User Info
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:01:26
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
News Box
Key Stats
4001
wiadomo¶ci w
159
w±tkach, wys³ane przez
30
u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik:
Tugemir
Strona g³ówna
|
Pomoc
|
Szukaj
|
Kalendarz
|
Zaloguj siê
|
|
Organizacja
|
Rekrutacja
|
Rekrutacja najwyzszy czas !
« poprzedni
nastêpny »
Strony:
[
1
]
2
3
|
Do do³u
Drukuj
Autor
W±tek: Rekrutacja najwyzszy czas ! (Przeczytany 10805 razy)
jary³o
Go¶æ
Rekrutacja najwyzszy czas !
«
:
Kwiecieñ 06, 2011, 16:53:02 »
S³awa,
Musimy wspólnie rzuciæ wszystkie nasze si³y na rekrutacjê, bo mamy ostatni± szansê na uzupe³nienie naszego sk³adu. W innym razie po wakacjach bêdzie po dru¿ynie. Na szczê¶cie stworzyli¶my z Jaromirem plan. Prosimy Was o podanie, czy we wskazanym terminie siê stawicie, czy plan jest ok, je¶li nie podanie uwag i w czym mo¿ecie pomóc przy organizacji? Prosimy o uwa¿ne przeczytanie poni¿szej informacji.
MIEJSCE IMPREZY I UCZESTNICY:
1. Park miejski (pismo do Burmistrza wraz z pozwoleniem na korzystanie z pr±du i rozpalenie ogniska, byæ mo¿e wraz nadzorem stra¿y Po¿arnej)
2. Skierowany do uczniów szkó³ gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych (pisma z zaproszeniami i spotkania z dyrektorami szkó³)
PLAN IMPREZY I NAK£ADY FINANSOWE:
Proponowany termin:
Czwartek lub pi±tek po ¶wiêtach 28, 29 kwiecieñ
Terminy nie s± jeszcze potwierdzone w szko³ach, chcemy wpierw dopasowaæ je pod nas
Proponowana godzina:
• 9:00 – 15:00
• Przy czym od 9:00 – 12:00 musieliby¶my przygotowaæ strawê, pod³±czyæ sprzêt rozbiæ namiot itp.
Czas na jedn± grupê:
• 1 godzina X 4 grupy (w ka¿dej po min. 2 klasy)
Liczba osób potrzebnych do obs³ugi: minimum 6-7 os.
Plan:
I. POKAZ
Uczestnikom zostanie zaprezentowany krótki pokaz walki, musztry oraz tañca. Nastêpnie przedstawione im zostan± korzy¶ci jakie p³yn± z uczestnictwa w dru¿ynie. Trzeba by przygotowaæ scenariusz pokazu i w sobotê na treningu to dograæ Harald da³by¶ radê to zrobiæ ?:
- althingi i ¿ycie obozowe ( z krótki opisem praw)
- treningi walki, rzemios³a i tañca
- pokazy p³atne dla wy¿szych rang±
- podró¿e i piknik historyczny
Do przygotowania plansza (plakat formatu A0 naklejony na dyktê) a na niej mapa Polski z zaznaczonymi miejscami, które odwiedzili¶my dooko³a zdjêcia z imprez z krótkim opisem. Na samym dole adres strony WWW i du¿ymi termin rekrutacji. Vestar czy da³by¶ radê wys³aæ listê miejsc które odwiedzili¶my z opisem i zaznaczeniem na mapie, projekt graficzny bym ju¿ przygotowa³?
II. OBÓZ ¦REDNIOWIECZNY
Po obozie ( 2 namioty, ognisko ze straw±, materia³y do przygotowania kolczugi Inn.) uczestnicy bêd± oprowadzani przez osobê prowadz±c± (proponujê tu Haralda), zostan± poczêstowani straw± (proponujê tu nasze piêkne niewiasty Svalê, Eilif, Damrokê)
Niemir przygotowa³y by¶ spis potrzebnych zakupów na jad³o podp³omyki, kasza z miêsem Inn. dla minimum 150 os. wraz z napojami, kubkami itp. ?
Nastêpnie zaprosimy ich do wspólnej zabawy:
- worki na równobie¿ni, podchodzenie wojownika
- stoisko ³ucznicze (na tarczy bêd± nadmuchane balony, dla zwyciêzcy drobna nagroda my¶lê tu o brelokach z wizerunkiem cerkwi itp. z Tom Spinu)
- stoisko oszczepnicze
- kr±g walki (przebranie w woja tj. przeszywanica i he³m plus kije z otulin±, walka z wojem).
III. REKRUTACJA (w sobotê na placu ma³ej trójki )
Prosimy o szybk± odpowied¼.
Eilif
Administrator
Wiadomo¶ci: 268
Odp: Rekrutacja najwyzszy czas !
«
Odpowiedz #1 :
Kwiecieñ 06, 2011, 17:01:35 »
Je¶li nie spadnie na mnie wielki meteor jestem w tych dniach dostêpna.
Damroka
Go¶æ
«
Odpowiedz #2 :
Kwiecieñ 06, 2011, 17:16:37 »
Ja jak ju¿ bym da³a radê to na 15:00-16:00 bym dopiero przyjecha³a. Dam znaæ czy bêdê bo nie wiem czy w Tereszpolu wtedy nie bêdê siedzia³a jeszcze.
Eilif
Administrator
«
Odpowiedz #3 :
Kwiecieñ 06, 2011, 17:27:51 »
z tego co widzê, to chyba w tych godzinach impreza bêdzie ju¿ zakoñczona
Damroka
Go¶æ
«
Odpowiedz #4 :
Kwiecieñ 06, 2011, 17:29:52 »
Wcze¶niej po prostu nie wyrobi³abym siê.
Svala
Otrok
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 44
«
Odpowiedz #5 :
Kwiecieñ 06, 2011, 17:44:24 »
Wstêpnie tak, jestem chêtna.
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 680
Email
«
Odpowiedz #6 :
Kwiecieñ 06, 2011, 18:24:44 »
Ja siê piszê wstêpnie na czwartek. Ostrzegam, ¿e szykuje mi siê kilka wyjazdów terenowych z uczelni które s± obowi±zkowe i na razie nie ma jeszcze konkretnego terminu, wiêc gdyby wypad³o w tym terminie to mam nadziejê, ¿e mi to wybaczycie i zrozumiecie.
Co do programu to na pewno odradzam wspominania o jakimkolwiek wynagrodzeniu w zwi±zku z uczestnictwem w pokazach! Chyba, ¿e chcemy ¿eby zebra³ nam siê t³um osób które chc± traktowaæ cz³onkostwo u nas jako etat.
Hmm do¶æ trudne zadanie na mnie spad³o...
M±ka - Na allthingu w zesz³ym roku na 6 osób wziêli¶my kilogram m±ki i wystarczy³o, czyli na 150 osób potrzeba 25 kilogramów. Bior±c pod uwagê, ¿e my traktowali¶my to jako posi³ek przez dwa dni, a nie jako przek±skê to proponujê, wzi±æ 10-15kg. A ugniataæ ciasto i lepiæ placki trzy dni wcze¶niej tak ¿eby mo¿na by³o od razu gotowe wrzuciæ na blachê rano, do po³udnia uzbiera siê stos. Pó³ kilo m±ki mo¿na zostawiæ na pokazywanie "jak to siê robi³o".
Kasza - po pó³ woreczka na osobê. W opakowaniu s± chyba cztery woreczki. Czyli opakowanie na osiem osób. Czyli 18-19 opakowañ. Bêd± mieli plastikowe miseczki które nie s± zbyt du¿e i znów wspomnê, ¿e nie przychodz± tam przecie¿ na wy¿erkê darmow± tylko spróbowaæ czyli 13-15 opakowaæ
Miêcho - na prawdê ciê¿ko mi powiedzieæ. Najlepiej sprawdziæ ile kupi³e¶ Jaromirze na ostatni allthing i przeliczyæ to przez ilo¶æ kaszy któr± zjedli¶my i przez t± któr± zakupimy na rekrutacjê.
Warzywa jako dodatki
Jak z wod±? Jest tam jaka¶ zdatna do spo¿ycia? Jak nie to trzeba bêdzie te¿ zakupiæ kilka ³adnych litrów H2O lub nabraæ j± sk±d¶.
(Nie znam siê na organizowaniu jedzenia na wiêksze imprezy wiêc proszê wszytkich o przemy¶lenie czy podane przeze mnie ilo¶ci nie s± zawy¿one/zani¿one)
Co do miejsc jakie odwiedzili¶my to mogê podaæ je teraz (Vestar kszta³ci siê by nasze trakty i domostwa nie rozpada³y siê po pierwszej zimie i jako¶ wygl±da³y...)
Kalwaria Pac³awska - Wilczy trop - 3-5 VII 2009r - 49°37'54″N 22°42'22″E
Belno - Piknik historyczny - (nie pamiêtam daty) - 50°48'53″N 20°56'39″E
- bitwa o Fjalenhelm - 10 X 2009 - (miejsce to samo)
Rz±dza - bitwa o Hellmugard - 10 IV 2010 - 52°19'08″N 21°32'44″E
Racibórz - II Raciborski Festiwal ¦redniowieczny - 19-20 VI 2010r - 50°05'31.25″N 18°13'11.27″E
Kosmaty Borek - bitwa o Helluborg - 25 IX 2010 - 53.30936 N 23.20065 E
Zabajka - manewry miêdzydru¿ynne - 23-24 X 2010 - 50°09'N 21°57'E
No i wielk± chor±giewk± tomaszów zaznaczony
Harald
Administrator
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 10056
Email
«
Odpowiedz #7 :
Kwiecieñ 06, 2011, 21:10:49 »
28 kwietnia raczej tak, 29 na pewno nie.
Co do scenariusza, postaram siê co¶ wymy¶liæ, jakbym mia³ z powodów maturalnych nie zd±¿yæ, to odpowiedni wcze¶niej uprzedzê.
Vestar
Starszy
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 513
Starszy sceptyk dru¿yny
Email
«
Odpowiedz #8 :
Kwiecieñ 08, 2011, 13:26:46 »
Wybaczcie, trochê tu nie zagl±da³em, ale mia³em zapierdziel na uczelni (jak to Niemir da³ znaæ). Byæ w Tomaszowie da³bym radê dopiero 29.
Opis miejsc... No co¶ tu wykombinowa³em z tych wyjazdów i z tego co pamiêta³em, ale nie jestem pewien czy o to Ci chodzi³o:
-Kalwaria Pac³awska - Wilczy trop - 3-5 VII 2009r - 49°37'54″N 22°42'22″E : Pierwszy wyjazd na wyprawê wojenn± dru¿yny zwanej imieniem runy, Algiz. I od razu rzut na g³êbok± wodê. Przy³±czywszy siê do strony atakuj±cej gród, tocz±c d³ugie i krwawe boje w dzieñ, ulegali¶my przewa¿aj±cym si³om obroñców, odbijaj±c siê od obwarowanego grodu, niczym fale od przybrze¿nych ska³. Porwali¶my córkê wodza grodzian, zdobyli¶my srogie ³upy (przewa¿nie ¿ywno¶ciowe), a tak¿e próbowali¶my podstêpnego i cichego ataku noc± przez lasy. Po d³ugich bojach, ze zmiennym szczê¶ciem germañscy naje¼d¼cy musieli jednak odst±piæ od bram grodu. Obroñcy doceniwszy trud nas wszystkich, wyszli z grodu i u¶cisn±wszy prawicê, zaprosili nas ponownie w swe go¶cinne progi w innym czasie.
-Belno ko³o Kielc - Piknik historyczny- bitwa o Fjalenhelm - 10 X 2009- 50°48'53″N 20°56'39″E (my¶lê, ¿e dobrze jest te wydarzenia po³±czyæ bo by³o prawie to samo
) : Zawi±zuj±c strategiczne sojusze, dru¿yna runy Algiz zosta³a poproszona o pomoc w obronie s³awnego grodu Fjalenhelm przed okrutnymi wojownikami Sojuszu Po³udnia. Atakuj±cych zebra³o siê pod murami mrowie. Na ka¿dego obroñcê przypada³o trzech atakuj±cych. Jednak serca w nas nie mala³y. Wiedzieli¶my, ¿e wytrzymamy. Wyzwiska rzucane przez mur przez pos³ów nie zrobi³y na nas najmniejszego wra¿enia. "Waszej krwi, nie s³ów chcemy! Stawajcie do boju tchórze!" Odkrzykiwali¶my im. Wiêc i bitwa siê zaczê³a. Bronili¶my siê d³ugo. Bardzo d³ugo. Nagle gruchnê³a wiadomo¶æ: "Brama pad³a!" Lecz to nic. Brama musi w koñcu upa¶æ. Potem nagle kolejny okrzyk: "Parter pad³!" Ale nie dali¶my siê przestraszyæ. Zosta³y nam jeszcze dwa piêtra, a przeciwnik straci³ moc wojów. I wtedy sta³a siê rzecz straszna. Zdarzenie, które przes±dzi³o o losie Fjalenhelmu. "Zdrada! Zdrada! Zdradzono nas!!" Dostawali¶my ciosy w plecy od niewiernego wasala. Jeden za drugim. Za nim siê zorientowali¶my w tej tragicznej sytuacji, zosta³a nas tylko garstka... Przegrana! Koniec z nami! Niezdobyta od lat twierdza Fjalenhelm zosta³a zdobyta przez zdradê! £za siê roni z dzielnego serca wojownika na my¶l o tym...
-Rz±dza - bitwa o Hellmugard - 10 IV 2010 - 52°19'08″N 21°32'44″E : Nie by³o mnie, wiêc nie wiem o co tam chodzi³o.
-Racibórz - II Raciborski Festiwal ¦redniowieczny - 19-20 VI 2010r - 50°05'31.25″N 18°13'11.27″E : Szukaj±c kolejnej okazji do bitki. Dzielna i ¿±dna chwa³y dru¿yna runy Algiz z Tomaszowa pojecha³a trochê odpocz±æ. Zosta³a zaproszona na piknik. O wyje¼dzie tym, w tak dalekie strony przekona³y nas s³owa gospodarza: "Je¶li zabraknie wam jad³a lub napitku, bêdziecie mogli w³asnorêcznie zakuæ w dyby i wych³ostaæ karczmarza." Wiêc wyruszyli¶my! Objedli¶my siê i opili¶my (ka¿dy za trzech albo i wiêcej), trochê sprawdzili¶my w³asne umiejêtno¶ci w turnieju walki mieczem, zapasach, ³ucznictwie. A i nasz pacho³ek wykaza³ siê nie lada umiejêtno¶ciami, bo w turnieju dla nich przeznaczonym zaj±³ drugie miejsce! Z pe³nymi brzuchami i szumi±cymi jeszcze g³owami, wrócili¶my w nasze rodzinne strony. Bo wszêdzie dobrze, ale w domu najlepiej!
- Kosmaty Borek - bitwa o Helluborg - 25 IX 2010 - 53.30936 N 23.20065 E : I znów wojna! Dru¿yna Algiz, jako sprawdzeni, wierni i waleczni najemnicy zostali poproszeni o pomoc w zdobyciu grodu Helluborg. Zap³ata za udzia³ by³a znaczna, wiêc skusili¶my siê pojechaæ w te odleg³e strony. Po dojechaniu na miejsce przeprowadzili¶my zwiad grodu. Oczom naszym ukaza³a siê niezwykle dobrze obwarowana twierdza. Fosa! Mury niemal siêgaj±ce nieba! Dwa zwodzone mosty! Bagienny teren wokó³ grodu! Szykowa³a siê ciê¿ka walka. Nie trwo¿yli¶my siê jednak, bo nie zwykli¶my. A i zadanie podczas bitwy dostali¶my nie³atwe. Przerzuciæ k³adkê przez fosê i zrobiæ wy³om w murze w najs³abszym miejscu. Podchodzili¶my pod mury trzy razy, raz prawie uda³o nam siê wy³amaæ mur jednak- o z³o¶liwo¶ci rzeczy martwych!- nasz ¿elazny hak okaza³ siê zbyt kruchy jak na te potê¿ne mury! Na szczê¶cie, gdy ju¿ stracili¶my nadziejê na dostanie siê do grodu nasz± stron±, jak radosny go³±b na wiosnê wzlecia³a wiadomo¶æ: "Most nasz! Brama nasza!" Ile si³ w nogach pobiegli¶my wspomóc naszych sojuszników w walce. I mimo zasadzki zastawionej na nas wewn±trz grodu usiekli¶my niema³a przeciwników i zawiesili¶my z³oto-czerwon± tarczê z god³em Tomaszowskiej Dru¿yny Runy Algiz na murach pobitych wrogów.
-Zabajka - manewry miêdzy dru¿ynowe - 23-24 X 2010 - 50°09'N 21°57'E : Po zakoñczeniu okresu wojen, korzystaj±c z czasu, ¿e ziemia by³a jeszcze us³ana zielon± traw±, a nie bia³ym ¶niegiem, postanowili¶my- wraz z innymi nam podobnymi wojownikami- odbyæ szkolenie, przed kolejnym sezonem. Trening by³ morderczy. Pot la³ siê strumieniami, rêce mdla³y od miecza a tarcze zdawa³y siê byæ ciê¿ko¶ci stuletniego dêbu. Jednak jak to mawiaj± starcy i mêdrcy, którzy niejedno przeszli i niejedno widzieli: "Im wiêcej potu na treningu tym mniej krwi w boju" Wziêli¶my sobie te s³owa do serca i przyk³adali¶my siê do obowi±zku ka¿dego woja. A gdy nadszed³ ch³odny wieczór, zasiedli¶my w ciep³ej karczmie i raczyli¶my siê piwem, miodem, niewiastami i opowie¶ciami co znamienitszych wojowników z ró¿nych stron Midgardu, naszej ludzkiej ziemi.
Wysz³o chyba ca³kiem zno¶nie.
Je¶li co¶ do poprawy etc. to piszcie ¶mia³o.
Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 680
Email
«
Odpowiedz #9 :
Kwiecieñ 12, 2011, 17:13:53 »
Ruszy³o co¶? Jaromirze? Czy ustalili¶cie z Iwanem jakie¶ konkrety w zwi±zku z rekrutacj±? Rozmowy z Panem burmistrzem itp? Jak ze spraw± wody któr± poruszy³em, bo osobi¶cie nie orientujê siê w tym. W muszli chyba co¶ jest ale nie wiem czy by¶my mieli do niej dostêp i jak ona stoi pod wzglêdem sanitarnym.
My¶leli¶cie co¶ nad tymi ilo¶ciami szamy któr± poda³em? Co z tym miêsem i jego ilo¶ci± na ostatnim Allthingu?
Wybaczcie, ¿e same pytania ale jak siê jak±¶ sprawê ruszy³o to przyda³oby siê skoñczyæ a mnie tych kilka pytañ mêczy³o. Czekam zatem na odpowiedz.
Eilif
Administrator
«
Odpowiedz #10 :
Kwiecieñ 12, 2011, 20:29:04 »
Myślę, że dogadamy to na treningu w sobotę, jeśli się odbędzie w końcu oczywiście. Jeśli chodzi o posiłek, myślę, że to optymalna ilość, aczkolwiek nie przygotowywałam nigdy go w takiej ilości. A propos, podejrzewam, że my tzn. panie, pewnie tym razem będziemy zajmować się gotowaniem? (nie mówię o zakupach!)
jary³o
Go¶æ
«
Odpowiedz #11 :
Kwiecieñ 12, 2011, 20:48:52 »
Dobrze ¿e pytasz , czy siê ruszy³o? Mamy za³atwione ju¿ trzy szko³y gimnazjalne, Klasy 2-3, jedno liceum (ekonomik ) z którego przyjd± do nas uczniowie klas 1 ,
Dzisiaj Jagoda mia³a za³atwiæ jeszcze kilka klas z Budowlanki , a co do reszty szkó³ to tym zajmujemy siê z Iwanem jutro i . Jak ju¿ to dopniemy do koñca sprawe szkó³ my¶le ¿e w³a¶nie jutro nast±pi ta chwila , wówczas z³o¿ymy pismo do Burmistrza o pozwolenie na organizacje rekrutacji w parku . Najprawdopodobniej bêdziemy potrzebowaæ Nadzoru stra¿y po¿arnej ze wzglêdu na ognisko które zamierzamy rozpaliæ , ale tym te¿ siê ziajemy po uzyskaniu zgody w³adz . Co do jadla szczerze nie mam pojêcia jak to ogarniemy bo przyjdzie do nas ponad 200 osób a nasza gar kuchnia nie wyrobi siê z gotowaniem kaszy
Mamy te¿ nie przewidziany problem projektem a w³a¶ciwie z jego najdro¿sz± czê¶ci± czyli mennic± któr± chc± nam odrzuciæ (ale o to toczymy walki a tylko my mamy miecze i topory wiêc powinno siê udaæ) , i katapult± która z kolei przesz³a bez problemu ale nie ma kto jej wykonaæ Poszukujemy utalentowanego cie¶li , w³±¶nie wróci³em z rozmowy z kilkoma z cz³onków tego cechu i okazuje siê ¿e jest sezon dachowy a cie¶le maj± ju¿ po 2 miesi±ce do przodu pozajmowane terminy
.
A sami tego nie zrobimy wiêc je¶li macie wujka, ciocie, babcie lub kogo kol wiek znajomego, który móg³by zrobiæ katapultê to dajcie mi znaæ , a ja chêtnie siê z nim skontaktuje .
Eilif
Administrator
«
Odpowiedz #12 :
Kwiecieñ 21, 2011, 15:29:02 »
Mo¿e wrzuciæ co¶ na tomaszowskie fora? Nawet tam czasami wchodz± ludzie.
jary³o
Go¶æ
«
Odpowiedz #13 :
Kwiecieñ 22, 2011, 20:47:40 »
czemu nie bardzo dobry pomys³
Eilif
Administrator
«
Odpowiedz #14 :
Kwiecieñ 22, 2011, 21:44:33 »
Fantastycznie. To teraz, kto to napisze?
Strony:
[
1
]
2
3
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do: