User Info
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwiecień 07, 2025, 17:48:52

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomości w 159 wątkach, wysłane przez 30 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Tugemir
Strona główna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj się | Rejestracja
Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz  |  Organizacja  |  Prawa  |  Dyskusje o Prawie « poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 | Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Dyskusje o Prawie  (Przeczytany 24693 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Listopad 15, 2008, 16:39:39 »

chodziÂło mi o "mĂŞskim"
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Listopad 22, 2008, 12:42:46 »

Zamieszczam projekt kodeksu Dyscyplinarnego

[za³¹cznik usuniêty przez administratora]

Bogowie chroùcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Listopad 22, 2008, 20:25:54 »

Art. 13 u. 2 LiterĂłwka. ZjadÂłeÂś w sÂłowie 'kara' jedno a.
Art. 31 u. 2 ZgubiÂłeÂś caÂły wyraz.

Co do treÂści na razie nie bĂŞdĂŞ siĂŞ wypowiadaÂł, bo jeszcze nie przeanalizowaÂłem tego naleÂżycie. ;p
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Listopad 23, 2008, 11:30:24 »

Jak na razie wstêpnie analizuje ten projekt... przyznam ¿e wprowadzi on pewien formalizm do bractwa ... byÌ mo¿e zbêdny ... pytanie jest nastêpuj¹ce czy jest nam potrzebny a¿ taki system prawny podobny do wspó³czesnego ... czy nie lepiej og³osiÌ to w paru paragrafach ... najwa¿niejsze sprawy ... dojdzie do sytuacji podobnej w naszym rzeczywistym poslikm s¹downictwie ... w NAszym g³ównym prawie napisane jest i¿ G³osiciel praw os¹dza drobne przewinienia, i jest to jak najbardziej wystarczaj¹ce, co do bardziej srogich przewinieù obraduje Thing zaœ decyzje wydaje Jarl ... jakby nie patrzeÌ nasze prawo jest ustaw¹ zasadnicz¹ ... z tego co pamiêtam na Althingu mia³ byÌ jedynie utworzony katalog kar , a dochodzi tutaj do moim zdaniem niepotrzebnego rozszerzenia ... je¿eli dobrze rozumiem najwy¿sz¹ w³adza jest Jarl a co za tym idzie jest jedynym Ÿród³em prawa ... pytanie kolejne czy przez Bodvara jest proponowany system prawny który jest historyczny ?? bardziej rzek³ bym ¿e jest on wspó³czesny ... proponuje ograniczyÌ ca³y projekt jedynie do katalogu kar, a je¿eli mamy mówiÌ o Ÿród³ach prawa to jest ju¿ kwestia zmiany Naszego statutu, i w nim zawrzeÌ co jest jeszcze zród³em prawa oprócz Jarla, ale to ju¿ kwestia na nastêpny ALthing .... taki szeroki system prawny potrzebny jest przy du¿ej iloœci cz³onków ... przynajmniej 50 osób .... nie neguje ca³ego projektu ale, dochodzi w nim do wielu sprzecznoœci ze statutem/ustaw¹ zasadnicz¹/prawem Dru¿yny.

Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Listopad 27, 2008, 20:12:12 »

Poprawiona i zmodyfikowana wersja kodeksu.
ProszĂŞ ZAPOZNANIE siĂŞ z kodeksem i  zgÂłaszanie zmian, modyfikacji etc.

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Listopad 28, 2008, 15:26:45 »

Dodatkowy zapis:

" kto uwaÂża iÂż kara jego jest zbyt surowa lub nie zgadza siĂŞ z karÂą w inny sposĂłb, moÂże odwoÂłaĂŚ siĂŞ do czÂłonka druÂżyny wyÂższego stopniem od wydajÂącego karĂŞ"
" kaÂżda kara ma byĂŚ wymierzana z rozwagÂą i sprawiedliwie odpowiednio do warunkĂłw fizycznych osoby sÂądzonej, nie moÂże ona sprowadzaĂŚ na karanego naraÂżenie na utratĂŞ Âżycia lub zdrowia"

to sÂą moja propozycje, katalog kar w momencie przedyskutowania i uzyskania ostatecznej wersji moÂże byĂŚ stosowany tylko za zgodÂą co najmniej dwĂłch czÂłonkĂłw Thingu

Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Listopad 28, 2008, 17:11:23 »

P1
 Wszyscy bĂŞdÂą uwaÂżaĂŚ ze ich kara jest za surowa albo nie bĂŞdÂą siĂŞ z niÂą zgadzaĂŚ co wprowadzi nieÂład, baÂłagan i rozluÂźnienie. RĂłwnierz same sprawy zamiast ich natychmiastowego rozwiÂązania bĂŞdÂą siĂŞ przedÂłuÂżaĂŚ. IstotÂą kary ma byĂŚ jej skuteczniœÌ i szybkoœÌ egzekucji, Âżeby:
a) od razu ukaraĂŚ sprawce i przywoÂłaĂŚ go do porzÂądku,
b) trzymaæ DYSCYPLINÊ w Dru¿ynie, która zawsze jest za niska, co wychodzi na pokazach,
c) podczas wykonywania kary mia³ czas nieco och³on¹Ì, nabraÌ dystansu, wy³adowaÌ siê w sposób fizyczny bezpieczny dla otoczenia.
 A co zrobisz jak nie bĂŞdzie np. Ciebie na treningu/zebraniu itp. a ja zadam kare, do kogo siĂŞ wtedy odwoÂła oskarÂżony? BĂŞdzie czekaÂł caÂły tydzieĂą? PrzecieÂż to Âśmieszne i niebezpieczne bo rodzi podejrzenie bezkarnoÂści. ZresztÂą i tak kary zwykle wymierza Jarl, GÂłosiciel Praw, Godi i StraÂżnik Praw (vide Status), a apeluje siĂŞ do Jarla lub do innych czÂłonkĂłw Thingu i tak byÂło zawsze.
Ma to tym wiĂŞkszy sens iÂż kodeks dyscyplinarny zawiera kary o charakterze godzÂącym raczej w ogĂłlne prawa druÂżyny i ich czÂłonkĂłw. Ani sÂłowa nie ma tam o waÂśniach i sporach miedzy czÂłonkami DruÂżyny (poza art12 i 13), ktĂłre wolaÂłbym by byÂły rozstrzygane na zasadzie precedensu przez odpowiednie wÂładze (znĂłw vide Status)
Dla ÂścisÂłoÂści mogĂŞ to zapisaĂŚ, by wszystkim byÂło wiadomo kto i jak sÂądzi. Jednak proponuje wpis do statusu nastĂŞpujÂącej treÂści:

6.Wymiar sprawiedliwoÂści w DruÂżynie sprawuje:
1.StraÂżnik Praw
2.Godi
3.GÂłosiciel Praw
4.Jarl
5.Thing
- Od wyrokĂłw StraÂżnika Praw moÂżna odwoÂłaĂŚ siĂŞ do GÂłosiciela Praw a w przypadku jego nieobecnoÂści do Godiego.
- Od wyrokĂłw GÂłosiciela Praw lub Godiego moÂżna odwoÂłaĂŚ siĂŞ do Jarla. Od Jarlowego wyroku nie ma odwoÂłania.
- Thing sÂądzi w najciĂŞÂższych sprawach, od jego wyroku nie ma odwoÂłania.

I wszystko jasne razem z drabinka kto osÂądza w jakich instancjach i do kogo przysÂługuje odwoÂłanie.

P2
Co do rozwagi kary i jej sprawiedliwoÂści wÂłaÂśnie po to sÂą granice wymierzania danej kary. Co do zdrowia to poÂśrednio mĂłwi o tym art 3 u1 i u3
Jednak nie widzĂŞ przeszkĂłd by dodatkowo obwarowaĂŚ zdrowie czÂłonkĂłw DruÂżyny a wiec i ten zapis moÂżna zamieÂściĂŚ.

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Listopad 28, 2008, 17:21:56 »

Art2 u.5
Czy moÂżliwe jest obniÂżenie statusu niewolnikowi? PrzecieÂż rĂłwna siĂŞ to banicji.

Art2 u.1   oraz    Art6
W art1 napisaÂłeÂś, Âże najwyÂższa kara to 20 razĂłw, natomiast w art6, widnieje 30. To przeoczenie, czy zamierzone?

Kary
a)...f)
g)banicja tymczasowa - w przypadku gdy ktoœ wyraŸnie nie chce siê dostosowaÌ do rozkazów, lub przejawia agresywnoœÌ w stosunku do kogoœ (spowodowane np; prywatn¹ sprzeczk¹) mowi siê do takiej osoby "WyjdŸ", przerywa ona trening i przychodz¹c dopiero na nastêpny na który oczywiœci mo¿e przyjœÌ. Kara stosowana w celu dania takiej osobie czasu do przemyœlenia swoich czynów lub och³oniêcia.
h)"œluby milczenia" - za s³owo okreœlona liczba razów chyba, ¿e otrzyma³ pozwolenie na mówienie. Wersja zaostrzona - odbywa karê nawet jeœli dosta³ pozwolenie na zabranie g³osu jednak iloœÌ razy jest zmniejszona.

Art2 u.6 S¹dzê, ¿e jeœli ca³y Allthing jednog³oœnie uzna, ¿e osoba "uœmiercona" zmieni³a swoje zachowanie i mo¿e wróciÌ w poczet cz³onkow Dru¿yny bêdzie mo¿na taka osob¹ przyj¹Ì ale tylko na status kandydata lub niewolnika nawet jeœli wczeœniej by³ starszym. Wa¿ne jest oczywiœcie to by decyzja zosta³a podjêta jednog³oœnie a zmiany w postêpowaniu by³y widoczne

Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Listopad 28, 2008, 17:23:24 »

Czym siê ró¿ni art. 8 od 9.?
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Listopad 28, 2008, 17:26:00 »

Art5 u 2
Nie nie moÂżliwe jest obniÂżenie statusu otroka i sÂłusznie domyÂślasz siĂŞ ze rĂłwne to jest karze banicji
art2 u1 i art6
przeoczenie

Kary
dobre pomysÂły popieram ale co na to reszta?

@ Corvin
w 9 miaÂło byĂŚ Âżycia

Harald
Administrator

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Listopad 28, 2008, 17:34:14 »

"
Art. 8

1.   Kto naraÂża innego czÂłonka DruÂżyny na niebezpieczeĂąstwo utraty zdrowia podlega karze od 10 do 20 kondycyjnych ĂŚwiczeĂą fizycznych, do 6 miesiĂŞcy banicji, degradacji.
2.   Kto dokonuje czynu wymienionego w art. 8 u.1 z premedytacjÂą podlega karze do 12 miesiĂŞcy banicji, degradacji, „Âśmierci”

Art. 9

1.   Kto naraÂża innego czÂłonka DruÂżyny na niebezpieczeĂąstwo utraty zdrowia podlega karze degradacji, „Âśmierci”.
2.   Kto dokonuje czynu wymienionego w art. 9 u.1 z premedytacjÂą podlega karze „Âśmierci”
"

ChodziÂło o tÂą juÂż okrojonÂą wersjĂŞ. Jak na mĂłj nie najlepszy wzrok, to zaznaczone fragmenty sÂą identyczne.
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Listopad 28, 2008, 17:35:23 »

To zobacz tutaj
Nowa wersja kodeksu z modyfikacjami do zapoznania siĂŞ.

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Listopad 28, 2008, 18:31:46 »

Jeœli chodzi o ró¿nicê miêdzy utrat¹ "zdrowia" a "¿ycia" nie warto tak tego oddzielaÌ bo jak to odró¿niÌ? A jeœli bêdzie wyraŸnie widaÌ, ¿e nast¹pi³o tutaj powa¿ne zagro¿enie ¿ycia to ju¿ nie my bêdziemy s¹dziÌ...
Wed³ug mnie powinno byÌ w jednym punkcie "uszczerbek na zdrowiu" ( co oznacza ma³¹ "bubê" np drobne skaleczenie palca) a w drugim "utrata zdrowia lub ¿ycia" co oznacza powa¿ne zagro¿enie (np strza³ z ³uku bez pacyny do nieos³onionej osoby)
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Listopad 28, 2008, 19:37:02 »

i kolejna wersja Kodeksu do przeczytania.

Gormr
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #29 : Listopad 30, 2008, 09:24:38 »

w prawah tdw nie zostaÂło poprawione z niewolnika na otroka

- w czasie Althingu odbywajÂą siĂŞ przyjĂŞcia, uwolnienia niewolnikĂłw oraz mianowania na starszych.
- nadzwyczajny Allthing moÂże byĂŚ zwoÂłany przed bitwÂą w celu przyjĂŞcia kandydatĂłw do grona niewolnikĂłw.
Strony: 1 [2] 3 4 | Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: