User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:13:34

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Odtwarzanie  |  Krawiectwo  |  Kto, kogo i jak? « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Kto, kogo i jak?  (Przeczytany 2260 razy)
Niemir
pó³elf-pó³krasnolud
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 680

13993064
Zobacz profil Email
« : Lipiec 14, 2009, 19:33:24 »

Hm tak sobie my¶la³em i my¶la³em, i nasz³a mnie takowa my¶l. Przyjêcie jako odtwarzanej osoby warega mo¿e byæ wygodne. Mo¿e a¿ za wygodne. Podczas ró¿nych rozmow dotycz±cych stroju i tym podobnych rzeczy spotykali¶my siê z wyt³umaczeniem, ¿e waregowie tam byli to i mo¿na to mieæ. Tylko trochê dziwnie siê robi jak wyskakuje wareg maj±cy na sobie szarawary, kaftan z Birki, buty z Nardenii i bizanty. Kto¶ powie, "no ale w koñcu waregowie tam byli wiêc czemu mam tego nie nosciæ". Racja. Waregowie. Ale nie wareg. Dzisiaj w dobie globalizacji nie stanowi problemu to by ka¿dy z nas mia³ spodnie Made In America, koszulkê Made In China i bokserki Made In Boliwia. Ale dawniej ¶wiat by³ poro¶niêty puszcz± lub pokryty bagnami a wielkie trakty przypomina³y dzisiejsze polne drogi. Zostaje jeszcze morze. Domena Skandynawów. Ale mimo, to osoba która nosi na sobie pó³ Europy i trochê Azji wed³ug mnie nie mo¿e mowiæ, ¿e jest w pelni historyczna. Wed³ug tego rozumowania ktore wczesniej poda³em, ja jako s³owianin móg³bym z czystym sumieniem nosiæ np pancerz rzymski. W koñcu przez tereny s³owiañszczyzny przebiega³ bursztynowy szlak, znad ba³tyku do s³onecznej Italii. Albo jeszcze inaczej. Przecie¿ s³owianie byli równie¿ w Afryce. Mo¿e bym sobie sprowadzi³ co¶ z Czarnego Ladu.
 Mo¿e trochê przesadzam ale takie jest moje zdanie. Panowie (i Panie). Wychodzimy powoli miêdzy ludzi i powinni¶my jeszcze wiêcej nad sob± popracowaæ. I nie chodzi tylko o materia³y z jakich mamy zrobione ubrania lubekwipunek. Sam bêde wdziêczny je¶li kto¶ z was wytknie mi wprost, ¿e jaka¶ czê¶æ z mojego stroju nie pasuje do reszty. Zw³aszcza, ¿e mam taki problem, ¿e obszar Grodów podchodzi mniej wiêcej na granicê s³owiañszczyzny wschodniej i zachodniej
 Na koniec mam tak± mal± ¶ci±gê. Mo¿e pomo¿e. http://www.kram-rudych.pl/stroje/opisy/o_stroje.html
Vestar
Starszy

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 513

Starszy sceptyk dru¿yny

8900669
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2009, 21:24:02 »

No nie wiem, kto tak o waregach my¶li. Na pewno nie ja

Tu chodzi o to (w moim przekonaniu), ¿e:
-Waregowie pochodzili z Danii i Szwecji=> uzbrojenie i czê¶ci z Birki czy z Heddeby s± na miejscu. T³umaczenie? Niedawno wyruszy³em w bój
- Waregowie wojowali na s³owiañszczy¼nie (nasza dru¿yna) ALBO w Bizancjum. A wiec niektóre elementy tez mog± byc s³owiañskie (bardziej ubranie, bo siê szybciej niszczy³o)

Pozostaje kwestia Rusiñska. Dla mnie- z tego co zrozumia³em z wyczytanych informacji- to s± zes³owiañszczeni wikingowie. A wiêc taka grupa waregów, która siê osiedli³a w tych terenach i po jakim¶ czasie przejê³a wzorce s³owiañskie mieszaj±c ze swoimi. Czyli, ¿e tak powiem, pó¼ni Waregowie.

Takie jest moje zdanie na ten temat.

Zanim napiszesz co¶ g³upiego i zbêdnego zerknij tu:
http://mx.foxnet.pl/szept%20wschodu/images/signatures/51075618445eb0fc766f82.gif
Bronis³aw
Wêdrowiec
*

Wiadomo¶ci: 52

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 19, 2009, 22:04:27 »

Niemir ma racjê  nie mo¿na ³±czyæ  elemetów (nie tylko strojów ) z ró¿nych kultur na jednej osobie. Kupiec ruski handluj±cy towarami bizantyjskimi w Skandynawii z pewno¶ci± nie nosi³ szat modnych w kilku kulturach na sobie na raz. Normanowie przebywaj±cy przez d³u¿szy czas na s³owiañszczy¼nie wschodniej np jako najemnicy , zawodowi wojskowi czy kupcy mogli sobie pozwoliæ na noszenie ubrañ  do których byli przyzwyczajani zanim po poprzez w¿nianie siê   w rodzim± ludno¶æ zlali siê ni±.
Waregowie nie wystêpowali w ca³ej s³owiañszczy¼nie (to bardzo szerokie i niejedno znaczne okre¶lenie)  i nie wszêdzie ich kontakty by³y tak samo aktywne. 
Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: