User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:00:44

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Inicjatywy  |  Wyprawy  |  III Dni Jakuba Wêdrowycza « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] 2 3 | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: III Dni Jakuba Wêdrowycza  (Przeczytany 12496 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Marzec 07, 2008, 22:05:45 »

W dniach 18-20 Lipca w miejscowo¶ci Wojs³awice odbêdzie siê impreza kulturalna pod nazw± Dni Jakuba Wêdrowycza. Jednym z punktów programu jest inscenizacja bitwy o gród. W zesz³ym roku trwa³o to dwa dni, by³y ró¿nego rodzaju zawody i inne atrakcje. Jaki¶ czas temu zg³osi³em siê do Bractwa Grodów Czerwieñskich z pytaniem, czy nasza Dru¿yna mag³aby wzi±¶æ udzia³ w tym przedsiêwziêciu. Dzisiaj dosta³em odpowied¼ w której Knia¼ Stanis³aw wyrazi³ zgodê na to by nasza Dru¿na mog³a w tym uczestniczyæ. Na razie bêdziemy musieli przes³aæ nasze zdjêcia w strojach historycznych (Knia¼ nie poda³ daty do kiedy). Wiêcej informacji otzymam w przysz³o¶ci, i odrazu siê nimi z wami podzielê.
Jest to dla nas motywacja by prê¿nie zacz±æ dzia³aæ w kierunku oporz±dzenia nie tylko bitewnego, ale tak¿e obozowego.
I niech wpisz± siê wszystkie osoby które by³yby chêtne wzi±¶æ w tym udzia³ (ja oczywi¶cie siê na to piszê )
A tutaj trochê zdjêæ z zesz³orocznej imprezy
http://paradoks.net.pl/galpics/e2927e09071b2653e81ba7d5dcadcec4.jpg
http://paradoks.net.pl/viewgallery/3026
http://paradoks.net.pl/viewgallery/3019
http://paradoks.net.pl/viewgallery/3008
http://paradoks.net.pl/viewgallery/3009
Vestar
Starszy

Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2008, 23:03:30 »

Ja oczywi¶cie te¿  Mam tylko nadzieje ¿e nie trzeba mieæ ukoñczonych 18 lat? I co z doj¶ciem tam na piechotê co z adamsem ju¿ troche na ten temat gadali¶my.

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Aldias
Wolny
**

Wiadomo¶ci: 51

10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2008, 23:42:36 »

Ja tez sie na to pisze.
Lestek
Thing

Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2008, 23:56:04 »

no i ja drodzy wojowie te¿ siê piszê a pomys³ doj¶cia tam na piechotê jest dla mnie jedynym wyj¶ciem ... z tym ¿e potrzebowali by¶my jakiego¶ konia i wó¿ drabiniasty ... bo jakbysmy mieli zamiar tam rozbic obóz ... to wiem z w³asnego do¶wiadczenia sami to zanie¶æ nie damy rady

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Marzec 08, 2008, 00:46:10 »

Na sto procent mo¿na tam BYÆ bez osiemnastki, ale co do walki to jeszcze nie wiem. Ale obiecujê siê dowiedzieæ w najblizszyma czasie. Czy s± jeszcze jakie¶ pytania, bo mam zamiar nied³ugo wys³aæ do Grodów Czerwieñskich kolejny e-mail, i umie¶ci³ bym tam wszystkie pytania i niejasno¶ci
Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2008, 12:30:50 »

Czy ja wiem czy od razu wóz drabiniasty... W sumie my¶lê ¿e da³oby siê to na piechotkê zanie¶æ. Tylko to ciê¿ko opisaæ, dzisiaj na treningu przedstawie propozycje jak nie zapomne

http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2008, 23:21:51 »

no tylko ¿e na pewno namiotu nie zabierzemy na piechote ... tym bardziej 5 tarcz he³my miecze i inne ustrojstwa ...

Vestar
Starszy

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2008, 21:39:19 »

To by siê tak da³o ³adnie roz³o¿yæ. By³o mi przypomnieæ na treningu to bym powiedzia³.

Do namiotu u¿ywa siê drewnianych dr±gów które mog± te¿ pos³u¿yæ jako noside³ko na przyszywki, he³my i ewentualnie tarcze. To by mog³y 4 osoby za piêæ nie¶æ a ta pi±ta czy jeszcze jedna ca³y sprzêt obozowy. Da³oby siê. Jako¶

Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2008, 00:19:19 »

No co¿ trzeba poæwiczyæ

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 19:46:22 »

Wiêc pytam siê jeszcze raz czy s± jakie¶ pytania i niejasno¶ci dotycz±ce DJW. Je¶li tak to piszcie bo potem jak ju¿ wy¶lê do Kniazia wiadomo¶æ to bêdzie ju¿ zapó¼no.
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2008, 02:24:45 »

Jaki¶ regulamin zasady uczestnictwa ?? co¶ takiego maj± ??

Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Marzec 18, 2008, 21:27:14 »

Wys³a³em w sobotê e-mail do Kniazia S³awomira z tymi pytaniami które zosta³y zadane na forum. Ale dzi¶ przegl±daj±c internet przypomnia³em sobie, ¿e Bractwo Grodów Czerwieñskich jest cz³onkiem Midgardu. Na stronie tej organizacji s± regulaminy którym mog± siê kierowaæ Grody. www.midgard.net.pl
Prawdopodobnie znalazlem tam odpowied¼ na pytanie Fugiego.
Regu³a Bitewna Midgardu
Artyku³ 3
2. Osoby, które nie ukoñczy³y 18 lat mog± wystêpowaæ w bitwie jedynie jako ³ucznicy.
3. Osoby, które nie ukoñczy³y 15 lat nie mog± wystêpowaæ w bitwie.
Je¶li w Wojs³awicach bêdzie obowi±zywaæ to prawo, to zacznij Fugi zbieraæ na ³uk bo z MKU nie ma co walczyæ.
Zostaje Ci jeszcze na dzieja, ¿e w Wojs³awicach bêdzie obowi±zywa³ jaki¶ odzielny regulamin, bo napewno nie bedziemy oszukiwaæ i ukrywaæ czyjego¶ wieku.
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2008, 15:03:22 »

Dzisiaj dosta³em odpowied¼ od Kniazia S³awomira. Ca³ej tre¶ci nie bêdê cytowa³, podam tylko informacje o które siê pytali¶cie
@Will-Q
Pisanego regulaminu nie ma. Obowi±zuj± jedynie zasady dobrego wychowania i nacisk na historyczno¶æ
@Fugi
Twoja sprawa nie jest jeszcze do koñca przegrana. Coprawda Knia¼ wspomina³, ¿e w walce mog± braæ odzia³ tylko osoby pe³noletnie, ale wspomia³ te¿ o ustêpstwach od tej regu³y. S±dzê, ¿e jako zdo³am go przekonaæ do tego by¶ dosta³ pozwolenie na walkê. Ale pamiêtaj, ¿e je¶li zrobisz tam co¶ z³ego (np. uszkodzisz kogo¶ trwale) to sobie "pogadamy" po powrocie do Tomaszowa.
Bodvar
Starszy

Wiadomo¶ci: 285

G³osiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Marzec 20, 2008, 00:02:17 »

Nawet je¶li, Knia¼ pozwoli, to JA nie zezwoli³bym na udzia³ w walce osob± poni¿ej 18 roku ¿ycia. Za ma³o do¶wiadczenia, za ma³o treningow, za du¿o do¶waidczenia po mojej stronie. Co prawda wszystko siê mo¿e zmieniæ do wyprawy, ale nadal wtedy uwa¿a³bym ¿e w walkce powinny brac udzia³ osoby po 18.

Bogowie chroñcie mnie przed przyjació³mi bo z wrogami sobie poradzê
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Marzec 20, 2008, 11:56:35 »

Czyli na dzieñ dzisiejszy w wieku poborowym s± dwie osoby;D
Strony: [1] 2 3 | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »