Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 11, 2008, 22:45:22 » |
|
cena kĂłlek to od 9 do 14 zÂłotyc za kilo. Potrzeba okolo 10 - 15 kilo na kolczuge. WszystkozaleÂży od tego jaki model i jaka postura "nosiciela"  Ja swojÂą sam zrobiÂłem, zjeÂło mi to 3 tygodnie. Na sprzedaÂż nie robiÂłem i nie bede robiÂł na razie, za maÂło mam czasu.
|
|
|
|
Bogowie chroùcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
|
|
|
Eldgrad
Kandydat

Email
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 11, 2008, 23:53:34 » |
|
A wiĂŞc 15kg * 14zÂł za kilo= 210zÂł z kolczugi chodzÂą od 400zÂł w gĂłrĂŞ...
Szczerze mówi¹c mam pewn¹ inicjatywê, gdyby siê ludzie z bractwa z³o¿yli i byœmy jedn¹ kolczugê na próbê zrobili wspólnie, nastêpnie sprzedali i za kasê kolejne kó³ka kupili to bractwo mog³o by niez³¹ kasê zarobiÌ...
|
|
|
|
saugil..... rubin....... czerwony....... ogieĂą
|
|
|
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 12, 2008, 10:23:19 » |
|
PomysÂł dobry i niegÂłupi. A to lista problemĂłw: 1. brak czasu (kto to bedzie robiÂł) 2. DuÂża konkurencja (tak ze 20 specjalistĂłw plus wolni strzelcy) 3 Jak dzieliĂŚ kase? Niemniej inicjatywa godna rozwaÂżenia i napewno bedzie poruszona na Althingu lub najblizszym zebraniu Rady.
|
|
|
|
|
|
|
Eldgrad
Kandydat

Email
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 12, 2008, 12:40:14 » |
|
Na bractwo chodzi ok. 10-12 osób, 200z³ podzielone przez te osoby daje 20z³ na ³eb. sk³adamy siê, kupujemy kó³ka. potem wyznaczamy2-3-4 osoby z klubu które zajm¹ siê zrobieniem kolczugi po uprzednim zapoznaniu siê z info na necie o tym. kolczugê sprzedajemy za powiedzmy 300-350z³, jest to naprawdê promocyjna cena na allegro. zak³adam ¿e sprzedajemy i zarabiamy w ten sposób najmarniej 300z³. za 200z³ kupujemy kó³ka na kolczugê, za 50 powiedzmy na rêkawice a za 100z³ na np. czepiec(tak to siê nazywa??). kolczugê sprzedajemy za 300 rêkawice gratis, i oddzielnie czepiec. to daje 300z³ + 150 czepiec. to daje ok. 450z³. oddajemy nasz wk³ad po kolei wszystkim ich 20z³ a reszta zostaje w bractwie i sytuacja siê powtarza. w najgorszym razie ka¿dy starci 20z³ a bractwo zyska kolczugê... tak to mniej wiêcej wygl¹da. je¿eli chodzi o konkurencjê to przebijemy ich cen¹ kolczugi, o 100z³ taùsz¹ od œredniej ceny na allegro. je¿eli chodzi o czas- z tego co siê dowiedzia³em mo¿na robiÌ kilka czêœci kolczugi oddzielnie a potem je po³¹czyÌ. no i oczywiœcie pozostaje czas treningów.
|
|
|
|
|
|
|
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

Email
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 12, 2008, 17:51:08 » |
|
A teraz tak z innej beczki. Czy na Althingu u¿¹dzamy jak¹œ wy¿erkê
|
|
|
|
|
|
|
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk druÂżyny
Email
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 12, 2008, 21:28:07 » |
|
Kupe podpÂłomykĂłw  . Tak BTW to kiedy jest?
|
|
|
|
|
|
|
Bodvar
Starszy

GÂłosiciel Praw
Email
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 12, 2008, 22:17:13 » |
|
Jasne Âże wyÂżerka bedzie. KieÂłbasa z ogniska, no i podpÂłomyki warto sie nauczyc w koĂącu 
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

Email
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 12, 2008, 22:46:46 » |
|
11 zÂł za kilogram  tak sÂłyszaÂłem ... na takÂą kolczugĂŞ potrzebowaÂł byÂś koÂło do 10 kg nie wiĂŞcej, zakÂładajÂąc Âże bĂŞdziesz robiÂł 4 w 1
|
|
|
|
Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ 
|
|
|
|
|
Eldgrad
Kandydat

Email
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 06, 2008, 20:30:04 » |
|
ChciaÂłem zapytaĂŚ o takÂą rzecz pewnÂą, mianowicie my, tzn. ogĂłlnie pojĂŞte bractwo, a wÂłaÂściwie jego czÂłonkowie uÂżywamy spodni zrobionych podobnie jak koszule z lnu, ewentualnie baweÂłny... chciaÂłem zapytaĂŚ czy w okresie IX-XII wiek spodni z lnu uÂżywali jedynie chÂłopi, natomiast wojowie mieli spodnie ze skĂłry?? aha i jeszcze jedno- powiedziane zostaÂło Âże do koĂąca czerwca kaÂżdy powinien posiadaĂŚ wÂłasnÂą przeszywkĂŞ... a co jeÂśli nie bĂŞdzie jej posiadaÂł- pytam powaÂżnie...
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

Email
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 07, 2008, 12:37:32 » |
|
co do skĂłrzanych spodni to sÂłyszaÂłem Âże takie byÂły ale nie jestem w stanie podaĂŚ jakiÂś ÂźrĂłdeÂł. Co do przyszywek bardzo maÂło czasu zostaÂło i nie wszyscy siĂŞ zaczĂŞli w nie zaopatrywaĂŚ , co siĂŞ stanie gdy nie bedzie przyszywki ? zobaczymy jak bedzie koniec czerwca ...
|
|
|
|
Bogowie chroĂącie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzĂŞ 
|
|
|
Aldias
Wolny

Email
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 08, 2008, 17:42:00 » |
|
Ale przyszywke niejest tak Âłatwo zrobic trzeba troche czasu i przydaÂła by sie jakas pomoc (Osoba znajaca sie) mozna na to poswiecic 1 trening kazdy by zacza i wiedziaÂł jak dalej robic wraze niedopatrzen lub bÂłedow do osoby "znajacej sie"
|
|
|
|
|
|
|
Lestek
Thing

Email
|
 |