User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:12:33

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Rozdro¿a  |  Karczma  |  Mój b³±d « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Mój b³±d  (Przeczytany 3726 razy)
Lestek
Thing

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« : Wrzesieñ 02, 2009, 18:43:36 »

Witajcie

Po dzisiejszym treningu i rzewnej dyskusji z Vestarem postanowi³em rozpocz±æ ten w±tek. Zacznê od stwierdzenia faktów, które nie s± moim osobistym zdaniem ani wymys³em - z reszt± jak to fakty.

Do tej pory wszystkie decyzje, które by³y podejmowane w dru¿ynie by³y podejmowane przeze mnie, jedynie w niektórych przypadkach podejmowa³em dyskusje z wami.

Kwestia pokazów nigdy nie by³a dyskutowana w gronie dru¿yny, chyba ¿e by³y darmowe lub niecodzienne. Zawsze podejmowa³em ja decyzje czy na pokaz dany siê wybieramy i nikomu to nie przeszkadza³o (chyba) i zawsze robi³em to od rêki gdy dzwoniono do mnie z ofert±.

Impreza Wilczy Trop by³a omawiana z du¿ym wyprzedzeniem i w gronie dru¿yny, decyzja czy dru¿yna jedzie zapada³a wspólnie po wypowiedzeniu siê wszystkich, co zajmowa³o trochê czasu.

Je¿eli chodzi o drug± imprezê Wilczego tropu to w tej kwestii zd±¿y³ siê wypowiedzieæ jedynie Vestar, o czym wiedzia³em na chwilê gdy do mnie dzwoniono z ofert±.

Za¶cianek jest Naszym sta³ym partnerem w prowadzeniu pokazów komercyjnych i zawsze daje nam sporo zarobiæ, za¶ ju¿ wcze¶niej mowa by³a o tym i¿ maj± Nas wpisanych na sta³e w swój repertuar.

Je¿eli kto¶ podejmuje siê sta³ej wspó³pracy to wymagane jest od niego zapewnienie tej sta³o¶ci - to siê chyba nazywa odpowiedzialno¶æ.

Zakupili¶my busa do u¿ytkowania go na cele dru¿yny. Wyceniaj±c remont na 1500 z³. i pieni±dze które mamy oddaæ czyli 800 z³. musimy zarobiæ dodatkowo 2300 z³. pamiêtaj±c, ¿e mamy oddaæ nie swoje pieni±dze.

Po omówieniu tematu na treningu kto by jecha³ na druga edycjê Wilczego Tropu pewnych by³o 2 w tym jedna niepewna.

Wydarzenia:

W zwi±zku z powy¿szym w±tpliwo¶æ czy w ogóle dru¿yna wybierze siê na druga edycjê Wilczego Tropu, która mia³a miejsce w momencie zg³aszania oferty pokazu na za¶cianku w kolizji z Naszym zapewnieniem sta³ej oferty dla za¶cianku przesz³a na drugi plan, co spowodowa³o, i¿ podj±³em decyzje ¿e wybieramy siê na za¶cianek.

Na treningu Vestar stwierdzi³, i¿ w jego mniemaniu ja pope³ni³em b³±d w zwi±zku z tym, ¿e zgodzi³em siê na wystêp na za¶cianku. Stwierdza, i¿ nale¿a³o (tu raczej wypowied¼ by³a w imieniu ca³ej dru¿yny bêd±cej na treningu, gdy¿ podczas niej nikt nie zaprzeczy³) skonsultowaæ z dru¿yn± czy ma ona pojechaæ na Wilczy Trop czy na dwa pokazy na za¶cianku i w Tyszowcach. Stwierdzi³, ¿e skoro tego nie zrobi³em pope³ni³em b³±d.

Reasumuj±c zakwestionowa³ ca³± procedurê mojego dzia³ania na rzecz dru¿yny jaka do tej pory prowadzi³em.

Sankcja:

W zwi±zku z ostatnimi postanowieniami na Althingu. Nale¿y przytoczyæ, i¿ je¿eli Jar bêdzie mia³ z³y wp³yw na losy dru¿yny mo¿na go usun±æ. Stwierdzono i¿ moje postêpowanie by³o z³e i mia³o z³y wp³yw na dru¿ynê. Dlatego sam stawiam wniosek o usuniecie mnie ze stanowiska Jarla.

Proszê o g³osowanie. Ja oczywi¶cie jestem wy³±czony.

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Vandil
Otrok
*

Wiadomo¶ci: 51

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 02, 2009, 19:55:13 »

Jestem przeciwny usuniêcia Jarla ze sprawowanego stanowiska. A ¿e nie wypowiedzia³em siê na treningu nie oznacza to ¿e jest mi to obojêtne. Jestem w dru¿ynie od niedawna i wk³adam wiele starañ by nie byc zwyk³ym szarym otrokiem bez ¿adnego zdania. Jak ju¿ powiedzia³em, jestem przeciwny temu by Lestek nie by³ Jarlem. Druzyne pozna³em w³a¶nie dziêki Lestkowi dosc dawno temu i jego charyzma wp³ynê³a na moj± ostateczna decyzjê by do³±czyæ do dru¿yny i jemu zawdziêczam mi³e wyjazdy np. do Cieszanowa. Powiem to jeszcze raz: to bardzo z³y pomys³ by¶ mia³ Lestku zaprzestaæ dowodzenia dru¿yn±.

Teraz pozwolê sobiê za co przepraszam napisaæ to co my¶le o dyskusji na treningu. Lestek jak i Jarl mieli po troche racji. Ale wg mnie wiêcej racji mia³ jednak Jarl. Vestar dobrze powiedzia³, jeste¶my w dru¿ynie po to by rekonstrukcja by³a dla nas przyjemno¶ci±. Wilczy Trop niew±tpliwie tym jest. Ale je¶li mamy wybieraæ miedzy wydadkami na przyjemnosci które prawdopodobnie jeszcze nadejd± a zarobkiem potrzebnych nam teraz pieniêdzy to ja jestem za tym by jednak pojechaæ na pokazy. A¿eby przyjemno¶cc by³a jeszcze wiêksza lepiej mieæ na ni± pieni±dze. Lepiej zarobiæ ni¿ znów traciæ pieni±dze, bo Wilczy tak czy siak trochê jednak ich poch³onie. Nie ¿ebym by³ materialist±, po prostu tak mówi mi rozs±dek.
I Vestarze, wybacz ¿e osmielam siê Ci to powiedzieæ, ale jesli tak bardzo zalezy Ci na tej imprezie, pojedz na ni± indywidualnie.

Takie jest moje zdanie.
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 02, 2009, 20:18:15 »

Innym wytykasz b³êdy, a jak kto¶ ci wytknie to siê obra¿asz. Da³e¶ to g³osowanie, dobrze znaj±c wynik. Przypomina mi siê identyczna sytuacja z Kilmem gdy zgubi³ klucz do Czajni. Tyle, ¿e jego b³±d by³ du¿o, du¿o wiêkszy. Chyba nie tak powinno byæ...?

Jak powiedzia³em na treningu: gdy nie by³o ¿adnej alternatywy to pokaz jest najlepszym wyj¶ciem. Ale gdy siê jaka¶ pojawia (a uwa¿am, ¿e ten wyjazd jest powa¿n± alternatyw±), to wypada³oby przedyskutowaæ to z dru¿yn± (szczególnie, ¿e trening by³ blisko...)

Szczególnie, ¿e przy takiej ilo¶ci pokazów tê stratê (jak± ponie¶liby¶my jad±c na Wilczy+ odwo³anie pokazów) odrobiliby¶my najd³u¿ej w miesi±c.
Inn± rzecz± jest dbanie o nasz w³asny presti¿ (a uwa¿am, ¿e do¿ynki to nie s± imprez± dobr± do propagowania historii...)

I zg³osi³y siê 2 osoby + 1 niepewna. Na wiêcej nie mo¿na by³o liczyæ bo to bitwa nie festyn...

A co do jechania samemu: jest to raczej niemo¿liwe. Siedzimy w tym za krótko, prawie ¿adnych znajomo¶ci a w dodatku problemy z transportem. I zg³aszaj± siê dru¿yny, nie pojedyñcze osoby.

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 02, 2009, 20:34:44 »

Nie ja sie nie obra¿am ... poddaje pod os±d moj± decyzjê

Avarr
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 02, 2009, 20:37:39 »

Jak dla mnie to jest to temat do usuniêcia....
Leszek dobrze wiesz, ¿e nikt inny nie daje siê na Jarla jak ty. Co do tego b³êdu, no dobra pope³ni³e¶, trudno zdarza siê i tyle nie ma co tego rozpamiêtywaæ czy co¶(co najwy¿ej mieæ nauczkê na przysz³o¶æ)..... Co do Vestara znam go i wiem, ¿e lubi marudziæ i czepiaæ siê, wiêc nie bierz tego do siebie jak bêdzie siê k³óciæ bo to normalne i zawsze to robi.....
Jak odejdziesz to pewnie dru¿yna siê po nie d³ugim czasie rozsypie, a szkoda wg mnie tyle zachodu przez tyle lata ¿eby przez g³upi± k³ótnie wszytko szlak trafi³.
Tyle ode mnie.
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 02, 2009, 20:42:17 »

Chcia³bym ¿eby¶my tutaj ustalili ostateczn± formê podejmowania decyzji w dru¿ynie ........

Vandil
Otrok
*

Wiadomo¶ci: 51

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 02, 2009, 20:46:49 »

Nie ma nic do ustalenia, niech zostanie po staremu. Dot±d nie by³o z tym problemów. No ale je¶li pojawi siê juz jaka¶ druga alternatywa to lepiej odt±d o tym informuj, ¿eby ju¿ nie by³o wiêcej takich sytuacji...
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 02, 2009, 22:02:41 »

Osobi¶cie uwa¿am, ¿e nie pope³ni³em b³êdu ... wybra³em s³usznie na moja miarê tak± mam funkcjê, lecz nadal uwa¿am ¿e je¿eli dru¿ynie nie odpowiada to co robiê mo¿na to zmieniæ.

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 02, 2009, 23:17:43 »

No i dobrze uwa¿asz. Nie pope³ni³e¶ ¿adnego b³êdu. Nale¿y braæ si³y na zamiary oraz chêci na mo¿liwo¶ci. Mo¿emy mieæ chêci na kolej± imprezê, ale mamy ju¿ w planach dwie (piknik i obrona Fjalenhelmu) i to s± nasze aktualne mo¿liwo¶ci. Vestar, gdy by³a mowa na Allthingu o pokazach to zacz±³e¶ mówiæ co¶ o roku szkolnym i o tym, ¿e mog± byæ problemy. Ale na wyjazd problemów ju¿ nie bêdzie. Rozumiem, wyjazd bêdzie na weekendzie ale to nie jest do koñca usprawiedliwienie. A zawsze s³yszê od was opowie¶ci o legendarnym "trzecim", gdzie nawet na weekendach czasu nie macie. Nie wiem kogo za t± niepewn± osobê uwa¿ali¶cie ale je¶li to by³em ja to racja. Nie wiem czy bym jecha³. Za ma³o czasu do zastanowienia.
Wiêc podsumowuj±c. Mi w stu procentach odpowiada Twoje rz±dzenie Lestku. Nie mam ¿adnych zastrze¿eñ
Co do wspó³pracy z Quandem to równie¿ jestem zadowolony. Godziwa p³aca za przyjemn± pracê. A skoro zostali¶my wpisani w sta³± ofertê, na dobrych dla nas warunkach, to, zw³aszcza teraz w czasach gdy potrzebujemy pieniêdzy, nie powinni¶my grymasiæ. Od siebie dodam jeszcze, ¿e zawsze z przyjemno¶ci± odwiedzam Za¶cianek. ¦wietne miejsce ciesz±ce zarówno oko jak i dzia³aj±ce dobrze na duszê
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 03, 2009, 17:11:46 »

Nie przypominam sobie ¿ebym co¶ takiego o pokazach mówi³ (mówi³ to mój brat=> nie jeste¶my t± sam± osob±). Person± niepewn± by³ Corvin. Ciebie nie by³o, to nie liczyli¶my ciê. Na te wyjazdy problemu na pewno nie bêdzie=> to pocz±tek roku. Po za tym jak siê na co¶ bardzo chce jechaæ to czas siê zawsze znajdzie.

Nie ja siê nie obra¿am ... poddaje pod os±d moj± decyzjê

Eche akurat. Jakby takie by³y sankcje za b³êdy to nikogo by w tej dru¿ynie nie by³o.

Ja uwa¿am, ¿e pope³ni³e¶ b³±d. Nie ¿yjemy w prawdziwym ¶redniowieczu, wiêc despot± byæ nie mo¿esz. A to my odpowiadamy za ca³± formê pokazu, a wiêc decyduj±c o nas wypada siê najpierw zapytaæ (W SZCZEGÓLNO¦CI je¶li pojawia siê taka alternatywa). Tyle, ¿e ka¿dy b³êdy pope³nia i nie uwa¿am, ¿e z jego powodu trzeba siê obra¿aæ i robiæ takie powa¿ne g³osowanie. Którego i tak wszyscy znaj± wynik. Niemal¿e romantyczny i tak samo niepotrzebny gest, powiem, bêd±c z³o¶liwcem.

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 05, 2009, 22:17:07 »

Jak dot±d nigdy was o nic nie pyta³em, a to siê dlatego tak sk³ada, ¿e kto¶ decyduje tu za Was wszystkich w wielu sprawach o których raczej nie macie pojêcia i ten proceder ma siê tal k dobre parê lat istnienia Dru¿yny, alternatywa zawsze by³a i bêdzie, i przyjmuj±c charakter  Naszej dzia³alno¶ci na pocz±tku nale¿y siê jej trzymaæ,  ja uwa¿am, ¿e nie pope³ni³em b³êdu, g³osowanie wywo³a³em bo mo¿e by³a potrzeba zmiany Jarla, mo¿e Twoja subiektywna uwaga Vestarze by³a pewnym pocz±tkiem, bo zarzucaj±c mi b³±d teraz to tak jakby¶ mi zarzuci³ i¿ moje wszystkie podjête dot±d decyzjê by³y b³êdne ... podj±³em decyzjê najbardziej optymaln±, tzw. mniejsze z³o, z du¿ym ¿alem bo sam bym pojecha³ na drug± edycjê Wilczego Tropu (wiedz±c jaka by³a poprzednia), ale wa¿niejsze by³y jednak obowi±zki zwi±zane z pokazami, a sprawa wyjazdu na Wilczy Trop by³a TAK nie jasna (za ma³o ludzi na wyjazd, zbyt szybki termin,  problem z napraw± samochodu, impreza trzy dniowa) i w przypadku gdy we wrze¶niu mamy jechaæ na piknik, a w pa¼dzierniku na bitwê Midgardow± to rezygnacja z tej imprezy nie prze³o¿y siê na wiêksze straty bo takich imprez jest sporo. Wiêc my¶lê, ¿e nale¿y prze³kn±æ t± stratê i spokojnie z cierpliwo¶ci± czekaæ na inne i przygotowywaæ siê do tych na które mamy jechaæ, bo ta sprawa jedynie ¼le wp³ywa na Dru¿ynê i kto wie jak siê odbije w najbli¿szym czasie.

Je¿eli jestem despot± i moje dzia³ania s± destrukcyjne, to warto zmieniæ Jarla, zrozumiem wszystko. Proszê przemy¶lcie to wszyscy bo ja mojego sposobu prowadzenia dru¿yny nie zmieniê, ciê¿ko mi mi o tym wszystkim pisaæ ale po tym wszystkim co zasz³o to mam wra¿enie, ¿e pora na zmiany i to osobowe. Ja jednak widzê tutaj sytuacje bardzo powa¿nie i sprawa jest powa¿nej wagi bo zarzut dotyczy sposobu rz±dzenia, a nie zgubienia kluczy, a mi osobi¶cie ciê¿ko bêdzie siê wspó³pracowa³o z Wami je¿eli przeze mnie bêdziecie mieli tylko nieprzyjemno¶ci, lub bêdziecie rezygnowaæ z wyjazdów.

Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: