User Info
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Kwiecieñ 04, 2025, 11:13:34

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomo¶ci w 159 w±tkach, wys³ane przez 30 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Tugemir
Strona g³ówna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj siê | Rejestracja
Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz  |  Inicjatywy  |  Wyprawy  |  Noc kupa³y « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] | Do do³u Drukuj
Autor W±tek: Noc kupa³y  (Przeczytany 3162 razy)
Bronis³aw
Wêdrowiec
*

Wiadomo¶ci: 52

« : Czerwiec 24, 2009, 19:34:05 »

Zapraszam na noc kupa³y która odbêdzie siê razem z konwentem fantasy w Tomaszowie lubelskim na siwej dolinie 27 czerwca. Po 22 mamy pokaz wru¼b i ob¿êdów dla konwentowiczówpotem chlanie.
je¿eli chcecie rozbiæ obuz (postawiæ namiot i rozstawiæ trujnug) to powiadomcie mnie wcze¶niej abym  mug³ znale¶æ odpowiedno du¿± polanê. Impreza jest w historycznych strojach. nocleg w razie potrzeby w pierwszym liceum. Poniewa¿ trening w che³mie jest przeniesiony na sobotê  pokaz walki chcemy zorganizowaæ w niedzielê  przed po³udniem.
ps.Plan po¿e siê zmieniæ.
Lestek
Thing

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 634

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2009, 22:41:11 »

T± kwestiê raczej z koordynatorem omówimy ... czy sie wybieramy

Bogowie chroñcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzê
Bronis³aw
Wêdrowiec
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2009, 20:14:05 »

wola³ bym wiedzieæ bo jestem organizatorem a nie zabardzo wiem kto jest  kordynatorem.
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2009, 20:32:21 »

wstêpnie bierzemy udzia³ ale raczej obozu nie rozbijamy ...

Bronis³aw
Wêdrowiec
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2009, 23:09:47 »

a ile mniej wiêcej osub? sk³adka n a ¿ywno¶æ(g³ównie p³ynn±) 10 z³
Lestek
Thing

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2009, 12:16:36 »

raczej nie wchodzimy w sk³adkê ... tym bardziej ¿e wszyscy s± st±d no i nic o niej nie pisa³e¶ wczesniej ... no i ¿e jeste¶my raczej na miejscu i co¶ sobie przyniesiemy

Bronis³aw
Wêdrowiec
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2009, 18:41:16 »

Informacje ogulne
Miejsce pokazu walki oraz noclegu pierwsze liceum w tomaszowie „na górce” o
Miejsce ogniska las na siwej dolinie.
Nocleg w szkole.   
Impreza jest mieszana pokazy s± otwarte a ognisko bractwowe jest zamkniête dla ludzi z zewn±trz (karzdy nieproszony niehistoryczny zostanie przywitany stal± i ogniem .

-Plan pokazu na kreskonie(pewny)
Pokaz o przed  pierwszym liceum16lub17
1 Pokaz walk
   - ma³a rozgrzewka
   - pojedynki pojedyñczo i parami
   - musztra wczesna z polskimi komendami
2 Zapasy w krêgu
  - potrzebna lina
3 pi³ka szkocka
4 scenka rodzjowa „Pi¶ñ o banicie”
  - piosenaka zespo³u  GreenWood „ Zielony Las” Bronek ¶piewa zwrotki ostatni refren wszyscy,
Izbor stoi obok klêcz±cego Przedwoja z toporem Zaj±ca. Pod koniec piosenki trzaska toproem w pniak  ko³o szyi Przedwoja.
Potrzebne rekwizyty: Topur Zaj±ca, pniak du¿y
 http://w421.wrzuta.pl/audio/1T0dChqTYKW/greenwood_-_zielony_las
4 znowu walka
  krêgi zdrady i honoru

Po pokazie  i krutkim odpoczynku idziemy na siw± dolinê rozbic namiot i rozpaliæ ognisko
Bêdzie na to sporo czasu wiêc bêdzie mo¿na  co¶ ugotowaæ lub upiec
Po rozbiciu obozu  chêtni bed± mogli wcuciæ na konwent jednak pred godzin± 20:45 wszyscy maja byæ przy ognisku bractwowy,m dziewczyny z wiankami.

21:00 lub 22:00 pokaz przy ognisku konwentowym (las na siwej dolinie)
1 przed pokazem dziewczêta wychodz± w pola i lasy aby szukaæ ziu³ i ple¶  z nich wianki
2 wychodzimy z mroku lub (pó³ mroku) podchodzimy do ogniska  zajmuj±c miejsca przy drewie najlepiej by³o by oko³o niego
3 stoj±c ty³em do du¿ego drzewa ¿ócaj± wianki tak aby zaczepi³y o ga³ezie
4 ch³opcy stoj±cy po drugiej stronie drzewa plcami do dziewcz±t  odwracaj± sie  i zbieraj± wianki
5 ch³opcy aby dowie¶æ sprawnosci skacz± przez ogieñ i popisuj± siê w tañcu
6 dziewczêta tañcz± wkole do oko³a ogniska (moga boso lub pó³nago), ch³opcy w wiekszym kole do oko³a ich , w momêcie kiedy taniec przybie¿e têpa  któremu kto¶ nie bedzie mug³ nad±¿yæ ch³opcy przbij± siê do ko³a  dziewcz±t staraj±c siê dopasowaæ do nich wianki.
7 skoja¿one pary wychodz± tañcz± razek przy ognisku , zaczynaj± skakaæ przez ogieñ ze z³±czonym d³oñmi
8 po wru¿bach pary spokojnie wychodza szukac kwiatu paproci w las

wró¿by sobutkowe

wró¿ba z dwunastoma ¶wiecami
ustawiany jest kr±g z dwunastu zapalonych ¶wiec, dziewczyna której dotyczy wró¿ba staje przy pierwszej i w tañcu skacze przez wszystkie po kolei, pierwsz± nazywaj±c w tym przypadku Lipcem (bo wó¿ba jest z czerwca). Te, które w ten sposób zgasi symbolizuj± miesi±ce, w których pokona k³opoty i bêdzie cieszyæ siê szczê¶ciem

wró¿ba owocowa
szykuje siê trzy owoce: jab³ko (jako owoc mi³o¶ci), ¶liwkê (owoc samotno¶ci) i jaki¶ kwa¶ny, np. agrest (owoc cierpienia). zas³ania siê dziewczynie oczy, a owoce ustawia w rzêdzie. Dziewczyna mówi, który owoc wybiera (z lewej, z prawej czy ze ¶rodka). jab³ko oznacza, ¿e odnajdzie mi³o¶æ, ¶liwka - ¿e bêdzie samotna jeszcze d³ugi czas, agrest - wybierze kogo¶, ale ¼le i bêdzie cierpieæ

wró¼ba z igliwiem
robi siê j± na igliwie sosnowe, albo na ma³e listki... ka¿dy sobie zbiera jaki¶ i na dany znak wszyscy wrzucaj± je do wody, na przyk³ad do wielkiej mizy z wod±. Które podp³ywaj± do siebie - miêdzy tymi osobami powinno zaiskrzyæ, je¶li s± ró¿nej p³ci, lub dobrymi bêda przyjació³mi, je¶li tej samej

dla dziewczyn jest te¿ obieranie jab³ek - ¶wietna zabawa Chichot
ka¿da dostaje jab³ko do obrania, musi jak najd³u¿szy "paseczek" zrobiæ ze skórki - która d³u¿szy, ta bêdzie mieæ wiêcej szczê¶cia... potem rzucaj± j± przez lewe ramiê, a skórka uk³adaæ siê ma w pierwsz± literê imienia przysz³ego mê¿a Chichot

pier¶cionek i 4 kubki,
pod jeden kubek wk³ada siê pier¶cionek lub obr±czkê, pod drugi li¶æ, pod trzeci monetê, pod czwarty nic, miesza siê je na stole i kto chce, wybiera - obr±czka to mi³o¶æ, li¶æ: podró¿, moneta pieni±dze, pustka – cierpienie

http://www.nocswietojanska.swieta.biz/
http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje17/text18.htm

Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do: