User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:01:26

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Althing  |  Allthingi minione  |  Relacja z IV Allthingu TDW « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Relacja z IV Allthingu TDW  (Przeczytany 4500 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Wrzesieñ 07, 2009, 14:07:48 »

Relacja z wiecu który odby³ siê podczas drugiego dnia IV Allthingu TDW

Po wspólnym posi³ku w cieniu wiekowej lipy przeszli¶my do dyskusji na tematy wa¿ne dla naszej Dru¿yny. A by³y to
1. Nasze imiona.
Corvin którego imiê by³o niehistoryczne, przyj±³ tego dnia imiê Harald
2. Ka¿dy okre¶li³ pochodzenie osoby która stara siê odtwarzaæ
Lestek - S³owianin
Vestar - szwedzki Wareg
Gormr - szwedzki Wareg
Avarr - szwedzki Wareg
Vandil - szwedzzki wareg
Niegoda - S³owianka
Niemir - S³owianin
3. Odby³a siê dyskusja dotycz±ca awansów
zatwierdzono system sprawno¶ci które bêdzie musia³ zdobyæ Kandydat przed przyst±pieniem do przyjêcia. Dodatkow± sprawno¶ci± bêd± podstawy szycia i krajkowania.
Otrok przede wszystkim ma siê wykazywaæ zaanga¿owaniem w ¿yciu Dru¿yny. Powinien posiadaæ równie¿ wiêcej sprzêtu, miêdzy innymi odzie¿y, sprzêtu obozowego.
4. Rozwi±zali¶my pewn± niejasno¶æ która zalêg³a siê w naszym statusie. Jarla mo¿na zdj±æ z urzêdu w g³osowaniu. Po przyjêciu wniosku, je¶li jest on s³uszny, dochodzi do g³osowania. Zostaje on zdjêty z urzêdu je¶li bêdzie za tym przemawia³o 80% g³osów. Ka¿da z klas ma inn± si³ê g³osu która prezentuje sie nastêpuj±co
 -wolny - 1
 -starszy - 2
 -cz³onek thingu (za wyj±tkiem Jarla)- 3
5. Dyskutowali¶my na temat wydatków i zadañ zwi±zanych z budow± grodu i utrzymaniem samochodu.
6. Ustalono obowi±zek brania udzia³y w pokazach które organizujemy. Nieobecno¶æ na trzech pokazach bêdzie podlega³a osadowi. Tak¿e inne rodzaje zaniedbywania pokazów (np. chodzenie w kratkê, olewkowe zachowanie) bêd± os±dzane. Oczywi¶cie od uczestnictwa w pokazie zwalnia rzetelne usprawiedliwienie.
Wszyscy maj± równie¿ obowi±zek stawiæ siê minimum raz w miesi±cu na spotkaniu.

ZMIANY W SK£ADZIE DRU¯YNY
Podczas wiecu nastapi³y dwie zmiany w naszym sk³adzie. Aleksandra Walczak, która do tej pory by³a u nas Kandydatk± zosta³a oficjalnie przyjêta do naszego grona, przyjmuj±c imiê Niegoda. Na swojego opiekuna wybra³a Jarla Lestka, który zgodzi³ siê J± przyj±æ.
Niestety, Aldias który na ostatnim Allthingu otrzyma³ okres próbny, nie wykaza³ siê podczas jego trwania, a jego dalsze postêpowanie doprowani³o do usniêcia go z grona cz³onków Dru¿yny. Wszyscy po¿egnali¶my go z przykro¶ci±.

Je¶li czego¶ zapomnia³em, lub co¶ pomyli³em proszê mnie poprawiæ. S³awa
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 07, 2009, 21:37:47 »

My¶lê, ¿e dyskusji zacz±æ czas 

Otó¿, po pierwsze, tak sobie umy¶li³em w domu, ¿e nieco przesadzili¶cie z tym mianowaniem Otroka na wolnego. Czemu? W koñcu Wolny to jest zwyk³y-szary cz³onek dru¿yny (przypominam, ¿e wg prawa Otrok nie mo¿e braæ udzia³u w bitwie), a po za tym który 16stolatek bêdzie bra³ aktywny udzia³ w ¿yciu dru¿yny? Chcecie zrobiæ z nas zbyt elitarn± dru¿ynê. Je¶li ju¿ jaki¶ konkretny wyznacznik to oprócz uzbrojenia, wiedza historyczna. O to to siê przyda bardzo i dru¿ynie i wolnemu.

Wykazywanie siê jest ok, ale IMHO na starszego. Ale te¿, ¿eby nie by³o takiej p³ynnej granicy: "jak sobie zas³u¿ysz to zostaniesz" tylko oprócz wieku, dodatkowo kilka zadañ (np. przeprowadzenie treningu/pokazu [Co?], wyg³oszenie prelekcji na jakim¶ wyje¼dzie [co¶ jak w Cieszanowie by³o] itp)

To narazie tyle.
BTW. Gdzie mam napisaæ granice w strojach/ozdobach?

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 07, 2009, 22:02:52 »

Przede wszystkim. W Dru¿ynie nikt nie jest szarakiem. To co z tego, ¿e nie mo¿e braæ udzia³u w bitwie. S± inne sposoby wykazania siê. Chocia¿by przez gorliwo¶æ i zapa³. Mówisz, ¿e który szesnastolatek bêdzie bra³ aktywny udzia³ w ¿yciu Dru¿yny. A ja siê spytam, dlaczego mia³by nie braæ takiego udzia³u. Przecie¿ nikt mu nie bêdzie zabrania³. Je¶li temu nie podo³a znaczy, ¿e ma Dru¿ynê gdzie¶ i nie jest godzien miana wolnego. To nie jest tylko tytu³. Wi±¿e siê to tez z pewn± odpowiedzialno¶ci±. Przypomnij sobie, ¿e gdy brali¶my udzia³ w powstawaniu Dru¿yny to ja mia³em 16, a Ty 14 lat. Jako¶ nam to nie przeszkadza³o. Wiêcej. By³ okres gdy Lestek i Dante nie mogli przychodziæ na spotkania i to my dwaj byli¶my ca³± Dru¿yn± (z tego co pamiêtam to przez ca³e wakacje którego¶ tam roku).
Co do tej elitarno¶ci. To po pierwsze nigdy nie ma "zbyt" elitarnych dru¿yn. Zawsze trzeba stawiaæ sobie wymagania takie by siê rozwijaæ. A je¶li tego nie bêdziemy robiæ to nie tylko, ¿e nie staniemy siê tak jak powiedzia³e¶ 'elit±", ale nawet zejdziemy na psy. A na moje oko nic nie stoi na przeszkodzie by¶my byli w³a¶nie w¶ród elit je¶li chodzi o ruch rycerski. Du¿o nam jeszcze brakuje ale jeste¶my na dobrej drodze 
Hmm, co innego jest wykazywanie siê dla Wolnego a co innego dla Starszego. Powiedzia³e¶, ¿e dla Starszego co¶ w stylu prelekcji, ok. Ale dla Wolnego wykazywaniem siê mo¿e byæ nawet sumienne przychodzenie i branie udzia³u w spotkaniach. A je¶li chcia³by dodatkowo zrobiæ t± wspomnian± prelekcjê to chwa³a mu. I niech nie ustaje, a nie tylko Wolnym bêdzie.
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 07, 2009, 22:14:32 »

Nie chodzi³o mi o wykazanie siê w bitwie (chyba, z³y sposób przekazania intencji ), ale o to, ¿e esencj± odtwórstwa (i tym dla którego przychodzi wiêkszo¶æ rekrutów) jest w³a¶nie bitwa. A jak postawimy na pocz±tku zbyt wysokie wymagania to siê zniechêci (bo nie do¶æ, ¿e na samym pocz±tku zapierdzielanie, ¿eby byæ w dru¿ynie [z kandydata na Otroka] to jeszcze wiêcej zapierdzielania, ¿eby wzi±æ udzia³ w bitwie).

