Bodvar
Starszy

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 285
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 02, 2008, 20:39:19 » |
|
I co z kodeksem? Przyjmujemy tak ka jest w ostatniej wersji cos zmieniamy, modyfikujemy?
|
|
|
|
Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 680
Email
|
 |
« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 03, 2008, 17:51:28 » |
|
Zauwa¿y³em, ¿e nie ma nic wspomniane o sytuacji gdy kto¶ tak uszkodzi sprzêt, ¿e nie bêdize siê da³o go naprawiæ"metodami domowymi" (np bêdzie pokazywal jaki miecz jest elasyczny, i mu pêknie). No tu nie ma co wymy¶laæ taka osob± bêdzie musia³a albo przedmiot odkupiæ albo pokryæ koszta specjalistycznej naprawy.
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 634
Email
|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 03, 2008, 18:58:10 » |
|
no tak je¿eli chodzi o przypadki w których miecz u¿ywany jest w walce to ju¿ wydaje mi siê jest inna kwestia... trzeba ten temat przedyskutowaæ .... bo co je¶li przeciwnik z innego bractwa uderzy tak mocno w miecz ¿e go z³amie ??
|
|
|
|
Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê 
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 03, 2008, 20:03:59 » |
|
no to na zdrowy rozsadek. Je¶li wina le¿y tylko i wy³±czeni po stronie cz³onka bractwa to on za to odpowiada, albo zap³aci, albo kupi nowy, albo zrobi sam. Jêlsi sprzet uszkodzi siê w czasie bitwy nalezy to w³±czyæ w koszta amortyzacji
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 05, 2008, 12:08:34 » |
|
Panowie co z tym kodeksem? Przyjmujemy go? Czy macie jakie¶ propozycje, modyfikacje?
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 05, 2008, 13:17:12 » |
|
Co do "wiêzów milczenia" s±dzê, ze nale¿a³oby u¶ci¶liæ rodzaj kar. Bo wersja "patrz art 4" jest do¶æ malo precyzyjna.
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 05, 2008, 16:52:01 » |
|
a co dok³adnie proponujesz?
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 07, 2008, 22:03:53 » |
|
mo¿e co¶ takiego ilo¶c razów -wersja lekka - 3 æwiczenia za ka¿de s³owo -wersja ciê¿sza - 5 æwiczeñ za ka¿de s³owo je¶li powodem na³o¿enia "wiêzów" by³o przeklinania to wulgaryzmy liczone s± podwójnie sposób porozumiewania Osoba skazana mo¿e odzywaæ siê tylko zapytana o co¶ lub poprzez swojego opiekuna
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 09, 2008, 10:14:14 » |
|
ale wiêzy milczenia maj± polegac na zachowaniu milczenia wiec ska æwiczenia fizyczne? No i nadal nie rozumiem gdzie jest nie jasno¶æ.
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 09, 2008, 16:03:25 » |
|
Ciebie nie by³o chyba wtedy jeszcze w¶ród nas. Kara ta wziê³a siê st±d, ¿e Vestar swym postêpowaniem (miêdzy innymi tym, ¿e mówi³ zanim pomy¶la³ i to mówi³ stosunkowo za du¿o i prawie same offtopy) spowodowa³ na³o¿enie na niego przymusowych ¶lubów milczenia. By nauczy³ siê mówiæ ma³o zwiê¼le i na temat mia³ wykonaæ okre¶lon± liczbê pompek za kazde wypowiedziane s³owo. Wyobra¼ sobie sytuacje w której nak³adasz na kogo¶ wiêzy milczenia. Ale taka osoba bêdzie dalej siê odzywa³a bo nie bêdzie mia³a powodu dla którego miaalby milczeæ (no nie licz±c ostrze¿eñ tego kto to na³o¿y³). Taka osoba po chwili od wydania takiej kary zapomni o tym, ¿e ona na nim ci±¿y bo bêdzie my¶leæ "przecie¿ to tylko jedno zdanie, nic siê nie stanie jak je wypowiem" Zupe³nie inaczej bêdzie w sytuacji gdy z zakazem mówienia bêdzie po³±czona jaka¶ dodatkowa kara. Wtedy taka osoba bêdzie siê ca³y czas pilnowaæ i my¶leæ "muszê uwa¿aæ bo je¶li wymsknie mi siêchoæia¿ jedno s³ówko bêdê musia³ pompowaæ"
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzieñ 09, 2008, 17:37:18 » |
|
Co¿ dobrze odpowiednia zmiana pojawi sie w kodeksie
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzieñ 13, 2008, 09:06:38 » |
|
Ostateczna wersja kodeksu. Czekam na jakie¶ modyfikacje i poprawy ale Istotne. I przypominam ze dobrze by ten kodeks juz mieæ. Czekam wiêc na G³os Jarla czy ju¿ mo¿emy go publikowaæ czy jeszcze co¶ poprawiamy/
[za³±cznik usuniêty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 634
Email
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzieñ 26, 2008, 02:42:45 » |
|
Art. 13
1. Kto nie bierze udzia³u w treningu d³u¿ej ni¿ miesi±c, bez podania nale¿ytego usprawiedliwienia lub gdyby zaistnia³a si³a wy¿sza podlega karze od 5 do 10 kondycyjnych æwiczeñ fizycznych, banicji do 4 miesiêcy, degradacji.
ten zapis jest b³edny oznacza ¿e w przypadku zaistnienia si³y wy¿szej mozna kogo¶ ukaraæ
Przepisy koñcowe
Art. 15
1. Kodeks wchodzi w ¿ycie z dniem jego og³oszenia. 2. Modyfikacji Kodeksu mo¿e dokonaæ tylko cz³onek Thingu.
Modyfikacji kodeksu nie moze dokanaæ cz³onek Thingu to oznacza ¿e Godi i G³osiciel Praw moze zmieniaæ prawo , a jest to sprzeczne z naszym g³ównym prawem.
Moja propozycja to :
Modyfikacji mog± dokonaæ Godi z G³osicielem praw po zatwierdzeniu przez Jarla lub sam Jarl.
|
|
|
|
Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê 
|
|
|
Bodvar
Starszy

P³eæ: 
G³osiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #43 : Styczeñ 03, 2009, 10:15:10 » |
|
Dobra poprawie to
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: 
Email
|
 |
« Odpowiedz #44 : Styczeñ 11, 2009, 12:56:17 » |
|
Ostatnio rozmawia³em z Jarlem na temat Statusu i doszli¶my do wniosku, ¿e brakuje w nim wzmianki o pewnej sprawie. Maj±c chwilê wolego czasu naskroba³em co¶ takiego.
"1.Pozycje i rangi s± ustalone tylko by przybli¿yæ nam realia minionych wieków, oraz wprowadziæ pewn± organizacjê. Jednak nie mo¿e doj¶æ do sytuacji w ktorej kto¶ o wy¿szej pozycji gardzi, poni¿a, lub wykorzystuje osobê stoj±c± ni¿ej od niego w hierarchi. Wszyscy cz³onkowie Dru¿yny s± wobec siebie równi." "2.Powodem dyskryminacji nie mo¿e byæ równie¿ wiek, p³eæ, wyznawana wiara, lub wykonywana praca. Ka¿dy ma mo¿liwo¶æ braæ pe³ny udzia³ w ¿yciu dru¿yny chyba, ¿e zakazuje tego inne prawo"
|
|
|
|
|
|
|
|