiadomo kto i jak s±dzi. Jednak proponuje wpis do statusu nastêpuj±cej tre¶ci:

6.Wymiar sprawiedliwo¶ci w Dru¿ynie sprawuje:
1.Stra¿nik Praw
2.Godi
3.G³osiciel Praw
4.Jarl
5.Thing
- Od wyroków Stra¿nika Praw mo¿na odwo³aæ siê do G³osiciela Praw a w przypadku jego nieobecno¶ci do Godiego.
- Od wyroków G³osiciela Praw lub Godiego mo¿na odwo³aæ siê do Jarla. Od Jarlowego wyroku nie ma odwo³ania.
- Thing s±dzi w najciê¿szych sprawach, od jego wyroku nie ma odwo³ania.

I wszystko jasne razem z drabinka kto os±dza w jakich instancjach i do kogo przys³uguje odwo³anie.

P2
Co do rozwagi kary i jej sprawiedliwo¶ci w³a¶nie po to s± granice wymierzania danej kary. Co do zdrowia to po¶rednio mówi o tym art 3 u1 i u3
Jednak nie widzê przeszkód by dodatkowo obwarowaæ zdrowie cz³onków Dru¿yny a wiec i ten zapis mo¿na zamie¶ciæ.

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Listopad 28, 2008, 17:21:56 »

Art2 u.5
Czy mo¿liwe jest obni¿enie statusu niewolnikowi? Przecie¿ równa siê to banicji.

Art2 u.1   oraz    Art6
W art1 napisa³e¶, ¿e najwy¿sza kara to 20 razów, natomiast w art6, widnieje 30. To przeoczenie, czy zamierzone?

Kary
a)...f)
g)banicja tymczasowa - w przypadku gdy kto¶ wyra¼nie nie chce siê dostosowaæ do rozkazów, lub przejawia agresywno¶æ w stosunku do kogo¶ (spowodowane np; prywatn± sprzeczk±) mowi siê do takiej osoby "Wyjd¼", przerywa ona trening i przychodz±c dopiero na nastêpny na który oczywi¶ci mo¿e przyj¶æ. Kara stosowana w celu dania takiej osobie czasu do przemy¶lenia swoich czynów lub och³oniêcia.
h)"¶luby milczenia" - za s³owo okre¶lona liczba razów chyba, ¿e otrzyma³ pozwolenie na mówienie. Wersja zaostrzona - odbywa karê nawet je¶li dosta³ pozwolenie na zabranie g³osu jednak ilo¶æ razy jest zmniejszona.

Art2 u.6 S±dzê, ¿e je¶li ca³y Allthing jednog³o¶nie uzna, ¿e osoba "u¶miercona" zmieni³a swoje zachowanie i mo¿e wróciæ w poczet cz³onkow Dru¿yny bêdzie mo¿na taka osob± przyj±æ ale tylko na status kandydata lub niewolnika nawet je¶li wcze¶niej by³ starszym. Wa¿ne jest oczywi¶cie to by decyzja zosta³a podjêta jednog³o¶nie a zmiany w postêpowaniu by³y widoczne

Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Listopad 28, 2008, 17:23:24 »

Czym siê ró¿ni art. 8 od 9.?
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Listopad 28, 2008, 17:26:00 »

Art5 u 2
Nie nie mo¿liwe jest obni¿enie statusu otroka i s³usznie domy¶lasz siê ze równe to jest karze banicji
art2 u1 i art6
przeoczenie

Kary
dobre pomys³y popieram ale co na to reszta?

@ Corvin
w 9 mia³o byæ ¿ycia

Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Listopad 28, 2008, 17:34:14 »

"
Art. 8

1.   Kto nara¿a innego cz³onka Dru¿yny na niebezpieczeñstwo utraty zdrowia podlega karze od 10 do 20 kondycyjnych æwiczeñ fizycznych, do 6 miesiêcy banicji, degradacji.
2.   Kto dokonuje czynu wymienionego w art. 8 u.1 z premedytacj± podlega karze do 12 miesiêcy banicji, degradacji, „¶mierci”

Art. 9

1.   Kto nara¿a innego cz³onka Dru¿yny na niebezpieczeñstwo utraty zdrowia podlega karze degradacji, „¶mierci”.
2.   Kto dokonuje czynu wymienionego w art. 9 u.1 z premedytacj± podlega karze „¶mierci”
"

Chodzi³o o t± ju¿ okrojon± wersjê. Jak na mój nie najlepszy wzrok, to zaznaczone fragmenty s± identyczne.
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Listopad 28, 2008, 17:35:23 »

To zobacz tutaj
Nowa wersja kodeksu z modyfikacjami do zapoznania siê.

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Listopad 28, 2008, 18:31:46 »

Je¶li chodzi o ró¿nicê miêdzy utrat± "zdrowia" a "¿ycia" nie warto tak tego oddzielaæ bo jak to odró¿niæ? A je¶li bêdzie wyra¼nie widaæ, ¿e nast±pi³o tutaj powa¿ne zagro¿enie ¿ycia to ju¿ nie my bêdziemy s±dziæ...
Wed³ug mnie powinno byæ w jednym punkcie "uszczerbek na zdrowiu" ( co oznacza ma³± "bubê" np drobne skaleczenie palca) a w drugim "utrata zdrowia lub ¿ycia" co oznacza powa¿ne zagro¿enie (np strza³ z ³uku bez pacyny do nieos³onionej osoby)
Bodvar
Starszy

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Listopad 28, 2008, 19:37:02 »

i kolejna wersja Kodeksu do przeczytania.

Gormr
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 58

« Odpowiedz #29 : Listopad 30, 2008, 09:24:38 »

w prawah tdw nie zosta³o poprawione z niewolnika na otroka

- w czasie Althingu odbywaj± siê przyjêcia, uwolnienia niewolników oraz mianowania na starszych.
- nadzwyczajny Allthing mo¿e byæ zwo³any przed bitw± w celu przyjêcia kandydatów do grona niewolników.
Strony: 1 [2] 3 4 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: