User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:01:25

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Althing  |  Allthingi minione  |  Plan dnia oraz dyskusje na IV Allthingu TDW « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Plan dnia oraz dyskusje na IV Allthingu TDW  (Przeczytany 2954 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Sierpieñ 11, 2009, 21:32:26 »

Macie ju¿ pomys³y na dyskusje. Mo¿e poruszyæ co¶ z dawnych tematów. Moze co¶ nowego. Ja z Lestkiem na pewno mamy co nieco w sprawie prawa do powiedzenia. Aha i czekam na propozycje jak zajmiemy sobie czas na Allthingu. Piszcie wiêc i nie miejcie lito¶ci dla klawiatury
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 12, 2009, 00:47:28 »

Walki, gry (jeszcze sam nie wiem nawet jakie, ale kilka by siê przyda³o). Ponadto mo¿e jakie¶ miniturnieje (³uczniczy, walki) o nie wiem: koronê z li¶ci brzozy, s³awê i chwa³ê?

Jakie¶ opowie¶ci przy ognisku te¿ by mi³e by³y, ¿eby nie mówiæ o studentach tak jak ostatnio

Mo¿na poruszyæ temat g³êbiej zwi±zany z historyczn± dzia³alno¶ci± i przysz³o¶ci± dru¿yny (temat zaczêty dzisiaj- nasza niespójno¶æ. Dwóch Duñczyków, Rusin i S³owianin, a wiek nieokre¶lony X-XII...)

To tyle co mi przysz³o do g³owy w ten piêkny wieczorek

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 12, 2009, 09:51:53 »

Ale jak ju¿ to konkrety anie takie ogólniki.

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 12, 2009, 10:32:39 »

Kolejne tematy do omówienia to :

1. Imiona - tj. czê¶æ imion u Nas ma niejasne pochodzenie, trzeba okre¶liæ regu³y wyboru imion co bêdzie zale¿a³o równie¿ od tego kto kogo odtwarza: Warega czy S³owianina.

2. Ustalenie i zamkniêcie raz na zawsze tematu przedzia³u czasowego Naszej dzia³alno¶ci rekonstrukcyjnej.

3. Sprecyzowanie kim jest Wareg na jakich terenach dzia³a³ i w jakim przedziale czasowym.

4. Sprecyzowanie kim jest S³owianin na jakich terenach dzia³a³ i w jakim przedziale czasowym.

5. Ustalenie - uszczegó³owienie - wymogów osi±gniêcia statusu Wolnego i Otroka.

Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 12, 2009, 21:12:11 »

Kolejne tematy do omówienia to :

1. Imiona - tj. czê¶æ imion u Nas ma niejasne pochodzenie, trzeba okre¶liæ regu³y wyboru imion co bêdzie zale¿a³o równie¿ od tego kto kogo odtwarza: Warega czy S³owianina.

2. Ustalenie i zamkniêcie raz na zawsze tematu przedzia³u czasowego Naszej dzia³alno¶ci rekonstrukcyjnej.

3. Sprecyzowanie kim jest Wareg na jakich terenach dzia³a³ i w jakim przedziale czasowym.

4. Sprecyzowanie kim jest S³owianin na jakich terenach dzia³a³ i w jakim przedziale czasowym.

Mo¿na poruszyæ temat g³êbiej zwi±zany z historyczn± dzia³alno¶ci± i przysz³o¶ci± dru¿yny (temat zaczêty dzisiaj- nasza niespójno¶æ. Dwóch Duñczyków, Rusin i S³owianin, a wiek nieokre¶lony X-XII...)

To nie jest to samo tylko inaczej?

I co nie jest konkretnego w walkach i turnieju?
Zabawy siê na miejscu wymy¶li.
Opowie¶ci nie bêdê od nikogo wymaga³, ale fajnie by by³o jakby kilka osób co¶ w klimacie powiedzia³o. Jak±¶ sagê/legendê/podanie/mit. Mo¿e co¶ kto¶ sam w realiach wymy¶li...?

Sprawa naszego wst±pienia do Midgardu. Poruszy³em to na forum, ale pozosta³o bez odzewu...

Jak co¶ mi przyjdzie jeszcze konkretnego do g³owy to napiszê.

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 13, 2009, 08:40:12 »

Je¿eli chodzi o stworzenie planu na pi¶mie a nie takiego zdybanego z powietrza i wypowiedzianego i uznanie ¿e jest ju¿ gotowy ca³y Althing. Nie bêdzie Bodvara i kto¶ bêdzie musia³ go zast±piæ, a z tego co wiem Corvin jest Stra¿nikiem Praw i to chyba on go zastêpuje.

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 16, 2009, 21:26:18 »

Jedn± ze zmian ma byæ wprowadzenie zdobywania przez kandydatów pewnego rodzaju "sprawno¶ci". Dziêki tamu sprawdzimy ktorzy kandydaci chc± byæ z nami na powa¿nie a ktorzy tylko dla tego, ¿e to "fajnie wygl±da", oraz nauczy kandydatów podstawowych czynno¶ci i przystosuje ich do rekonstrukcji
1. ogieñ
 - przygotowanie miejsca
  *bezpieczeñstwo
  *wybór miejsca
 - organizacja drewna na opa³
 - sposoby ukladania stosów
 - znajomo¶æ rodzaji drewna na opa³ i na rozpa³kê
 - zagaszanie
 - ustawienie trójnoga i ro¿na
2. Sk³adanie i rozk³adanie namiotu
3. Podstawy zielarstwa
4. Warta
5 Gotowanie
6. Pomoc w uzbrojeniu wojownika w przypadku ataku

Ten pomys³ zostanie wpisany do prawa raczej na pewno. Naszym zadaniem jest dok³adne tego ustalenie. Nowe pomys³y bêd± mile widziane (oczywi¶cie bez przegiêæ). Sprawno¶ci b±d± zbierane przez ca³y okres kandydacji. G³ówny egzamin przeprowadzony zostanie na Allthingu na którym dany kandydat ma zostaæ w³±czony (np. nocna warta)
Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: