Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz

Odtwarzanie => Kuchnia => Wątek zaczęty przez: Lestek Kwiecień 22, 2008, 09:29:39



Tytuł: PodpÂłomyki
Wiadomość wysłana przez: Lestek Kwiecień 22, 2008, 09:29:39
ProszĂŞ o umieszczenie jakiÂś informacji na temat podpÂłomykĂłw i np. jak bĂŞdziemy je piec ... interesujÂą mnie fakty


Tytuł: Odp: PodpÂłomyki
Wiadomość wysłana przez: Niemir Kwiecień 22, 2008, 18:17:10
Moja wiedza na temat podpÂłomykow przedstawia siĂŞ nastĂŞpujÂąco
1. Na czym:
-ma blaszy
-na popiele (byle czystym)
-patelnia
-kamieĂą (np. duÂży otoczak)
-okorowany kij dowolnej Âśrednicy
2. Co:
-najprostrzy przepis to: mÂąka, woda i trochĂŞ soli
-wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioÂła (kminek itp.), sÂłonecznik, orzechy, miĂłd
-zamiast wody moÂżna zastosowaĂŚ mleko
3. Jak:
-Ciato ugniata siĂŞ, tak by siĂŞ nie kleiÂło do rÂąk.
-rozwaÂłkowuje siĂŞ na cieniutko
-potem nastĂŞpuje pieczenie (na czym napisaÂłem wyÂżej) do momentu, jak zacznÂą robiĂŚ siĂŞ bÂąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone
SMACZNEGO!


Tytuł: Odp: PodpÂłomyki
Wiadomość wysłana przez: Bodvar Kwiecień 23, 2008, 09:42:08
i juÂż podpÂłomyk gotowy.


Tytuł: Odp: PodpÂłomyki
Wiadomość wysłana przez: Aldias Grudzień 20, 2008, 16:22:46
PodpÂłomyki:


1.SkÂładniki:
-Woda
-MÂąka
a)Dodatki
-MiĂłd
-Orzechy
-DÂżemor
-Ser

2.Rozrabianie ciasta:

No tutaj bĂŞdzie ciĂŞÂżej, sam rozrabiam na oko.
OgĂłlnie sÂą dwa sposoby, kruche* lub coÂś w stylu cieniutkiej kromki chleba**.

*Ciasto powinno byĂŚ bardziej klejÂące, czyli miĂłd odgrywa najwaÂżniejszÂą role przy tym sposobie.
**Ciasto powinno byĂŚ podobne jak na szarlotkĂŞ, czyli nie lepiÂące siĂŞ do rÂączek, dobrze ugniecione, z iloÂściÂą miodu takÂą abyÂśmy czuli tylko posmak.

3.Pieczenie

NajÂłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatkĂłw anty przypalaniu.Nie mogÂą one leÂżeĂŚ dÂługo na jednej stronie przy duÂżym ogniu, jeÂśli mamy owy duÂży ogieĂą czĂŞsto je przewracamy, maja zÂłapaĂŚ beÂżowo-czarny^ kolor.

.^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor Âłapie od mÂąki ktĂłra szybko siĂŞ przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejĂŞtnie przypalona mÂąka moÂże robiĂŚ za przyprawĂŞ ktĂłra w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak...

4.SpoÂżywanie

Posmarowane miodem/dÂżemem lub bez niczego.



Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wolfsparadise proskills skyworldsv wataha-mgly companions