Tytuł: PodpÂłomyki Wiadomość wysłana przez: Lestek Kwiecień 22, 2008, 09:29:39 ProszĂŞ o umieszczenie jakiÂś informacji na temat podpÂłomykĂłw i np. jak bĂŞdziemy je piec ... interesujÂą mnie fakty
Tytuł: Odp: PodpÂłomyki Wiadomość wysłana przez: Niemir Kwiecień 22, 2008, 18:17:10 Moja wiedza na temat podpÂłomykow przedstawia siĂŞ nastĂŞpujÂąco
1. Na czym: -ma blaszy -na popiele (byle czystym) -patelnia -kamieĂą (np. duÂży otoczak) -okorowany kij dowolnej Âśrednicy 2. Co: -najprostrzy przepis to: mÂąka, woda i trochĂŞ soli -wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioÂła (kminek itp.), sÂłonecznik, orzechy, miĂłd -zamiast wody moÂżna zastosowaĂŚ mleko 3. Jak: -Ciato ugniata siĂŞ, tak by siĂŞ nie kleiÂło do rÂąk. -rozwaÂłkowuje siĂŞ na cieniutko -potem nastĂŞpuje pieczenie (na czym napisaÂłem wyÂżej) do momentu, jak zacznÂą robiĂŚ siĂŞ bÂąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone SMACZNEGO! Tytuł: Odp: PodpÂłomyki Wiadomość wysłana przez: Bodvar Kwiecień 23, 2008, 09:42:08 i juÂż podpÂłomyk gotowy.
Tytuł: Odp: PodpÂłomyki Wiadomość wysłana przez: Aldias Grudzień 20, 2008, 16:22:46 PodpÂłomyki:
1.SkÂładniki: -Woda -MÂąka a)Dodatki -MiĂłd -Orzechy -DÂżemor -Ser 2.Rozrabianie ciasta: No tutaj bĂŞdzie ciĂŞÂżej, sam rozrabiam na oko. OgĂłlnie sÂą dwa sposoby, kruche* lub coÂś w stylu cieniutkiej kromki chleba**. *Ciasto powinno byĂŚ bardziej klejÂące, czyli miĂłd odgrywa najwaÂżniejszÂą role przy tym sposobie. **Ciasto powinno byĂŚ podobne jak na szarlotkĂŞ, czyli nie lepiÂące siĂŞ do rÂączek, dobrze ugniecione, z iloÂściÂą miodu takÂą abyÂśmy czuli tylko posmak. 3.Pieczenie NajÂłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatkĂłw anty przypalaniu.Nie mogÂą one leÂżeĂŚ dÂługo na jednej stronie przy duÂżym ogniu, jeÂśli mamy owy duÂży ogieĂą czĂŞsto je przewracamy, maja zÂłapaĂŚ beÂżowo-czarny^ kolor. .^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor Âłapie od mÂąki ktĂłra szybko siĂŞ przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejĂŞtnie przypalona mÂąka moÂże robiĂŚ za przyprawĂŞ ktĂłra w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak... 4.SpoÂżywanie Posmarowane miodem/dÂżemem lub bez niczego. |