Mo¿e wy mieli¶cie inn± koncepcje wykazywania siê. Bo je¶li chodzi tylko chodzenie na treningi, zdobywanie wiedzy i nie olewanie sobie dru¿yny, to ok. Ale je¶li co¶ wiêcej, to ju¿ mo¿e byæ poprzeczka za wysoko. Bo Wolny jest zwyk³ym cz³onkiem (stan 0) i to ich powinno byæ w dru¿ynie teoretycznie najwiêcej (bo wiadomo 1000 lat temu najwiêcej by³o Otroków).

A przez tamten okres to robili¶my tylko treningi taka prawda (I ró¿nimy siê rokiem nie dwoma ).

I nie odpowiedzia³e¶ mi na ostatnie pytanie

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 07, 2009, 22:58:08 »

No to mo¿e ró¿nie to ró¿ni ludzie widz±. Dla mnie liczy siê nie tylko bitwa. Nie mówi³em nic jeszcze, ale zaczynam stawiaæ ma³± chatkê. Wybra³em ju¿ miejsce, oczy¶ci³em i zabieram siê w tym tygodniu za kopanie. I stawiam to tak samo jak bitwa. A mo¿e nawet bardziej.
Mo¿e chodzi Ci o to, ¿e zdobywanie tych sprawno¶ci bêdzie uci±¿liwe. Muszê Ciê zawie¶æ gdy¿ bêdzie to wygl±da³o trochê inaczej. Nie bêd± to monotonne treningi, lub nudne spotkania. W PRAKTYCZNY sposób wprowadzi siê Kandydatów w ¿ycie Dru¿yny. Jak tak o tym my¶lê to sam chcia³bym przej¶æ co¶ takiego.
Hmm, a wiêc ok. Bêdziemy przepuszczaæ wszystkich jak leci, i wszystkich dopuszczaæ do bitw. I po³owa narobi nam cha³y. Z dru¿yny zajmuj±cej siê rekonstrukcj± zamienimy siê w grupê je¿d¿±c± na ustawki. A jak kto¶ zobaczy i rozpozna nasze tarcze to na pewno nie zapa³a do nas szacunkiem.
Oczywi¶cie stopniowe wprowadzanie tak. Najpierw treningi z bokkenem, potem pojedynki, potem walka ¿elazem. Ale stopniowo.
A to z wykazywaniem siê to by³ przyk³ad. Nie mo¿e byæ opisanego wszystkiego i wszystkich mo¿liwo¶ci. Jeste¶my lud¼mi i spo¶ród innych stworzeñ na tej ziemi wyró¿nia nas umys³. I powinni¶my z niego korzystaæ. Pewne zarysy powinny byæ spisane, lecz to my sami, a nie przepisy, mamy zadecydowaæ czy czyje¶ starania s± na tyle du¿e i szczere by zwróciæ na nie uwagê. Jak Lestek powiedzia³ na wiecu. Od Starszego wymagane bêdzie co innego ni¿ od Wolnego.

Co do tamtego wieku. Ja mam urodziny na wiosnê, Ty jesieni±. A mówi³em o okresie wiosna - lato gdy Dru¿yna powstawa³a.

Co do ostatniego to do koñca nie wiem o co chodzi. Je¶li to by³o na wiecu (co¶ mi chyba ¶wita) to przepraszam ale musia³o mi to umkn±æ. Je¶li zosta³o to Tobie powierzone to zajmij siê tym w najlepszy sposób jaki umiesz (to jest przyk³ad wykazywania siê o którym by³a mowa). Opracuj tekst, wybierz miejsce. Osobi¶cie miejsce na dyskusjê proponujê Prawa, Krawiectwo lub ¯ycie Codzienne.
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 08, 2009, 21:54:07 »

Dla wiêkszo¶ci rekrutów w³a¶nie walka jest tym co ich popycha do odtwórstwa. Pó¼niej owszem wybieraj± inne kierunki (np. ty chatkê, ja lubujê siê w wierzeniach, Harald w marudzeniu i historyczno¶ci ). ¯e pojadê metafor±: to tak jak na studiach: najpierw uczysz siê ogólnie (prawa, fizyki itp.) a potem konkretnych specjalno¶ci które wybra³e¶ (np. prawo kanoniczne, czy fizyka kwantowa).

Po za tym, w którym momencie powiedzia³em, ¿e bêdziemy przepuszczaæ wszystkich jak leci? Bêdziemy przepuszczaæ Wolnych, a jak napisa³em wcze¶niej Wolny musi mieæ pojêcie o historii, walce i ogólnie odtwórstwie. Ale bez przesady, ¿eby kto¶ czeka³ d³ugi, d³ugi czas zanim siê go do niej dopu¶ci, bo siê zniechêci i zrezygnuje!

Owszem, nie mo¿e byæ opisane wszystko, ale nie opisali¶cie nic konkretnego. A ¿e jak zwróci³e¶ uwagê przed chwil±, jeste¶my lud¼mi, tak¿e mog± wynikn±æ sytuacje typu: kandydat A uczêszcza na treningi, jest raczej cichy, zdobywa powoli wiedzê, ale niczym nie b³yska. A kandydat B na ten przyk³ad jest rozgadany, umie chwyciæ za serce i tu¿ przed allthingiem zrobi w³a¶nie co¶ takiego co chwyci was za serce. I co? Kandydat B zostaje Wolnym, a Kandydat A nie, bo niczym szczególnym siê nie wykaza³. Nie dajmy siê zwariowaæ!

Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 10, 2009, 10:00:28 »

Nikt te¿ nie powiedzia³, ¿e bêdzie tak jak mówisz w przyk³adzie o kandydatach, oczywi¶cie wszyscy bêd± mieli mo¿liwo¶æ ocenienia czy dany Otrok czy Kandydat spisa³ siê odpowiednio ... a nie tylko ja czy Niemir. A to czy kto¶ tu¿ przed Althingiem nadrobi wiêcej ni¿ ten któremu siê z tym nie ¶pieszy to ju¿ jest indywidualna kwestia danej osoby w jakim tempie chce to osi±gn±æ, my stawiamy wymagania, a tempo ju¿ zale¿y od osoby, bo nie mamy zamiaru nikomu staæ na drodze do dalszych awansów i nikt nie powiedzia³ ¿e bêdzie to "D³ugi D³ugi czas ", wszystkie te wymagania maj± s³u¿yæ temu, ¿e Wolny ma swoj± osob± co¶ przedstawiaæ jakie¶ warto¶ci, a nie staæ z za³o¿onymi rêkami albo trzymaæ paliczki od namiotu jak jest robota, albo jak jest trening to bêdzie sta³ i podpiera³ siê bokkenem. Dopóki sam z siebie nie bêdzie siê rozwija³ to bêd± stawiane mu wymagania. Bo co z tego, ¿e wolny ma jakiego¶ Otroka pod sob± jak sam "robi" mniej jak Otrok, a Starszy "robi" mniej jak Wolny.

A co do tego czy dla wiêkszo¶ci rekrutów WALKA jest tym co popycha go do odtwórstwa to tego nie mo¿esz wiedzieæ i nie mo¿esz siê wypowiadaæ w imieniu wiêkszo¶ci. Bo jednego mo¿e popychaæ samo noszenie stroju, drugiego walka, trzeciego rzemios³o, czwartego tylko picie piwa z glinianego kufla, a pi±tego ¿ycie obozowe i rozpalanie ognia krzesiwem, a szóstego szycie stroi i haftowanie. I tutaj wszystkie czynniki trzeba postawiæ na równi. A to ¿e zaczynali¶my od walki to nie oznacza ¿e teraz przesadzamy wdra¿aj±c kolejne frakcje odtwórstwa. Zrównaj walkê Vestarze z wieloma innymi czynno¶ciami jakie by³y wykonywane w epoce wczesnego ¶redniowiecza.

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 11, 2009, 16:44:35 »

A to czy kto¶ tu¿ przed Althingiem nadrobi wiêcej ni¿ ten któremu siê z tym nie ¶pieszy to ju¿ jest indywidualna kwestia danej osoby w jakim tempie chce to osi±gn±æ

Nie dok³adnie o to mi chodzi³o. Mówi³em ogólnie, ¿e kogo¶ kto cicho robi swoje siê nie zauwa¿a a wiêc te¿ nikt nie zauwa¿a, ¿e robi co¶ dla dru¿yny. A jak kto¶ zrobi jedn± a spektakularn± rzecz, to ka¿dy to zapamiêta na d³ugi czas. Taka jest ju¿ natura ludzka i tego nie mo¿emy zmieniæ.

my stawiamy wymagania, a tempo ju¿ zale¿y od osoby, bo nie mamy zamiaru nikomu staæ na drodze do dalszych awansów i nikt nie powiedzia³ ¿e bêdzie to "D³ugi D³ugi czas ", wszystkie te wymagania maj± s³u¿yæ temu, ¿e Wolny ma swoj± osob± co¶ przedstawiaæ jakie¶ warto¶ci, a nie staæ z za³o¿onymi rêkami albo trzymaæ paliczki od namiotu jak jest robota, albo jak jest trening to bêdzie sta³ i podpiera³ siê bokkenem. Dopóki sam z siebie nie bêdzie siê rozwija³ to bêd± stawiane mu wymagania. Bo co z tego, ¿e wolny ma jakiego¶ Otroka pod sob± jak sam "robi" mniej jak Otrok, a Starszy "robi" mniej jak Wolny.

Stawianie paliczków to s± te wymagania (mam tu na my¶li ca³okszta³t nie opieprzania siê)? Przecie¿ ju¿ Otrok musi siê tego nauczyæ, ¿eby zosta³ w ogóle przyjêty (a z tym siê zgadzam jak najbardziej- lepiej ¿eby odpadali kandydaci ni¿ Otrocy)

A co do tego czy dla wiêkszo¶ci rekrutów WALKA jest tym co popycha go do odtwórstwa to tego nie mo¿esz wiedzieæ i nie mo¿esz siê wypowiadaæ w imieniu wiêkszo¶ci. Bo jednego mo¿e popychaæ samo noszenie stroju, drugiego walka, trzeciego rzemios³o, czwartego tylko picie piwa z glinianego kufla, a pi±tego ¿ycie obozowe i rozpalanie ognia krzesiwem, a szóstego szycie stroi i haftowanie. I tutaj wszystkie czynniki trzeba postawiæ na równi. A to ¿e zaczynali¶my od walki to nie oznacza ¿e teraz przesadzamy wdra¿aj±c kolejne frakcje odtwórstwa. Zrównaj walkê Vestarze z wieloma innymi czynno¶ciami jakie by³y wykonywane w epoce wczesnego ¶redniowiecza.

BUHAHAHAHAHAHA. Wybacz nie mog³em siê powstrzymaæ. Jak chcesz mo¿emy robiæ ankietê na ka¿dym nowym cz³onkiem. Daje praw± rêkê, ¿e ponad 70% kandydatów powie, ¿e walka. Oczywi¶cie pó¼niej zaczn± mu siê podobaæ inne rzeczy, co bêdzie go tylko przy odtwórstwie trzyma³o. Je¶li chcesz dowodów proszê taki malutki dowód metod± nie wprost: dlaczego nie ma u nas prawie ¿adnych kobiet?
1) bo nikomu z nas nie uda³o siê wprowadziæ do niego swojej lubej (lecz nie o tym teraz)
2) nie potrafi± sobie wyobraziæ co mo¿na w takiej dru¿ynie na treningach robiæ oprócz walki, a walczyæ nie mog± (bo nie czuj± siê wystarczaj±co silne, lub te¿ siê boj±, czy jakiekolwiek inne motywy)

Ten drugi powód jest wa¿niejszy. Nie chcia³o mi siê wg³êbiaæ bardziej, bo by siê i wiêcej znalaz³o.

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 15, 2009, 09:31:17 »

Je¿eli chodzi o dowody to w³a¶nie udowodni³e¶ moj± tezê ¿e nie ka¿demu walka pasuje dlatego chcemy wprowadzaæ inne warianty odtwórstwa tylko powiedz mi drogi Vestarze do czego prowadza Twoje wywody ?? bo du¿o tutaj zosta³o napisane a jak na razie nie wiem do czego zmierzasz ??

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 15, 2009, 20:19:52 »

W którym momencie? Napisa³em, ¿e niewiastom. I ¿e 70% kandydatów (mogê podwy¿szyæ do 85% bez problemu ). Ty za¶ napisa³e¶, ¿e walka jest jednym z wielu. Ja, ¿e walka jest na czele wielu. To JEST ró¿nica. Moje wywody zaczê³y siê od zbyt wysokich wymagañ stawianych Otrokom, co pó¼niej przerodzi³o siê w (ja³ow± w sumie, ale czego siê nie robi ¿eby dowie¶æ swojego...) dyskusjê nt. "jak du¿± rolê w odtwórstwie (dla kandydatów) pe³ni walka".

Wiêc mo¿e wróæmy do meritum...

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 17, 2009, 11:07:53 »

A sk±d mo¿esz wiedzieæ czy walka mniej czy bardziej nie interesowa³a np. MArka ?? ograniczaj±c siê do niewiast to takie uproszczenie . A ja jak ju¿ mówi³em wymagania nie s± du¿e, i s³u¿yæ maj± rozwojowi, a to il komu to zajmie to ju¿ od niego zale¿y. Mo¿na to te¿ rozbiæ na uzyskanie statusu wolnego, ale skoro uwa¿asz ¿e to jest za du¿o to wyka¿ siê inicjatyw± i zaproponuj alternatywê o której mo¿na bêdzie podyskutowaæ. A tak na marginesie walk± to zajmowa³o siê jedynie 5 % spo³eczno¶ci

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 17, 2009, 20:51:47 »

Akurat nie jest to uproszczenie. On chcia³ byæ Wied¼minem (to akurat JEST uproszczenie ), a potem dopiero siê okaza³o, ¿e jest jeszcze trochê za s³aby i za m³ody na walkê. I odszed³. Nie chce mi siê wg³êbiaæ w jego portret psychologiczny, bo nie o tym dyskusja.

Rozwi±zania by³y proponowane w tym temacie kilka razy (mam zacytowaæ?)

A tak na marginesie walk± to zajmowa³o siê jedynie 5 % spo³eczno¶ci

Tu mnie rozwali³e¶.  Z tych 5% to ok. 2% mia³o kolczugê, 3% mia³o miecze (no mo¿e ciut wiêcej), 30% he³my. Tak wiêc jak widzimy wspó³czesne odtwórstwo to starcie dru¿yn ksi±¿êcych. Podobna sprawa z Otrokami (pisa³em to te¿ w tym temacie). Wspó³czesno¶æ siê niestety nie ma siê tak bardzo do ¶redniowiecza jakby¶my chcieli...
Có¿, bardzo nie trafi³e¶ z tym stwierdzeniem ^^

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 18, 2009, 14:13:38 »

No ok ... pogada³e¶ co¶ tam mi powytyka³e¶ ... teraz kwestia jest taka, ¿e te wytyczne zosta³y zatwierdzone ju¿ na Althingu i jak na razie sprawdzimy jak to siê ma do rzeczywisto¶ci. Wszystko zawsze mo¿na mieniæ.

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 18, 2009, 20:57:51 »

No ok ... pogada³e¶ co¶ tam mi powytyka³e¶ ...

Uwa¿asz, ¿e ta ca³a dyskusja mia³a prowadziæ do mojego osobistego "wy¿ycia siê"?

Na allthingu zosta³o zatwierdzone z mo¿liwo¶ci± zmiany z tego co pamiêtam. Ale niech zostanie jak jest. I tak siê wypowiadam nie w moim imieniu, a ci których to powinno zainteresowaæ nawet siê nie odezwali...

Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: